Sabrage
Sabrage [sabráž] je označení způsobu otevření lahve sektu. Jde o odseknutí zátky i s kouskem hrdla lahve. Zpočátku se používala šavle [francouzsky sabre, odtud název techniky]. Nyní je možno vidět ale i mnohem méně očekávané předměty, jako jsou různé nože, sklenice, sekery, nářadí, střevíce atd. Původ se datuje do období napoleonských válek, kdy se francouzští, ale údajně ani ruští důstojníci nechtěli zdržovat otevíráním šampaňského a hrdla jednoduše stínali.
V praxi nejde o useknutí hrdla, jak by se mohlo zdát. Technika spočívá ve vedení šavle či jiného předmětu s ostřím po švu láhve směrem k hrdlu tak, aby ostří narazilo na skleněný nákružek na jeho konci. Síla úderu a koncentrace tlaku do malého bodu v tomto místě odlomí hrdlo láhve i s uzávěrem. V současnosti se konají i soutěže v sabrage, například Mezinárodní mistrovství ČR v sekání sektů.
« zpět do Slovníku