Jak přežít návštěvu vinného sklípku s minimálními následky
Sklípek – málokteré slovo vyvolá úsměv na tváři a představu něčeho příjemného a zároveň obavy z možných následků bujarého hodokvasu. Návštěva moravského, ale klidně i českého vinného sklípku, to je záruka zábavy, hodování a samozřejmě ochutnávání vína. Tempo tahání koštýřů může být ale vražedné, zdánlivě bezpečné malé koštovačky se s počtem vzorků stávají vysloveně zbraní. Průměrná a někdy i špatná kvalita vína nám na pohodě taky nepřidají a přiznejme si to: vinaři nás chtějí mít veselé a opilé, víc pak u nich utratíme.
Čemu se tedy vyhnout a jak se připravit, abychom druhý den neproleželi s mokrým ručníkem na hlavě a žaludkem na vodě? Chce to jen málo; samozřejmě je to o zkušenostech a o znalosti vlastních limitů.
10 kroků jak přežít návštěvu vinného sklípku
Kvalita – je dobré vybrat si už na začátku sklípek s dobrými referencemi. Dobře hodnocený vinař nemá zapotřebí nalévat ve sklepě špatné víno. A z dobrého vína špatně nebývá.
Limit – od věci není dát si předem časový limit na konec akce, večerku. A tu se snažit alespoň přibližně dodržet.
Ústup – základem je mít ústupovou cestu; na chvíli se projít a cestou nenarazit na deset dychtivých dolévačů pomůže. Sedadla co nejblíž východu jsou to pravé řešení!
Jídlo – rozhodně nejděte ochutnávat víno hladoví. Ideální je být tak dvě hodiny po jídle. I v rámci hodování ve sklepě by bylo lepší nechat pokrmy na průběh večera a ne na dobu těsně před degustací.
Zobání – během večera prostě zobejte, na co máte chuť. Tradiční jídla, jako je husa, škvarky, pomazánky, jelítka a jitrnice, to vše předkové vymysleli moc dobře a k vínu se to náramně hodí. Tuky a alkohol se do jisté míry navzájem ruší. Dietolog by asi radost neměl, ale tu stejně nikdy mít nebude.
Odlévání – při ochutnávce se nestyďte víno jen malým douškem ochutnat a zbytek odlít. Není to nic, co by dobrého vinaře urazilo nebo bylo nepatřičné. Problém bývá v tom, že není kam odlít. Na podlahu určitě ne! Buď si s sebou vezměte třeba prázdný půllitr a nebo si vytipujte někoho z party, kdo víno nejvíc vychvalujte a s ním se podělte.
Minimalismus – nalévat si nechejte co nejmenší množství. Dolévání z koštýře do rozpitých skleniček je zrádné, kontrola nad množstvím se rozplyne rychle.
Voda – pijte co nejvíc čisté vody. Klidně až k prasknutí.
Chuť – vyberte si jen to, co nejvíc chutná a toho se držte.
Věrnost – jiné typy alkoholu vynechejte, buďte věrní vínu. Pivem případně pouze začněte; nikdy ne na konec akce. Tvrdý alkohol maximálně až na konec, ale raději vůbec.
Pohodu a dobré oblečení s sebou
Tak či onak, ani tyto rady nemusí fungovat stoprocentně. Vždy je nutné kontrolovat se, dát přednost střídmosti a vše dělat prostě pro radost. Dobrou náladu, svetr a partu skvělých kamarádů vždy s sebou!