Pranýř léto 2025 – vína, která na stůl nepatří

pranýř léto – vína, která na stůl nepatří

Pranýř léto 2025 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se hlavně na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.

Pranýř léto 2025

Sauvignon Blanc, bílé polosladké víno, vyrobeno v Moldavsku, alk. 11,5 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
VAN DUY NGUYEN, Lidická 450, 691 23 Pohořelice

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

VINA MERCEDES CHARDONNAY

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
VĂN HIEU MAN, Soukenická 1927/9, 110 00 Praha

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

KRÁLOVSKÝ HROZEN bílé víno suché 2 l

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
TIEN DUNG VĂN, Gagarinova 1167/59, 460 06 Liberec

V chuti a vůni byla patrná oxidáza, víno bylo zakalené a mělo nahnědlý odstín. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Rulandské modré rosé, moravské zemské víno, polosladké, alk.13,0 % obj., země původu Česká republika

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
VAN SANG NGUYEN, 664 07 Sivice 292

Ve víně byl překročen maximální povolený limit pro obsah konzervantu – kyseliny sorbové.

PINOT BLANC, jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Zámecké vinařství Třebívlice s.r.o., Masarykova 200, 411 15 Třebívlice

Obsah těkavých kyselin ve víně byl vyšší, než je limit stanovený v příslušném právním předpise.

Svatovavřinecké, Moravské zemské víno – suché – červené, Víno z České republiky, alk. 10,5% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
AGRO – Měřín, obchodní společnost, s.r.o., Náměstí 104, 594 42 Měřín

Chuť a vůně byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí. Obsah těkavých kyselin byl vyšší, než je limit stanovený v příslušném právním předpise.

 

Nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny

Nejakostní potraviny

Nejsou v souladu s požadavky právních předpisů na jakost nebo neodpovídají jakosti deklarované výrobcem, nicméně zjištěné vady charakter potravin výrazně nemění. Na webu Potravinynapranyri.cz chápou jakost jako dodržování předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny.

Falšované potraviny

Jako falšované jsou označeny ty potraviny, u kterých se zjištěná vada týká samé podstaty, charakteru nebo původu potraviny, včetně zásadních porušení požadavků právních předpisů na jakost potravin. O falšování potravin autoři projektu hovoří mimo jiné i tehdy, pokud je zákazník při nákupu potraviny uváděn v omyl. Například tím, že jsou mu zamlčeny nebo zkresleny důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.

Nebezpečné potraviny

Potraviny, u kterých bylo zjištěno porušení povinnosti dodržet požadavky na bezpečnost potravin stanovené právním předpisem např. překročení hygienického limitu pro cizorodé látky, použití nedovoleného množství aditivních látek (tzv. „E“ – „éček“), nedodržení mikrobiologických požadavků. Bezpečnost potravin může být také ohrožena přítomností cizorodých předmětů v potravinách, jakými jsou např. písek, skořápky, střípky skla atd.

zdroj: potravinynapranyri.cz

minulý díl: Pranýř jaro 2025

Ověřeno MonsterInsights