Výsledky 4. ročníku soutěže Víno Jihomoravského kraje 2020
Titul „Víno Jihomoravského kraje 2020“ získala čtyři regionální vína: dvě bílá a dvě červená. Vína budou reprezentovat region jižní Moravy při oficiálních akcích kraje. Návrhy na uzavření rámcových kupních smluv s vítězi schválili 19. září krajští radní.
Ucházet se o titul Víno Jihomoravského kraje mohla vína vyrobená z hroznů révy vinné. A to s původem ve vinicích na území Jihomoravského kraje, kde také proběhlo jejich zpracování. Každý výrobce může přihlásit pouze dvě vína ze své produkce. Musí pak garantovat dodání 600 lahví o objemu 0,75 litru u bílých vín a 300 lahví o objemu 0,75 litru u červených vín.
Veřejná zakázka byla otevřená, přihlašování probíhalo prostřednictvím elektronické přihlášky v systému Elwis. Hodnocení soutěžních vzorků proběhlo 9. září 2020 v Centrum Excelence ve Valticích. Do soutěže se přihlásilo celkem 31 vinařů s 74 vzorky vín. V kategorii A – bílá suchá vína bylo hodnoceno 52 vzorků, v kategorii B – červená suchá vína bylo hodnoceno 22 vzorků.
„Vybraná vína získají certifikát Víno Jihomoravského kraje 2020 a budeme je poté využívat k prezentačním účelům Jihomoravského kraje nejen u nás, ale zejména při zahraničních cestách, abychom tam ukázali přednosti našich regionálních vín. Jihomoravská vína svou kvalitou a charakterem patří bezesporu k tomu, čím se může náš region pochlubit,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.
Vína oceněná titulem Víno Jihomoravského kraje 2020
- Veltlínské zelené Extra 2019 pozdní sběr – Vinařství Piálek & Jäger s.r.o.
- Ryzlink vlašský 2019 pozdní sběr – Marek Šoman, Vinařství Šoman
- Frankovka 2019 moravské zemské víno – Vinařství Veselí nad Moravou s.r.o.
- Svatovavřinecké 2018 pozdní sběr – VÍNO PROKEŠ s.r.o.
Výsledky Víno Jihomoravského kraje 2019
Výsledky Víno Jihomoravského kraje 2018
Výsledky Víno Jihomoravského kraje 2017
Kategorie a odrůdy soutěže
A) Bílá vína suchá:
Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Rulandské bílé, Chardonnay, Pálava
B) Červená vína suchá:
Svatovavřinecké, Rulandské modré, Frankovka, André, Zweigeltrebe.
Dle vinařského zákona je povoleno maximálně 9 gramů zbytkového cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.
Maximální nabídková cena od dodavatele za láhev vína činí 200 Kč bez DPH. Tato cena nesmí převýšit cenu obvyklou, za kterou dodavatel nabízí láhev jiným odběratelům v daném čase. Soutěžící museli bezplatně zaslat 3 lahve o objemu 0,75 litru organizátorovi soutěže pro potřeby senzorického posouzení. Každá láhev musela být soutěžícím označena v souladu s vinařským zákonem. Soutěžní poplatek za ohodnocení vín nebyl vyžadován. Soutěži vyhlásil Jihomoravský kraj ve spolupráci s Národním vinařským centrem.
zdroj: jmk.cz