Pranýř listopad 2019 – vína, která na stůl nepatří
Pranýř listopad 2019 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.
Pranýř listopad 2019
SVATOVAVŘINECKÉ, Moravské zemské víno, suché, Alk. 13,5 % obj., Země původu: Česká republika, Plněno v: Vinařství Tesařík s.r.o.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
HANA AMÁLIE KOPEČKOVÁ, Brtnická, 586 01 Jihlava
Chuť a vůně vína byly oxidativní a po těkavých látkách. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Hrozny révy vinné bílé bezpeckové
Nebezpečné potraviny
Čerstvé ovoce / Ovoce bobulové
Tesco Stores ČR a.s., Štemberkova 1698, 51601 Rychnov nad Kněžnou
V hroznech byl téměř čtyřnásobně překročen maximální limit reziduí pesticidu cyflufenamidu.
Modrý Portugal, alk. 11,5% obj., SUCHÉ ODRŮDOVÉ VÍNO, ČERVENÉ, 2017, CHZO, DUNÁNTÚLI
Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
Hieu Phan Van, Sokolovská 584/129, 180 00 Praha 8
Chuť a vůně vína byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Burčák červený
Falšované potraviny
Víno / Hroznový mošt (včetně částečně zkvašeného)
VELBUR s. r. o., Kutnohorská 226, 500 04 Hradec Králové
Výrobek byl nabízen k prodeji jako burčák o objemu 1,5 l, objem burčáku ve výrobku byl však ve skutečnosti nižší.
zdroj: potravinynapranyri.cz