Červnový šampion soutěže Suchá vína online je z Čech
Letošní druhé hodnocení soutěže Suchá vína online proběhlo v červnu ve Valticích. Smyslem soutěže je vytvoření aktualizovaného žebříčku stovky exkluzivních suchých vín u nás. I tentokrát musela vína, která o zařazení usilovala, dosáhnout v hodnocení minimálně 85 bodů ze 100. To se podařilo jen třem z nich.
V úterý 11. června se letos již podruhé uskutečnilo hodnocení vín do soutěže Suchá vína online. Přítomní členové Unie enologů degustovali 10 vzorků. Šampionem se stalo jakostní víno s přívlastkem Pinot Blanc 2015 pozdní sběr z vinařství Johann W Zámecké vinařství Třebívlice. Získalo rovných 90 bodů a zařadilo se tak na 17. pozici mezi hodnocenými víny.
„Toto víno pochází ze Severních Čech z viniční trati Pod Hazmburkem, z vulkanického podloží. A je specifické tím, že jeho projev je hodně minerální až slaný. Všechna naše vína mají díky podloží tento typický projev. V chuti je Pinot Blanc komplexní s tóny sušeného ovoce a příjemnou kyselinou v závěru,“ uvádí sklepmistr vinařství Martin Nesvadba.
Červnové hodnocení bylo již sedmnáctým za dobu existence Unie enologů. Držitelem nejvyššího počtu bodů v soutěži vůbec je stále Pinot Noir 2011 výběr z hroznů z vinařství Vinselekt Michlovský. Celkem bylo posuzováno již 191 vín, z nichž 116 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže.
Hodnocení soutěže Suchá vína online
Tato v České republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín.
„U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru“ uvádí předseda Unie enologů, Mojmír Baroň.
Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším.
„Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“ dodává Mojmír Baroň.
Jaká vína se mohou přihlásit?
- Hrozny pro výrobu vína musí pocházet pouze z České republiky (vinařská oblast Morava a Čechy).
- Výrobce musí být plátce do Vinařského fondu.
- Vína lze vyrábět pouze z hroznů révy vinné odpovídajících kvalitativnímu zařazení:
- víno s přívlastkem pozdní sběr nebo víno s přívlastkem výběr z hroznů,
- bez přídavku cukru a etanolu v celém procesu vinifikace,
- víno bílé i červené musí mít obsah zbytkového cukru maximálně 4 g/l,
- minimální obsah alkoholu je 12,5 % bez zaokrouhlování.
foto: www.suchavinaonline.cz