Ročník 2023 v Rakousku: dobrá předpověď i přes rozmary počasí

Ročník 2023 v Rakousku

I když byly podmínky v Rakousku občas poněkud turbulentní, dosavadní průběh roku vyvolal velká očekávání pro ročník 2023. Objem sklizně se podle odhadů pohybuje kolem 2,3 milionu hektolitrů. Vše nasvědčuje tomu, že celkově půjde o další úspěšný rok. Kromě dobré kvality vína lze úspěch vysvětlit také pozitivními exportními trendy a sympatiemi Rakušanů k vínům své země.

Johannes Schmuckenschlager
Johannes Schmuckenschlager

„Po klimaticky turbulentní a náročné sezóně, která se vyznačovala silnými bouřkami, předpovídáme sklizeň vína kolem 2,3 milionu hektolitrů – o něco méně než objem v předchozím roce. Přesto očekáváme velmi dobrou kvalitu vína. Vzhledem k tomu, že letošní růstový cyklus byl charakterizován střídáním dešťových srážek a horkého počasí, byl nastaven perfektní kurz,“ uvedl Johannes Schmuckenschlager, prezident rakouského svazu vinařů, na tiskové konferenci ve Vídni.

Chris York
Chris York

„S dalším vynikajícím ročníkem bude kurz pokračovat v úspěšném růstu rakouského vína – včetně mezinárodních trhů. I přes složitou situaci v posledních letech se našim vinařům podařilo v roce 2022 zvýšit exportní hodnoty. Uvedením „Sturmu“ [poznámka: částečně zkvašená hroznová šťáva z Rakouska] na domácím trhu začíná klíčové prodejní období pro vinařský průmysl. Austrian Wine to podporuje se zaměřením na oblasti zvyšující příjmy, jako je vinařská turistika, propagace vysoce kvalitního Riedenwein (víno z jedné vinice) a reserve vín pro sváteční sezónu a konceptu Sekt Austria,“ řekl Chris Yorke, generální ředitel Austrian Wine Marketing Board (Austrian Wine).

Ročník 2023 v Rakousku
Klíčová fakta o rakouském víně pro rok 2023

Preference rakouských spotřebitelů

Místní průzkum, který provedl rakouský svaz vinařů o povědomí, spotřebě a identitě rakouského vína, přinesl některá potěšující zjištění. Šedesát devět procent respondentů považovalo víno za důležité pro rakouskou identitu jako produkt klíčového kulturního významu. Sedmdesát čtyři procent dotázaných potvrdilo, že pijí rakouské víno. Téměř polovina respondentů se navíc při nákupu rozhoduje především dle znalosti vinařství nebo vinaře.

Ročník 2023 v Rakousku: velmi proměnlivé počasí

Počasí v roce 2023 bylo doposud pozitivní. Rok začal velmi suchou zimou, po níž v březnu následovala směs teplých a chladných dnů. Duben byl pozoruhodně chladný, přesto druhá polovina měsíce přinesla velmi vítané srážky. Poměrně chladné počasí způsobilo poměrně pozdní rašení révy na konci měsíce. Vzhledem k hrozbě pozdních mrazů v tomto ročním období to však byla velmi dobrá zpráva. Chladnější teploty na začátku května naštěstí nezpůsobily ani pozdní mrazy – riziko, které ve vinici přetrvává až do poloviny května. Teplo vegetačního období, které začalo v druhé polovině května, vedlo k silnému růstu révy.

Ve většině vinařských oblastí začalo kvetení v polovině června. „Tento pozdní nástup ve srovnání s předchozími roky hodnotí vinařský průmysl pozitivně, protože pozdější rozkvět znamená i pozdější začátek období zrání – více do podzimu – kdy lze očekávat mírnější denní teploty a poněkud chladnější noci. To obecně vede k harmoničtějším vínům s dobře vyváženým poměrem cukru a kyselin,“ vysvětlil Schmuckenschlager. Kvetení postupovalo ve většině regionů velmi dobře.

První horké období roku začalo na konci června a trvalo až do začátku srpna, teploty se většinou držely nad 30 °C. „Navzdory obavám vinařů se škody způsobené suchem naštěstí podařilo udržet na uzdě – na rozdíl od předchozího roku – díky tomu, že půda byla během předchozích dešťů dobře zásobena vodou. Jen několik mladých vinic bylo nepříznivě ovlivněno prodlouženým obdobím sucha. Srážky na začátku srpna dokázaly znovu naplnit odčerpané zásoby vody a byly zvláště důležité vzhledem k tomu, že se chystalo období zrání,“ dodal Schmuckenschlager. Druhá vlna veder v roce, která obdobně zaznamenala teploty přesahující 30 °C, umožnila velmi rychlý postup zrání. Další srážky byly zaznamenány koncem srpna, což je důležité zejména pro plné vyzrání hroznů.

Porovnání stupně zralosti rakouského vína 2010-2023
Porovnání stupně zralosti rakouského vína 2010–2023

Očekávaný průměrný objem sklizně

„Z hlediska objemu se očekává, že sklizeň v roce 2023 bude průměrná – odhadovaná na 2,3 milionu hektolitrů, což je o něco méně než v předchozím roce. Letošní úroda hroznů byla dobrá a pouze izolované lokality měly špatné podmínky pro kvetení,“ vysvětlil Schmuckenschlager. V letošních srážkových obdobích byly některé části zasaženy zvýšeným výskytem bouřek s kroupami. Přestože jsou důsledky pro postižené regiony nepříjemné, dopad na celkovou sklizeň hroznů v Rakousku zůstává zanedbatelný.

Podobně jako na západě Rakouska, Steiermark (Štýrsko) těžce trpěl silnými srážkami na začátku srpna. Zde během několika dní na některých místech spadlo masivní množství srážek, které často vedly k sesuvům půdy na vinicích. Aby bylo možné tyto vinice sanovat, bude je třeba před opětovnou výsadbou vyčistit a dobře odvodnit. „Na většině vinic ve Štýrsku se však díky neuvěřitelnému množství práce podařilo udržet dobré podmínky pro pěstování. Přestože region očekává menší sklizeň, stupeň zralosti dosažený v posledních týdnech svědčí o velmi dobrém ročníku,“ potvrdil Schmuckenschlager.

Hlavní sklizeň začala v tomto roce o něco později. V Burgenlandu byla zahájena v polovině září, na konci měsíce pak v Niederösterreich (Dolní Rakousko) a Steiermark (Štýrsko). Hlavní sklizeň Rakouska tak proběhla na konci září a během prvních říjnových týdnů.

Sklizeň vína v Rakousku 2001-2023 (prognóza)
Sklizeň vína v Rakousku 2001–2023 (prognóza)

Výrobní náklady jako jediný důvod k obavám

Stejně jako v jiných výrobních odvětvích musí rakouští výrobci vína stále čelit obzvláště vysokým výrobním nákladům. Přestože se ceny energie poměrně ustálily, energeticky náročné výrobní metody zůstávají velmi nákladné. To se týká výroby obalových materiálů, jako je lepenka a sklo. Vysoká inflace, kterou v současnosti Rakousko zažívá, způsobuje problémy vinařskému průmyslu, stejně jako celé ekonomice.

čtete také: První digitální atlas vinařských oblastí Rakouska
zdroj: austrianwine.com

foto: Anna Stöcher – ÖWM, ÖWM / Robert Herbst, Rakouská zemědělská komora / Erhardt

Ověřeno MonsterInsights