UV Boosting – budoucnost ochrany révy vinné

UV Boosting – budoucnost ochrany révy vinné

První testy pokrokové technologie UV Boosting proběhly na sedleckých vinicích nad rybníkem Nesyt. Nový způsob péče o vinohrady na bázi ultrafialového záření UV-C vyvinul tým studentů a profesorů na univerzitě v Avignonu na jihu Francie.

Rizik, která ohrožují révu vinnou a dělí vinohradníky od zdárné sklizně, je mnoho. Od sucha a horka, přes révové choroby až po mrazy. Se zmíněnými dopady klimatických změn by si moravští vinaři již brzy mohli lépe poradit díky francouzské technologii UV Boosting.

Václav Štursa
Václav Štursa

„Zařízení bez použití chemických látek zvyšuje obranyschopnost rostlin. Využívá k tomu speciální svítidla s ultrafialovými paprsky ve spektru UV-C, které spouští u rostlin produkci kyseliny salicylové. Ta působí jako varovný signál a předem připravuje rostlinu na rychlejší a účinnější obranu proti chorobám, mrazu a suchu,“ vysvětluje Václav Štursa ze společnosti BISO Schrattenecker, která je dodavatelem technologie.

UV Boosting ve světě

K dnešnímu dni ji zdárně využívá zhruba sto producentů z Francie, Itálie, Španělska a Chile. Z jejich výsledků za období 2018 až 2022 vyplynulo, že při používání UV Boostingu poklesl průměrně výskyt chorob Padlí révové a Peronospora o 45 %, škody způsobené mrazem poklesly o 20 až 30 %. Naproti tomu výnos vinohradu vzrostl průměrně o 20 %.

UV Boosting – budoucnost ochrany révy vinné
UV Boosting – budoucnost ochrany révy vinné

V Česku zařízení jako první testuje vinařství Habánské sklepy, které je součástí skupiny Bohemia Sekt. Aplikace bude probíhat šestkrát do roka, přibližně každé 2 týdny, první výsledky testu budou známy na konci letošního vegetačního roku.

Petr Ptáček
Petr Ptáček

„Budeme testovat, zda dojde k posílení odolnosti rostlin vůči suchu i chorobám, a zda se podaří touto cestou zvýšit výnos vinice. Vyčlenili jsme proto 20 hektarů vinohradů s odrůdami Rulandské šedé, Rulandské modré, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský, jejichž hrozny se používají pro výrobu sektů Bohemia Sekt Prestige a Habánských šumivých vín. Pokud technologie zafunguje v našich podmínkách stejně jako v zahraničí, mohla by být cestou k dalšímu snížení používaných ochranných látek ve vinohradech,“ říká Petr Ptáček, ředitel vinařství Habánské sklepy.

Zařízení nezanechává žádné stopy na rostlinách a funguje stejně v ekologickém režimu i v konvenčním pěstování, kde může pomoci zredukovat užívání ošetřujících látek. Jejich spotřeba v českém zemědělství přitom už nyní patří k nejnižším v EU. Podle údajů Ministerstva zemědělství například belgický farmář použije čtyřikrát více přípravků na hektar orné půdy než český zemědělec. Za námi je i Itálie, Portugalsko, Španělsko, Francie, Německo, Rakousko, Velká Británie, Finsko či Irsko.

Použití přípravků na ochranu rostlin v roce 2020
Použití přípravků na ochranu rostlin v roce 2020 (zdroj: Zprávy z MZe speciál léto 2022)

Trend udržitelnějšího hospodaření

Využití UV Boostingu je jednou z mnoha aktivit Bohemia Sekt, která pomáhá k rozvoji udržitelné péče o vinohrady.

Libor Výleta
Libor Výleta

„Jsme si dobře vědomi naší role při ochraně krajiny a přírody, kterou chceme zachovat pro budoucí generace. Šetrné péči o půdu a krajinu se věnujeme v rámci našeho vlastního programu DoVinic, který je zaměřen především na boj s dopady klimatických změn, zejména se suchem,“ říká ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia Sekt Libor Výleta.

V uplynulých letech společnost například snížila počet pojezdů techniky ve vinici až o polovinu. K ochraně životního prostředí v CHKO Pálava využívá rosič se zpětným jímáním postřikované kapaliny, která neulpí na listech révy vinné a je po filtraci používána opakovaně k ošetření. Zároveň má síť vlastních meteostanic, které pomáhají měřit teplotu, srážky a vlhkost v různých výškách rostliny a taky v půdě, a podle toho efektivněji zavlažovat.

Ukázka použití nové technologie UV Boosting na vinici Nad Nesytem.

foto: Bohemia Sekt, BISO Schrattenecker

Ověřeno MonsterInsights