Pranýř zima 2022 – vína, která na stůl nepatří

Pranýř zima 2022 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se hlavně na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.
Pranýř zima 2022
La Roche Chardonnay
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
Abrita s.r.o., Bezová 341, 142 00 Horní Jirčany, Jesenice u Prahy
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
JP.CHENET GRENACHE – CINSAULT BiB
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
Abrita s.r.o., Bezová 341, 142 00 Horní Jirčany, Jesenice u Prahy
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
CHARDONNAY- COLOMBARD, bílé víno, suché, alk. 12,0 % obj., č.š. L:25067 01, země původu Austrálie
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
PETR OKUREK, Bož. Němcové 1477/1, 664 51 Šlapanice
Víno mělo nahnědlý odstín, chuť a vůně byly silně oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Sauvignon, Moravské zemské víno
Falšované potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
KVĚTOSLAVA STUCHLÍKOVÁ, 1. máje 124, 676 02 Moravské Budějovice
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem 52 % vody. Ve víně bylo dále zjištěno nadlimitní množství etanolu z přidaného cukru. Legislativa připouští přídavek cukru do hroznového moštu ke zvýšení obsahu etanolu ve víně, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru.
Frankovka, polosuché, č. š. 69-1/2019, alk. 12% obj., MZV
Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
LIVING 2005 s.r.o., Dr. Martínka 1590/6, 700 30 Ostrava
Ve víně byl překročen maximální povolený limit pro obsah kyseliny sorbové. V chuti a vůni vína byly patrné nežádoucí těkavé látky. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Modrý Portugal, Moravské zemské víno
Falšované potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
KVĚTOSLAVA STUCHLÍKOVÁ, 1. máje 124, 676 02 Moravské Budějovice
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem 11 % vody.
GRAND MOSCATO GLAMOUR, růžové víno, polosladké, alk. 11,5% obj. č.š L- 248 15.07.19, Víno z Moldavska,oblast jihovýchod
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
KIM OANH NGUYEN, Hodonínská 104, 696 03 Dubňany
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
MÓRI CHARDONNAY, SUCHÉ VÍNO BÍLÉ, alk.12,0% obj
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
MAIHAMY s.r.o., Zámecká 2111, 347 01 Tachov
Víno mělo zakalený a opalizující vzhled, v chuti a vůni byl patrná silná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Cabernet Sauvignon, červené víno polosladké, alk. 10,5 % obj., vyrobeno v Moldavsku
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Samoška Radost, s.r.o., nám. Míru 40/35, 664 64 Dolní Kounice
Víno bylo zakalené s plovoucími nečistotami a mělo nahnědlý odstín. Chuť a vůně byly silně oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Ryzlink Vlašský polosuché, 2013, jakostní víno s přívlastkem kabinetní víno
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
HL Family, s.r.o., Rybná 651/1, 110 00 Praha 1
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Modrý Portugal, polosuché, č.š. 0720, alk. 14% obj., MZV
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
WJ – MARKET, s.r.o., Oldřichovice 28, 739 61 Třinec
Chuť a vůně vína byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Müller Thurgau, polosuché, č.š. 0220, alk. 13,5% obj., MZV
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
WJ – MARKET, s.r.o., Oldřichovice 28, 739 61 Třinec
Chuť a vůně vína byly neodpovídající, po oxidu siřičitém.
Medvědí krev, červené bulharské víno, alk. 11 % obj., č.š. L 1950-161120
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá
ROJAL spol. s r.o., Stolařská 2338, 688 01 Uherský Brod
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem sacharózy.
Muskotály, polosladké bílé víno, alk.:10,5% obj., Maďarsko
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
SVĚT TEXTILU A OBUVI s.r.o., Alšovo nám. 74/11, 39701 Písek
Chuť i vůně vína byly silně oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny
Nejakostní potraviny
Nejsou v souladu s požadavky právních předpisů na jakost nebo neodpovídají jakosti deklarované výrobcem, nicméně zjištěné vady charakter potravin výrazně nemění. Na webu Potravinynapranyri.cz chápou jakost jako dodržování předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny.
Falšované potraviny
Jako falšované jsou označeny ty potraviny, u kterých se zjištěná vada týká samé podstaty, charakteru nebo původu potraviny, včetně zásadních porušení požadavků právních předpisů na jakost potravin. O falšování potravin autoři projektu hovoří mimo jiné i tehdy, pokud je zákazník při nákupu potraviny uváděn v omyl. Například tím, že jsou mu zamlčeny nebo zkresleny důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.
Nebezpečné potraviny
Potraviny, u kterých bylo zjištěno porušení povinnosti dodržet požadavky na bezpečnost potravin stanovené právním předpisem např. překročení hygienického limitu pro cizorodé látky, použití nedovoleného množství aditivních látek (tzv. „E“ – „éček“), nedodržení mikrobiologických požadavků. Bezpečnost potravin může být také ohrožena přítomností cizorodých předmětů v potravinách, jakými jsou např. písek, skořápky, střípky skla atd.
zdroj: potravinynapranyri.cz
minulý díl: Pranýř podzim 2021