Pranýř leden 2019 – vína, která na stůl nepatří

pranýř jaro – vína, která na stůl nepatří

Pranýř leden 2019 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.

Pranýř leden 2019:

Merlot, červené víno, suché, BiB

Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
Klára Lívanská, Palackého nám. 40, 37901 Třeboň

Chuť a vůně vína byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.

ČERVENÉ POLOSLADKÉ ŘECKÉ VÍNO IMIGLYKOS, Alk.: 11 % obj.

Falšované potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
Milada Heřmanská, Krále Jana 261, 58301 Chotěboř

Ve víně byla prokázána nepovolená přítomnost syntetických aromat.

Irsai Olivér, bílé víno polosladké, z. p. Maďarsko, obsah alk. 11,0 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
Vítězslav Bezpalec, Pilnáčkova 436/11, 50003 Hradec Králové

V chuti a vůni byla patrná oxidáza a nežádoucí biologické procesy (sekundární fermentace). Víno mělo opalizující vzhled a byly v něm patrné plovoucí nečistoty. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Sekundární fermentace (druhotné kvašení) je nežádoucí kvašení zbytkového cukru ve víně, projevuje se štiplavou chutí a vůní po oxidu uhličitém, případně i vznikem zákalu.

Irsai Oliver, Víno bílé, polosladké, č. šarže: C172200, alk. 11 % obj.
Víno vyrobeno v České Republice z hroznů sklizených v Maďarsku

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
KONTAKT – služby motoristům, spol. s r.o., Svobodova 2050, 51101 Turnov

Chuť a vůně vína byly oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

Burčák, země původu Česká republika, výrobce Šárka Vojtková, IČ: 72302305

Falšované potraviny
Víno / Částečně zkvašený hroznový mošt
Josef Povalač, 2035, 67182 Dobšice

V burčáku byl zjištěn nepovolený přídavek 18 % vody.

Merlot víno červené polosladké, Alk.12,5% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Vinařství U Kapličky s.r.o., Rokycanská 1385/130, 31200 Plzeň

Chuť i vůně vína byly oxidativní a po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

zdroj: www.potravinynapranyri.cz

Ověřeno MonsterInsights