Oldřich Drápal z vinařství Sonberk v Otevřené zahradě

Na festivalu Víno z blízka představil svou práci Oldřich Drápal z vinařství Sonberk. Otevřená zahrada v Brně tak letos už počtvrté ožila vínem. Do konce léta proběhne ještě 5 podobných akcí. Představí se další osobnosti našeho vinařství, degustovat bude možno vína z jedné obce či vína z ekologické produkce.
Čtvrtek 27. června patřil v Brně vínům z vinařství Sonberk. V rámci festivalu Víno z blízka proběhla akce s názvem Oldřich Drápal – Osobnost současného vinařství. Velmi horký letní večer začal v 17:36 úvodním slovem organizátora akce, pana Juraje Flamika z nadace Partnerství. Poté už enolog vinařství Sonberk představil svá vína, vinařství, vize. Akce byla dozajista vyprodána; pro asi stovku návštěvníků byla nachystána místa k sezení ve stínu, za což patří pořadatelům neskonalý dík. Stejně tak za nepřetržité doplňování vody během celé akce. Velké množství lidí a venkovní prostory sváděly publikum mnohdy až k příliš hlasitým projevům, a tak bylo chvílemi hůře slyšet přednášející. To zkrátka ale k letní akci patří, přesto by nebylo od věci trochu více zesílit mikrofony u řečníků.
Hlavním bodem večera byla tradiční řízená degustace s názvem Vína mého srdce. Asi hodinové povídání o vinařství bylo tak doprovozeno ochutnávkou 4 vín vinařství Sonberk a 1 vzorku od hosta večera, pana Petra Mikulici z Velkých Pavlovic, který také stručně představil své vinařství. Poté následovala volná degustace celkem 21 vín.
Ochutnávka vín Sonberk a Mikulica
Jak je v Otevřené zahradě zvykem, degustační stanoviště byla rozeseta po celém areálu. Pro tento typ akce postačila čtyři místa, naštěstí se podařilo všechna umístit do stínu. I to je výhodou zahrady. Na Stříbrném stanovišti byly k dispozici lahve z edice Stříbrný Sonberk. Stanoviště Velkého Sonberku prozrazovalo už v názvu, o jakou edici se zde jedná. Stejně tak Stanoviště „ze sudu“. Čtvrtým vinným bodem byl stánek Vinařství Mikulica.
Stříbrná edice i stánek Petra Mikulici představily povětšinou mladá, svěží, lehce pitelná vína dobré kvality. Doporučit lze například letní víno Frankovka rosé 2017 pozdní sběr z Vinařství Mikulica. Velký Sonberk byl už o poznání dále. Tipem je suchý Riesling 2017 VOC Mikulov, velice příjemné pití s čajovým nádechem. Pestrá byla pak produkce na stanovišti „ze sudu“. K ochutnání zde byla například moc pěkná cuvée odrůd Sémillon a Sauvignon 2016, zrající v sudu či Chardonnay a Rulandské šedé 2016 z barikového sudu. Raritou bylo oranžové Rudimentum, tedy velmi naturální Ryzlink rýnský 2013 stylem hodně připomínající suchá cherry. Asi nejlepším vínem celé akce pak byl medailemi ověnčený Merlot 2016 výběr z hroznů barique. Krásné strukturované víno plné ovoce, pomerančů, vanilky, čokoládové hořčinky. Podrobně o víně v článku Historicky první medaile z Mondial du Merlot & Assemblages.
Letní setkání u vína v Otevřené zahradě rozhodně splnilo očekávání. Seznámení se s vinaři a jejich prací a ochutnávka mnoha vzorků zanechala velmi dobrý dojem u řady milovníků vín. K pohodové atmosféře přispělo i hudební vystoupení Tria 43, jehož latinskoamerické rytmy dokonale ladily s vlahým večerem s vínem.
[jaw_panel_box panel_title=“Víno z blízka: Oldřich Drápal – Osobnost současného vinařství“ message_style=“success“ ]kdy: 27. 6. 2019
kde: Otevřená zahrada, Brno
cena: 440 Kč / 390 Kč předprodej
degustace: 23 vín
[/jaw_panel_box][jaw_clear]
[jaw_gallery gallery=“10485,10483,10484,10482,10481,10480″ lightbox=“1″ ] [jaw_clear]
Oldřich Drápal z vinařství Sonberk
Oldřich Drápal je z vinařské rodiny. Asi každý milovník vína, obzvláště jeho sladších variant, zná výrobce slámových a ledových vín Oldřicha Drápala staršího. Syn jde ale svou vlastní cestou. Vystudoval vinařské učiliště v Bzenci a maturoval na Střední vinařské škole ve Valticích. Nejprve pracoval ve vinařství Kolby a od roku 2003 tvoří vína ve vinařství Sonberk v Popicích. Je členem Unie enologů.
Svá vína označuje poeticky jako plody snoubení země a slunce ve vinicích. Vinařství disponuje 45 hektary vlastních vinic na svazích slunečné trati Sonberk. Uprostřed stojí od roku 2008 symbol moderní vinařské architektury – budova vinařství od architekta Josefa Pleskota. Všechny hrozny jsou sbírány ručně, probíhá redukce na keři, kdy na jedné hlavě dozraje pouze 1,5 kg hroznů. Díky různorodým ročníkům je produkce vinařství mezi 30 a 150 tisíci lahví vína ročně. Ta nejlepší putují na světové soutěže, odkud mnohdy přivážejí cenné medaile.
Hostem večera Petr Mikulica
Petr Mikulica je majitel a sklepmistr stejnojmenného velkopavlovického vinařství. V současné době obhospodařuje 13 500 keřů révy vinné na přibližně 4 hektarech. Na Zahradnické fakultě v Lednici byl studentem Kamila Prokeše. Je několikanásobným velkopavlovickým stárkem. Rodinné vinařství převzal po otci a dál ho rozvíjí po svém. Nebojí se hrát si s více odrůdami, styly a podobami vína. Vinařství je členem spolku Mladí vinaři.
Program dalších vinných akcí v Otevřené zahradě: Víno z blízka 2019
foto: @liamcz, autor