Pranýř říjen 2018 – vína, která na stůl nepatří
Pranýř říjen 2018 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.
Pranýř říjen 2018 (27. 10. 2018):
Merlot rosé růžové víno polosladké, vyrobeno ve Španělsku, alk. 11,0 % obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
Michaela Štrokayová, Hradební 92, 51601 Rychnov nad Kněžnou
Chuť a vůně vína byly po pelargonii. Vadu po pelargonii způsobují bakterie při štěpení kyseliny sorbové.
Pranýř říjen 2018 (25. 10. 2018):
Moudrý Sklepmistr, víno bílé, polosladké, víno vyrobeno v: Itálii, alk.: 11 % obj., bez CHOP/CHZO
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
A.T.G. CENTRUM spol. s r.o., Masarykovo náměstí 68/1, 66464 Dolní Kounice
Víno mělo nahnědlý odstín, v chuti a vůni byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Exclusive Chardonnay, víno bílé suché
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Tu Nguyen Thanh, Budějovická 103/1, 39701 Písek
V chuti a vůni byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Cabernet Sauvignon, červené polosladké víno, alk. 10,5 % obj.,
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
ROSA market s.r.o., L. Váchy 517, 76001 Zlín
Chuť a vůně vína byly oxidativní. Víno mělo nahnědlý odstín. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Cabernet Moravia jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, polosladké, č.š. 14316
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
BILLA, spol. s r. o., Bílinská 3490/6, 40001 Ústí nad Labem
V chuti a vůni byly patrné nežádoucí těkavé látky. Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Svatovavřinecké suché, Moravské zemské víno, Alkohol 11,0% obj., Plněno v: Agro-Měřín, obchodní společnost s r.o.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
AGRO – Měřín, obchodní společnost, s.r.o., Hrotovická 153, 67401 Třebíč
Chuť a vůně vína byly silně po těkavých látkách a oxidativní. Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Pranýř říjen 2018 (10. 10. 2018):
GRAND SUD CHARDONNAY, 2011, bílé suché víno, alk. 12,5 % obj., Vyrobeno ve Francii
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
AHOLD Czech Republic, a.s., Východní 1352, 68603 Staré Město
V chuti a vůni byla patrná silná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Pranýř říjen 2018 (6. 10. 2018):
Frankovka rosé, jakostní víno odrůdové, 2012, suché, víno z České republiky, alk. 12,0 % obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
ROSA market s.r.o., Chaloupky 328, 69801 Veselí nad Moravou
V chuti a vůni byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Víno bílé, víno z Itálie, alk. 10,0 % obj., č. šarže L 12.07.B1
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
JIP východočeská, a.s., Valdštejnovo nám. 5, 50601 Jičín
V chuti a vůni byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Pranýř říjen 2018 (3. 10. 2018):
Modrý Portugal, víno červené, alk. 10 % obj., země původu Maďarsko; Distributor: Vinařství U Kapličky, s.r.o.
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Kamenný džbán s.r.o., náměstí Zachariáše z Hradce 41, 58856 Telč
Ve víně byl zjištěn nepovolený přídavek syntetických barviv – patentní modř V (E 131) a tartrazin (E 102). Ve víně byla patrná oxidáza a mělo nahnědlý odstín. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Pálava, bílé víno polosladké, alk. 11,0 % obj.
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Radek Halouzka, Plzeňská 1084, 33011 Třemošná
Na etiketě byl uveden nepravdivý údaj, že se jedná o víno vyrobené z hroznů sklizených na Slovensku.
Traminer (polosladké bílé), země původu: Makedonie, Alkohol: 12 % objem., Vyrobeno a plněno v IMAKO VINO
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Wine Trade s.r.o., Dolní 98, 58001 Havlíčkův Brod
Ve víně byl zjištěn nepovolený přídavek syntetického glycerolu. Glycerol je přirozenou součástí vína, ve kterém vzniká jako vedlejší produkt při kvašení. Množství glycerolu je závislé na použitých kvasinkách a na teplotě během kvašení. Jeho přítomnost vínu dodává hladkost a plnost. Přídavek syntetického glycerolu do vína však není povolen.
zdroj: www.potravinynapranyri.cz