Proběhlo další kolo hodnocení soutěže Suchá vína online. O zařazení do stovky exkluzivních suchých vín usilovalo tentokrát 11 vzorků. Nejvíce členy unie zaujalo Rulandské modré ze Šlechtitelské stanice vinařské z Velkých Pavlovic. Degustovaná vína opět musela dosáhnout minimálně 85 bodů ze 100, což se podařilo jen šesti z nich.
Další letošní hodnocení vín Unie enologů ČR se konalo v úterý 5. listopadu ve Valticích. Během setkání degustovali členové unie 7 vín bílých a 4 vína červená. Šampionem se stalo Rulandské modrébarrique 2015 výběr z hroznů ze Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice. Víno získalo 91,5 bodu a zařadilo se tak na 7. pozici v průběžném žebříčku stovky nejlepších suchých vín. Předseda Unie enologů ČR ohodnotil toto víno plným počtem, tedy 100 body.
Mojmír Baroň
„Líbila se mi na něm koncentrovanost odrůdy. Je to typický zástupce Rulandského modrého ve vysoké vyzrálosti, udělaný přes barikový sud. Jedná se o víno, které je velice elegantní, noblesní a jednoznačně jej ještě čeká dlouhý vývoj,“ zdůvodnil své rozhodnutí Mojmír Baroň, předseda Unie enologů ČR.
Vítězné Rulandské modré pochází z viniční tratě Nadzahrady ve Velkých Pavlovicích. V ročníku 2015 hrozny pro tuto šarži sklízeli koncem října. Jak je ve vinařství zvykem, tak vinifikace probíhala bez přidání kvasinek, taninů, či enzymatických látek. Od ledna 2016 potom víno leželo ve velkých dubových sudech o objemu 1500 litrů a poté ještě 14 měsíců v sudech typu barrique. V březnu 2018 se pak víno opět spojilo ve velkých sudech. Jeho první lahvování přišlo až v červnu tohoto roku.
Libor Jestřáb
„U všech našich červených vín v přívlastkové řadě nazvané po Christianu Carlu André jsme si stanovili cíl prodávat vína, která minimálně 2 roky leží na sudu. Předpoklady k tomu mají nejen zmíněné polohy, ale i velká výsadba modrých odrůd; díky ní můžeme každoročně připravovat vína na reservu,“ uvedl enolog vinařství Libor Jestřáb.
Hodnocení soutěže Suchá vína online
Přestože Rulandské modré ze Šlechtitelské stanice vinařské získalo poměrně vysoké bodové hodnocení, prvenství s 95,24 body v soutěži stále drží Pinot Noir, výběr z hroznů z roku 2011 z vinařství Vinselekt Michlovský. Listopadové hodnocení bylo již osmnáctým za dobu existence Unie enologů. Celkem bylo posuzováno 202 vín, z nichž 121 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže „Suchá vína online“.
Tato v České republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín. U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru.
Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším.
„Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“ dodává Mojmír Baroň.
Unie enologů České republiky, z.s. byla založena v roce 2014 zakládající pěticí členů: Milošem Michlovským, Františkem Mádlem, Petrem Ptáčkem, Markem Petrjánošem a Mojmírem Baroňem, který je předsedou spolku. K dnešnímu dni má 42 členů. Cílem Unie enologů je sdružovat enology působící v České republice, organizovat odborné semináře k podpoře výzkumu a vzdělávání svých členů v oblasti vinohradnictvím, enologie, vinařství, zajišťovat světu pro vinařskou a vinohradnickou veřejnost, podporovat spolupráci s ostatními vinařskými organizacemi.
foto: Unie enologů ČR
Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.