Deštivé září zkomplikovalo průběh sklizně hroznů

Deštivé září zkomplikovalo průběh sklizně hroznů

I když se sezóna z pohledu kvality hroznů jeví jako výjimečně dobrá, deštivé září zkomplikovalo průběh sklizně. Vinaři na Moravě i v Čechách aktuálně vyvíjí maximální úsilí, aby sklidili zbylé hrozny dříve, než je zasáhne hniloba.

Slibnou sklizeň hroznů zkomplikovalo v září deštivé počasí. Vinaři by proto se sběrem zbylých ploch neměli otálet. Očekává se sice nižší cukernatost, zato optimální kyselinka, která předurčuje ročník 2025 pro výrobu svěžích vín.

Štěpán Maňák
Štěpán Maňák

„Letošní rok, oproti loňským, je ve znamení nižších hodnot cukernatosti, které korespondují s vyšší kyselinou. Ideální rok pro tvorbu šťavnatých a ‚křupavých‘ bílých vín. Právě deštivé dny komplikují sklizeň kvůli zvýšenému tlaku houbových chorob“ uvedl Štěpán Maňák, majitel vinařství a aktuální držitel titulu Vinařství roku 2024.

Vinobraní začalo letos v polovině září – v porovnání s extrémně časnými ročníky 2022 a 2023 je to návrat ke standardu. Začátkem října bylo sklizeno přes 60 % hroznů, například pro výrobu burčáku, mladých vín či pro Svatomartinské víno. Přesto je podle Martina Půčka, výkonného ředitele Svazu vinařů České republiky, potřeba držet tempo.

Martin Půček
Martin Půček

„Zářijové deště zvýšily riziko hniloby, která už se objevila například na Břeclavsku, kde se proto sklízí ve zrychleném režimu. Navíc třeba na Mikulovsku trápí vinaře hejna špačků, která dokážou během pár hodin zničit značnou část úrody,“ popsal Martin Půček aktuální výzvy pro vinaře.

Deštivé září zkomplikovalo průběh sklizně hroznů

V reakci na nepříznivé klimatické podmínky pracují nyní zaměstnanci větších vinařství prakticky nepřetržitě ve dvou směnách. Menší vinařství, která nemají tolik personálu, zpracovávají hrozny od brzkého rána často až do pozdních nočních hodin.

Zbyněk Vičar
Zbyněk Vičar

„Vinaři tak opakovaně upozorňují na fakt, že sklízet mohou jen jednou za rok a že celoroční práci mohou znehodnotit faktory jako počasí, choroby a škůdci,“ zdůraznil Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu.

Chladný říjen hroznům svědčí

Pozitivní zprávou je chladnější počasí, které zpomaluje vývoj plísní a dává vinařům větší šanci sklidit zdravé hrozny. Letos cukernatost neroste tak rychle jako v předchozích letech. Zato se ukazuje optimální obsah kyselin, což podle odborníků předznamenává mimořádně svěží styl vín ročníku 2025. „Očekáváme svěží vína, s nižším obsahem alkoholu. To odpovídá současnému modernímu trendu a poptávce po lehčích, pitelných vínech,“ vysvětlil Zbyněk Vičar.

Původní odhad, že sklizeň potrvá až do poloviny listopadu, upravili odborníci v těchto dnech dle aktuálního vývoje počasí na konec října. „Odhadovaný výnos se pohybuje v průměru mezi 5,5 až 6 tunami na hektar, což je v přepočtu na víno výnos 650 až 700 tisíc hektolitrů vína,“ doplnil Martin Půček.

Aktuálně z CHMI

Dle Českého hydrometeorologického ústavu bude říjen teplotně průměrný. První týden bude ale výrazně podprůměrný, s nejnižšími nočními teplotami většinou kolem 3 °C. Mohou se vyskytnout i přízemní mrazíky (až -3 °C). Nejvyšší denní teploty budou jen kolem 11 °C. Další říjnové týdny vychází jako průměrné. Pravděpodobně nejteplejším bude týden od 13. do 19. října (v noci kolem 4 °C, přes den kolem 13 °C). Období se očekává srážkově průměrné.

foto: Národní vinařské centrum, Svaz vinařů České republiky, Ideogram

Ověřeno MonsterInsights