První české „bublinky“ právě míří na trh

První české „bublinky“ právě míří na trh

Vinaři uvedli na trh první české bublinky, tedy vína pod novou národní značkou „bublinky“. Jedná se o perlivá vína vyráběná výhradně z moravských a českých hroznů, což garantuje typická česká vlaječka na jejich uzávěru.

Založením značky Vinařský fond reaguje na stále rostoucí trend perlivých vín, která se těší popularitě u nás i v zahraničí. Bublinky slibují zákazníkům jednodušší orientaci mezi českými a zahraničními perlivými víny, záruku kvality, jasně definovaný charakter a ekologické postupy při jejich výrobě díky sycení kvasným plynem. Mezi vinařství, která novinku již uvedla na trh, patři Patria Kobylí, Vinařství Jan Plaček, Vinařství Říha, Vinařství Šalša, Vinařství Stanislav Žůrek, Rodinné vinařství Matula a Vinařství Vajbar.

Bublinky – aktuální nabídka na trhu

Ceny jsou platné ke dni vydání článku a mohou se časem výrazně lišit. Cena je včetně DPH.

 

Zbyněk Vičar
Zbyněk Vičar

„Zájem o výrobu bublinek mezi vinaři stoupá. Už jsme přesáhli magickou hranici patnácti vinařství, která jsou v různých stadiích registrace. Další se doptávají. Takže pro začátek to vypadá slibně.“

„Jedním z prvních a nejaktivnějších je Vinařství Vajbar. To už bublinky uvedlo do vinoték a podle majitele Bronislava Vajbara vizuál i název fungují tak, jak jsme si přáli – lahev je mezi ostatními produkty vidět a pro zákazníky jsou bublinky uchopitelnější než cizojazyčné názvy,“ uvedl Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu, který je držitelem ochranné známky „bublinky“.

První české „bublinky“ právě míří na trh
První české „bublinky“ právě míří na trh

První české „bublinky“ právě míří na trh

Bublinky se v první řadě odlišují názvem a grafikou, ale také specifikací, ze kterých moravských a českých hroznů se mohou vyrábět.

Bronislav Vajbar
Bronislav Vajbar

„Oproti zahraničním perlivým vínům si český zákazník může přečíst na zadní etiketě, z jakých hroznů a v jakém poměru se víno vyrobilo. A v neposlední řadě u moravských perlivých vín máme svěží dynamickou kyselinu, kterou většina zahraničních vín postrádá,“ uvedl Bronislav Vajbar, majitel Vinařství Vajbar.

Konkrétně v tomto vinařství vyrábí bílé bublinky z odrůd Veltlínské zelené a Müller Thurgau. „Veltlínské zelené používáme na výrobu perlivých vín již dlouho a máme s ním jen ty nejlepší zkušenosti. Hrozny na Frizzante selektujeme již ve vinici, stejně jako pro výrobu základního vína na sekty. U růžových bublinek byla naše volba jednoznačná – Frankovka,“ doplňuje Bronislav Vajbar.

Bublinky z Vinařství Vajbar
Bublinky z Vinařství Vajbar

Bublinky

Pravidla Vinařského fondu pro bublinky stanovují, že minimálně 85 % musí tvořit odrůdy Veltlínské zelené, Müller Thurgau a Ryzlink vlašský. Zbytek může být doplněn odrůdami Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Neuburské a nearomatickými PIWI odrůdami. V případě rosé jsou povoleny odrůdy Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Frankovka, které musí tvořit minimálně 85 % pro jednoodrůdová vína nebo pro výrobu cuvée. Jejich poměr si určí vinař. Doplňková odrůdou je Rulandské modré.

Bublinky jsou dle stanovených pravidel vyráběny s důrazem na ekologický přístup. Vinařství Vajbar využívá k sycení perlivého vína přírodní CO2 z kvašení hroznů, což výrazně snižuje uhlíkovou stopu vinařství.

„Proces výroby je těžký. Pokud chcete mít kvalitní Frizzante (bublinky), musíte začít již na vinici – nesmíte hrozny nechat přezrát. Veškerá výroba, filtrace, plnění a dosycování probíhá u nás ve vinařství na nejmodernější přetlakové lince GAI. Sycení probíhá 100% přírodním CO2, které si naše vinařství jímá při prvotním kvašení hroznů. Vracíme tak do vína jeho vlastní CO2 a snižujeme tak uhlíkovou stopu,“ říká Bronislav Vajbar. Jeho vinařství potřebuje celých šest měsíců od sklizně, než může začít lahvování. V letošním roce přitom vinařství plánuje vyrobit cca 20 000 lahví.

Lahve i plechovky

Perlivá vína jsou už několik let na vzestupu, tyto nápoje mají širokou skupinu fanoušků. Podmínky užití značky umožňují vinařům také plnění do plechovek, které jsou velmi populární obzvláště mezi mladými zákazníky. Distribuci vín nechává Vinařský fond na jednotlivých vinařích, ale bublinky by se postupně měly vedle e-shopů vinařů a vybraných vinoték objevit i v nabídce obchodních řetězců a být tak k dostání v celé České republice.

„Jsme na začátku, ale přijetí bublinek je zatím vstřícné. Cena je také záležitostí vinařů. Obecně ale platí, že charakterem by to měl být dostupný produkt. Cenová konkurence vín ze zahraničí je opravdu brutální a na podobné částky se naši vinaři dostanou jen stěží, nicméně sázíme na zaručenou kvalitu, jasně definovaný charakter a čistě domácí produkt, což garantuje česká vlaječka na uzávěru,“ uzavírá Zbyněk Vičar.

Zdroj / foto: Vinařský fond, Vinařství Vajbar, nabídky vinařství

Ověřeno MonsterInsights