Ročník 2017 v Rakousku: velmi dobrá a bohatá sklizeň

Zatímco celosvětová produkce vína v roce 2017 zaznamenala po letech nejnižší úroveň, v Rakousku dokázali sklidit hrozny, která byly velmi dobré z hlediska kvality, navíc požehnané bohatým objemem. Výnos 2,6 milionu hektolitrů byl o čtvrtinu vyšší, než je pětiletý průměr. To konečně naplní sklepy, které byly na mnoha místech spíše prázdné.
Je pravdou, že v roce 2017 došlo k pozdním mrazům, stejně jako ke krupobití. Obojí loni ale způsobilo podstatně menší škody než v předchozím roce. Pouze Weinviertel zažil skromnější sklizeň ve srovnání s průměrem kvůli extrémně vyprahlým podmínkám v jednom z nejžhavějších let v poslední době.
Počasí v Rakousku v roce 2017
Obecně se loňský rok dle meteorologických záznamů vyznačoval konstantními výkyvy teploty. Rok začal nejchladnějším lednem za posledních třicet let, který byl navíc velmi suchý. Naopak únor byl mimořádně teplý. Následoval nejteplejší březen, který byl kdy zaznamenán za 251 let. To vedlo k brzkému rozkvětu v celé rostlinné říši.
Sucho, které přetrvávalo ve vinařských oblastech od počátku roku, pokračovalo. V různých podoblastech Südsteiermarku byl například zaznamenán pouze 1 mm srážek. Co se týče teploty, následující měsíc byl zcela opačný. Duben byl nejchladnějším za posledních devět let. Druhá polovina měsíce přinesla masivní příliv studeného vzduchu, který způsobil poškození mrazem. Studená vlna v dubnu přibrzdila dvojtýdenní náskok vegetačního cyklu.
Květen byl poté opět teplejší, než je běžný průměr. V červnu teploty dále rostly až na druhou nejvyšší hodnotu za 251 let (pouze rok 2003 byl o 1 °C teplejší). Vlna tepla a sucha v druhé polovině měsíce byla obzvláště utlačující.
Horké počasí panovalo ve vinařských oblastech i v červenci. Teprve po třech týdnech přinesl příliv studeného vzduchu trochu úlevy a něco málo srážek. A bohužel, srpen byl také velmi suchý. Ve Weinviertelu a na severu Burgenlandu spadlo až o 50 % méně deště než obvykle. V důsledku toho Weinviertel vykázal 7% ztráty na sklizni ve srovnání s předchozím rokem. Mnoho vinařů se snažilo, s obrovským úsilím, zachránit sklizeň zavlažováním svých vinic. A ačkoliv byl použit 1 milion litrů vody, bylo to, jak místní říkají, „jen pár kapek na rozpáleném kameni“.
Zrání
Zrání vypuklo dva týdny před plánovaným termínem, sklizeň tak začala brzy. Asi ve třetině vinobraní se díky dešti práce zastavily. Chladné a mokré září vedlo znovu k nevítané pauze ve sklizni, naopak říjen byl více laskavý, takže větší část hroznů byla pod střechou do poloviny měsíce. Vysoká jakost hroznů také umožnila zvýšení maximálního výnosu na hektar povoleného zákonem. A to na národní úrovni až o celých 20 %. Výrobci, postižení nedostatkem z předchozího roku, byli schopni alespoň částečně vyrovnat své ztráty.
V rakouských sklepech byla příjemná kvalita hroznového materiálu určena většinou pro standardní vinifikaci, která přesto ale vyžadovala intenzivní práci. Je pravdou, že mnoho fermentací má svůj vlastní jedinečný charakter. Což vyžaduje podrobné sledování výrobního procesu, aby bylo možné včas zasáhnout, kdyby to bylo nezbytné. Spolu s pozoruhodnými odrůdovými aromaty a jasnými ovocnými profily vína ukazují svůj půvab a krásnou koncentraci. Což z nich dělá na jedné straně příjemné pití již nyní, na druhé straně vyvolává naději na příznivý vývoj v průběhu dalšího zrání.
Niederösterreich (Dolní Rakousko)
Všichni zde očekávali 1,6 milionu hektolitrů, což je o 19 % více než pětiletý průměr. Pouze Weinviertel nesl nápor dlouhého sucha, výnosy byly omezeny na 54 hl/ha, zatímco v Kremstalu bylo možné získat více než 73 hl/ha, a to i přes poškození mrazem. Naštěstí jak pozdní mráz, tak krupobití v loňském roce způsobily jen malé problémy. Usilovnou prací se pomocí kelímků vyrábějících kouřové clony podařilo úspěšně bojovat proti mrazu, rychlá reakce pěstitelů na důsledky poškození z krupobití dokázala omezit další ztráty. Obecně platí, že největší problém v průběhu vegetačního cyklu představovalo sucho, neboť zavlažování obzvláště stresovaných viničních parcel narazilo na svůj limit po stránce pracovní síly.
