Pranýř jaro 2025 – vína, která na stůl nepatří

pranýř jaro – vína, která na stůl nepatří

Pranýř jaro 2025 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se hlavně na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.

Pranýř jaro 2025

Veltlínské zelené, moravské zemské víno suché, alk. 11 % obj.

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Viktor Juliš, Pokorného 172, 538 03 Heřmanův Městec

Ve víně byl výrazně překročen limit pro obsah konzervantu – kyseliny sorbové.

Nobleza, Sauvignon Blanc, bílé víno, polosladké, alk.12,5% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
TRUNG CHIÉN LÉ, Masarykova 745, 768 05 Koryčany

Víno mělo nahnědlý odstín. V chuti a vůni byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

CHARDONNAY – CHÂTEAU LA SIERRA, víno, země původu: Španělsko, alk. 12% vol.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
QUANG DUONG VO, Barákova 725, 538 03 Heřmanův Městec

Víno mělo zakalený vzhled, v chuti a vůni byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Müller Thurgau 2023, bílé víno polosuché, 11,5 % alk., víno z Německa

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Lidl Česká republika s.r.o., Znojemská 1149, 691 23 Pohořelice

V chuti vína byly patrné nežádoucí biologické procesy.

Zámecký výběr, červené víno suché, Felső-Magyarországi cuvée, alk. 11% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
XUAN AN NGUYEN, Příkrá 440, 760 01 Zlín

Víno bylo zakalené a mělo opalizující vzhled. V chuti a vůni byla patrná oxidáza., Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Merlot rosé, růžové víno, polosladké, alk. 11,5 % obj., země původu Maďarsko

Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
THI ĐÔNG NGUYEN, Komenského 503/5, 664 44 Ořechov

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Sauvignon blanc, duna-tisza közi, víno bílé, polosladké, z.p. Maďarsko, L:04.01.2023 FHE: JSQC

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
BILLA, spol. s r. o., Vlkošská 1872, 696 42 Vracov

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

ZWEIGELTREBE – červené víno, suché, moravské zemské víno, víno z České republiky, alk.: 13% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
KAREL DUCHÁČ, třída T. G. Masaryka 879, 552 03 Česká Skalice

Chuť a vůně byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí. Obsah těkavých kyselin byl vyšší, než je limit stanovený v příslušném právním předpise.

SAUVIGNON, moravské zemské víno, bílé, suché, alk. 11,0% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Kaufland Česká republika v.o.s., Brněnská 360, 674 01 Třebíč

Chuť a vůně byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí. Obsah těkavých kyselin byl vyšší, než je limit stanovený v příslušném právním předpise.

RYZLINK RÝNSKÝ, moravské zemské víno, bílé, polosuché, Víno z České republiky, alk. 14,5% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Kaufland Česká republika v.o.s., Brněnská 360, 674 01 Třebíč

Chuť a vůně byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí. Obsah těkavých kyselin byl vyšší, než je limit stanovený v příslušném právním předpise.

Svatovavřinecké Klaret, jakostní víno odrůdové, bílé víno, polosuché 2020, víno z České republiky, alk.: 11,5% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
JEDNOTA, spotřební družstvo Nová Paka, Zahradní 390, 507 52 Ostroměř

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

 

Nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny

Nejakostní potraviny

Nejsou v souladu s požadavky právních předpisů na jakost nebo neodpovídají jakosti deklarované výrobcem, nicméně zjištěné vady charakter potravin výrazně nemění. Na webu Potravinynapranyri.cz chápou jakost jako dodržování předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny.

Falšované potraviny

Jako falšované jsou označeny ty potraviny, u kterých se zjištěná vada týká samé podstaty, charakteru nebo původu potraviny, včetně zásadních porušení požadavků právních předpisů na jakost potravin. O falšování potravin autoři projektu hovoří mimo jiné i tehdy, pokud je zákazník při nákupu potraviny uváděn v omyl. Například tím, že jsou mu zamlčeny nebo zkresleny důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.

Nebezpečné potraviny

Potraviny, u kterých bylo zjištěno porušení povinnosti dodržet požadavky na bezpečnost potravin stanovené právním předpisem např. překročení hygienického limitu pro cizorodé látky, použití nedovoleného množství aditivních látek (tzv. „E“ – „éček“), nedodržení mikrobiologických požadavků. Bezpečnost potravin může být také ohrožena přítomností cizorodých předmětů v potravinách, jakými jsou např. písek, skořápky, střípky skla atd.

zdroj: potravinynapranyri.cz

minulý díl: Pranýř zima 2025

Ověřeno MonsterInsights