Známe vítěze březnového hodnocení soutěže Suchá vína online

Známe vítěze březnového hodnocení soutěže Suchá vína online

Hodnocení soutěže Suchá vína online proběhlo v úterý 10. března ve Valticích. Při druhém letošním hodnocení členové Unie enologů ČR ochutnali jedenáct vzorků vín. Do kýžené stovky exkluzivních suchých vín se dostaly jen 3 vzorky. Nejvíce bodů získalo Chardonnay grand reserva No.6 z roku 2016 z Vinařství Piálek & Jäger.

V březnovém hodnocení překročilo minimální postupovou hranici 85 bodů pouze 6 vzorků. Enologové posuzovali tentokrát deset bílých a jedno oranžové víno. Nejvíce je zaujalo Chardonnay grand reserva No.6 2016 z Vinařství Piálek & Jäger, které v hodnocení dosáhlo 88,89 bodů. Vítězné víno pochází ze Znojemské vinařské podoblasti.

František Koudela
František Koudela

„Toto Chardonnay zrálo 20 měsíců na sudu a je velmi harmonické, vyvážené v chuti. Projevuje se v něm dobře spojená kyselina a výborná práce se sudem. Ve vůni je víno plnější, ovocnější až bylinkové, se stopou dřeva, ale v nuancích, kdy je zachovaná odrůdovost. V dochuti je velmi dlouhé a předpokládá se, že ještě má potenciál, na to aby zrálo v lahvi,“ hodnotí František Koudela.

Chardonnay grand reserva se hodí výborně do gastronomie, k bílým masům. A pro toho, kdo neholduje červenému vínu, může být dobrou volbou i ke steaku, právě pro svou tříslovinu a výraznou stopu ze sudu.

Hodnocení soutěže Suchá vína online

Druhé letošní setkání členů UNIE ENOLOGŮ ČR, z.s. s hodnocením vín bylo již dvacátým za dobu existence spolku. Celkem již posoudili 228 vín, z nichž 138 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže Suchá vína online. Tato v České republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín. U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru.

Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším.

Mojmír Baroň
Mojmír Baroň

„Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“ dodává Mojmír Baroň.

 

 

Výsledky únorového hodnocení soutěže Suchá vína online

zdroj/foto: Unie enologů ČR, VOC Znojmo, Vinařství Piálek & Jäger

Ověřeno MonsterInsights