Sklizeň v tomto roce začala o dva týdny dříve než obvykle, přerušily ji jen deštivé dny v září. Nízké teploty a dobré zdraví umožnily hroznům relativně dobře odolat špatnému počasí. Obecně platí, že lidé byli spokojeni s dobře zralým a velmi aromatickým ročníkem, v němž vyniká hlavně odrůdovost. V oblastech Thermenregion, Traisental a Carnuntum byli pěstitelé zvláště spokojeni s kvalitou hroznového moštu. Nejenom odrůdy Welschriesling (Ryzlink vlašský) a Grüner Veltliner (Veltlínské zelené), které uspokojí milovníky vína svým ovocným profilem, ale i Zweigelt (Zweigeltrebe) a Pinot Noir (Rulandské modré) jistě naleznou cestu do nejednoho sklepa či vinotéky.
Burgenland
Zdejší pěstitelé jsou velice spokojeni s nadprůměrným objemem sklizně, která je 28 % nad pětiletým průměrem. Je jen štěstím, že špatné počasí v posledních letech mělo, pokud vůbec, jen lokální vliv. V severním Burgenlandu přinesl velmi brzký začátek sklizně další výhodu: zářijové srážky postihly pouze malý podíl hroznů. Takže z větší části bylo vše sklizeno již počátkem října; i když na vinicích kolem Neziderského jezera viselo dál ještě pár hroznů v naději na sklizeň sladkých přívlastkových vín.
Také v Mittelburgenlandu malé hrozny Blaufränkisch (Frankovka), po odpovídající péči, vyzrály dokonale a byly naprosto zdravé. Jeden z pěstitelů to popsal: „Vinobraní, která zůstane v paměti dlouhou dobu – obraz dokonalého roku“. Sklizeň přinesla do sklepů dobrou strukturální kyselost. To umožnilo čistou vinifikaci jen s malými mikrobiologickými obtížemi, které jsou spojené s červenými víny fermentovanými na slupkách. A výsledek letošní námahy? Velmi ovocná a odrůdově typická vína s dobrým a koncentrovaným tělem, která se velmi elegantně projevují na patře. To, co je příjemné u bílých vín, platí i pro mladá červená: zralá a dobře vyvážená kyselost podporuje ovocnost vína, zatímco střední obsah alkoholu umožňuje příjemné pití. A vína, která nyní zrají ve sklepech, jistě potěší mnoho srdcí jako hotový produkt ve skleničce.
Steiermark (Štýrsko)
Po předešlém výjimečně chudém roce jsou sklepy po sklizni 2017 opět plné. Přičemž čísla ukazují na nárůst o 30 % ve srovnání s průměrem za posledních pět let. Mráz a krupobití přinesly pouze lokální škody, s výjimkou Schilcherlandu, kde byla sklizeň na konci srpna podstatně ovlivněna právě krupobitím. Jinak bylo počasí relativně srovnatelné s ostatními rakouskými vinařskými oblastmi. Předčasná sklizeň byla v podzimních deštích trochu narušena, ale tam, kde pěstitelé usilovně pracovali v létě ve svých vinicích, dostali do sklepů nepoškozené a kvalitní hrozny. Zde se sklizeň skončila v polovině října se sběrem hroznů pro Trockenbeerenauslese.
Pro pěstitele v Steiermarku je 2017 velmi elegantní ročník s dobrou fyziologickou zralostí, výraznou aromatickou vůní a intenzivním ovocem. Dobrá koncentrace je také znakem úspěšného řízení výnosů. Ať už je to Welschriesling, Muskateller nebo Sauvignon Blanc, v tomto roce je typická různorodost. Abychom to shrnuli, tato vinná réva nakonec konečně zaplnila prázdné sklepy pěstitelů a pak i regály znalců. A pro milovníky mladých vín: dychtivě očekáváný prodej „Junker“ začal o dva týdny dříve než obvykle.
Wien (Vídeň)
V loňském roce byla vinařská oblast Vídeň většinou ušetřena mrazu a krupobití. Dobré léto poskytlo sklizeň, která byla asi o 35 % vyšší, než je dlouhodobý průměr. Také ve Vídni (s průměrnou měsíční teplotou v roce 2017 poměrně často nejteplejším místem v Rakousku) sklizeň začala o dva týdny dříve. A i zde mokré zářijové počasí nadiktovalo pauzu uprostřed kampaně. Stejně jako v ostatních regionech mělo počasí na surovinu poměrně blahodárný vliv, takže se do lisoven dostal bohatý objem zdravých hroznů. Herbert Schilling, místopředseda Vídeňské zemědělské komory, řekl: „Jsme velmi rádi, že máme nádherné vinobraní, protože letos je množství dostatečně uspokojivé a kvalita je výjimečně dobrá“. Takže se vinaři mohou těšit na plné tělo Wiener Gemischter Satz DAC, jemuž předcházelo ovocné a intenzivně ochucené „Junger Wiener“.
Podrobné předběžné statistiky dle jednotlivých vinařských regionů: Rakousko – sklizeň ročníku 2017 (report říjen)
O rakouských vínech a průběhu sezóny v předchozím ročníku 2016 se dozvíte v tomto článku.
zdroj/foto: Austrian Wine Marketing Board