Frankovka – stěžejní odrůda nejen regionu Modré hory
„Frankovka – stěžejní odrůda nejen regionu Modré hory“ je všeříkající název enovzdělávacího semináře, který se uskutečnil 23. února 2024. Akce proběhla v hotelu Kraví Hora v Bořeticích a navázala na ni i odpolední konference pro sommeliéry se zaměřením na vína VOC Modré hory.
Pro všeobecné ohlédnutí o historii obcí v regionu se zaměřením na historická horenská práva zajímavě pohovořil historik regionu pan Zeno Čižmář. Hovořil především o vlastnických vztazích a právech v minulosti. Nastínil také vývoj novodobé legislativy posledních 100 let. Neprodleně pak pokračoval odbornou přednáškou Ing. Mgr. Jiří Nečas na téma Geologická specifika modrohorského území. Geolog vysvětlil geologický vývoj území celé Moravy a následně se zaměřil a více do hloubky rozebral unikátnost regionu Modré hory. V krátkosti představil připravovaný projekt charakterizace jednotlivých vinařských tratí při uvažovaném budování celistvého apelačního systému v České republice.
Frankovka – stěžejní odrůda nejen regionu Modré hory
Následovala přednáška Herberta Triebaumera. Zástupce několikageneračního vinařství z rakouského Rustu v Burgenlandu hovořil o holistickém přístupu v pěstování révy vinné. Zaměřil se především na péči o půdu jako nejdůležitější faktor kvality výsledného vína. Představil také typické reprezentanty vína odrůdy Frankovka tohoto regiony. Představení dolnokounické Frankovky se zhostil i její ochutnávku erudovaně okomentoval odborník na apelace Ing. Libor Nazarčuk. Rozebral dolnokounické podloží, specifika zdejší Frankovky a pokusil se nastínit rozdíly mezi Frankovkou dolnokounickou a modrohorskou. Následně zakončil dopolední cyklus přednášek Jan Stávek s technologickou degustací Frankovek vyrobených v nádobách různých materiálů a představil současné trendy ve stylech této odrůdy, které se do České republiky dostávají z okolních vinařských států a je třeba se na ně ohlížet.
Degustace Frankovek
Odpolední konferenci s řízenou degustací vín zahájil manažer DSO Modré Hory a tajemník VOC Modré hory Lukáš Stávek s představením regionu a marketingovým trendem zaměřeným na zahraniční příliv turistů z Polska a Slovenska, zároveň i poukázal na cílené oslovení trhu s vínem v těchto zemích. Následně proběhla řízená degustace devíti červených vín různých ročníků odrůdy Frankovka zatříděných v apelaci VOC Modré hory. Ochutnávka určená konferenčně nejen pro sommeliéry proběhla pod taktovkou uznávaného sommeliéra Ing. Libora Nazarčuka. Ten vyzdvihnul jednotnost místních VOC vín. Drobné nuance v přístupech a stylech práce se dřevem se mu zdály spíše zajímavé než překážkou v jednotném charakteru.
Celý den i v průběhu degustací účastníci věcně diskutovali nad degustovanými víny a okořenili svými dotazy i názory probíraná témata. Enovzdělávací setkání jsou vždy velkým přínosem pro všechny zúčastněné. Celodenní seminář s podporou Vinařského fondu organizuje Svazek obcí Modré hory ve spolupráci s VOC Modré hory z.s.
foto: VOC Modré hory