Pranýř leden 2020 – vína, která na stůl nepatří

pranýř jaro – vína, která na stůl nepatří

Pranýř leden 2020 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.

Pranýř leden 2020

Burčák bílý, Muškát Ottonel + Müller Thurgau, země původu Česká republika

Nejakostní potraviny
Víno / Hroznový mošt (včetně částečně zkvašeného)
Chovanec V.I.N.A., s.r.o., Zelný trh, 602 00 Brno

V burčáku bylo zjištěno nadlimitní množství ethanolu z přidaného cukru. Legislativa připouští přídavek cukru do hroznového moštu, ke zvýšení obsahu etanolu ve víně, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru.

Burčák, Veltlínské červené ranné, země původu Česká republika, alk.:2-8% obj.

Falšované potraviny
Víno / Hroznový mošt (včetně částečně zkvašeného)
JAN MATOUŠEK. U Venuše, 691 81 Horní Věstonice

Burčák byl falšován nepovoleným přídavkem 21 % vody. Dále byl v burčáku zjištěno nadlimitní množství etanolu z přidaného cukru. Legislativa připouští přídavek cukru do hroznového moštu, ke zvýšení obsahu etanolu ve víně, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru.

MERLOT polosuché víno červené, víno z Itálie, alk. 11,0 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
MILOŠ JEDLIČKA, Husova třída 1368, 50401 Nový Bydžov

Víno mělo nahnědlý odstín, v chuti a vůni byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

BURČÁK červený

Falšované potraviny
Víno / Hroznový mošt (včetně částečně zkvašeného)
VELBUR s. r. o., Poděbradská 297, 530 09 Pardubice

Burčák byl falšován nepovoleným přídavkem vody.

Chardonnay, bílé víno vyrobené v ČR ze slovenských hroznů, polosuché, z.p. Slovensko, alkohol 12,5 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
BRUMOVÍN CZ s.r.o., Poděbradská 297, 530 09 Pardubice

Chuť a vůně vína byly oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

Burčák bílý, odrůda Irsai Oliver, č. š. 1/2019, původ Česká republika, oblast Morava, obsahuje oxid siřičitý, obsah alkoholu min. 1% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Hroznový mošt (včetně částečně zkvašeného)
Binhtien, s.r.o., Zborovská 103, 768 02 Zdounky

Burčák obsahoval nadlimitní množství etanolu z přidaného cukru. Legislativa připouští přídavek cukru do hroznového moštu, ke zvýšení obsahu etanolu ve víně, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru.

Burčák, Muškát moravský, č.š. 01/19, r.č. vinice: 772321/0103, vin. obec: Týnec, vin. trať: Stará hora, č.š. 01/19

Falšované potraviny
Víno / Hroznový mošt (včetně částečně zkvašeného)
Ilona Malíková, Masarykovo náměstí 205, 76361 Napajedla

Burčák byl falšován nepovoleným přídavkem 13 % vody.

zdroj: potravinynapranyri.cz

minulý díl: Pranýř prosinec 2019

Ověřeno MonsterInsights