Výsledky 4. ročníku soutěže Víno Jihomoravského kraje 2020

Letošní sklizeň, Víno Jihomoravského kraje 2020

Titul „Víno Jihomoravského kraje 2020“ získala čtyři regionální vína: dvě bílá a dvě červená. Vína budou reprezentovat region jižní Moravy při oficiálních akcích kraje. Návrhy na uzavření rámcových kupních smluv s vítězi schválili 19. září krajští radní.

Ucházet se o titul Víno Jihomoravského kraje mohla vína vyrobená z hroznů révy vinné. A to s původem ve vinicích na území Jihomoravského kraje, kde také proběhlo jejich zpracování. Každý výrobce může přihlásit pouze dvě vína ze své produkce. Musí pak garantovat dodání 600 lahví o objemu 0,75 litru u bílých vín a 300 lahví o objemu 0,75 litru u červených vín.

Veřejná zakázka byla otevřená, přihlašování probíhalo prostřednictvím elektronické přihlášky v systému Elwis. Hodnocení soutěžních vzorků proběhlo 9. září 2020 v Centrum Excelence ve Valticích. Do soutěže se přihlásilo celkem 31 vinařů s 74 vzorky vín. V kategorii A – bílá suchá vína bylo hodnoceno 52 vzorků, v kategorii B – červená suchá vína bylo hodnoceno 22 vzorků.

Bohumil Šimek
Bohumil Šimek

„Vybraná vína získají certifikát Víno Jihomoravského kraje 2020 a budeme je poté využívat k prezentačním účelům Jihomoravského kraje nejen u nás, ale zejména při zahraničních cestách, abychom tam ukázali přednosti našich regionálních vín. Jihomoravská vína svou kvalitou a charakterem patří bezesporu k tomu, čím se může náš region pochlubit,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

 

Vína oceněná titulem Víno Jihomoravského kraje 2020

Výsledky Víno Jihomoravského kraje 2019

Výsledky Víno Jihomoravského kraje 2018

Výsledky Víno Jihomoravského kraje 2017

Víno Jihomoravského kraje 2020

Kategorie a odrůdy soutěže

A) Bílá vína suchá:
Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Rulandské bílé, Chardonnay, Pálava

B) Červená vína suchá:
Svatovavřinecké, Rulandské modré, Frankovka, André, Zweigeltrebe.

Dle vinařského zákona je povoleno maximálně 9 gramů zbytkového cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.

Maximální nabídková cena od dodavatele za láhev vína činí 200 Kč bez DPH. Tato cena nesmí převýšit cenu obvyklou, za kterou dodavatel nabízí láhev jiným odběratelům v daném čase. Soutěžící museli bezplatně zaslat 3 lahve o objemu 0,75 litru organizátorovi soutěže pro potřeby senzorického posouzení. Každá láhev musela být soutěžícím označena v souladu s vinařským zákonem. Soutěžní poplatek za ohodnocení vín nebyl vyžadován. Soutěži vyhlásil Jihomoravský kraj ve spolupráci s Národním vinařským centrem.

zdroj: jmk.cz

Ověřeno MonsterInsights