Výnosy nižší, ovšem výjimečná vína díky kvalitě hroznů zejména mezi bílými odrůdami. Tak hodnotí prozatím letošní vinařský ročník zástupci Unie enologů ČR. Ročník 2019 mezi bílými víny má podle nich nakročeno stát se opravdu signifikantním ročníkem, který bude pravděpodobně svou kvalitou srovnatelný s úspěšným ročníkem 2013.
Většina bílých odrůd je již na moravských vinicích sklizena. Pro modré odrůdy se jedná o ročník náročnější a vzhledem k obsahu kyselin spíše na delší ležení.
Mojmír Baroň
„Mošty vykazují výborné parametry, především nízké hodnoty pH a ideální poměr kyseliny vinné a jablečné. Dokonce i obsah výživových parametrů letos až na výjimky obstál na jedničku s hvězdičkou. Mladá vína vykazují krásnou svěžest a aromatiku odrůdově typickou. Doufáme, že výrobci s vidinou vyšších kyselin v mladých vínech nesklouznou do produkce vín s vyšším zbytkovým cukrem s cílem docílit chuťové pseudoharmonie. Naopak vína potřebují čas a jako vhodná se ukazuje cesta s malolaktickou fermentací, kdy vzhledem k poměru kyselin vinné a jablečné 2:1 až 4:1 si vína udrží dobrou svěžest a získají opulenci,“ řekl předseda Unie enologů ČR doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D.
Výjimečná vína díky stabilnímu počasí
Za kvalitní úrodou stojí letošní stabilní počasí s normální a vyrovnanou srážkovou činností a teplotami blížícími se dlouhodobým průměrům. Pozitivní vliv na sklizeň měl i průběh denních a nočních teplot. Ty ovlivnily množství a strukturu organických kyselin v hroznech, vdechly svěžest do aromatických látek budoucích vín. Pomohly i ve zpomalení vývoje, čímž umožnily větší rozložení doby vinobraní. V kvantitě bílých hroznů se však odráží výnosově nadprůměrný ročník 2018. A tak oproti plánům vinaři bojují s poklesem okolo 30 procent.
„Pro pozdnější odrůdy čekáme ještě slunečné počasí s teplotami nad 20 °C, které mohou dopomoci vysoké fenolické zralosti,“ doplnil Mojmír Baroň.
Unie enologů České republiky, z.s. sdružuje enology působící v České republice. Cílem je organizovat odborné semináře k podpoře výzkumu a vzdělávání svých členů v oblasti vinohradnictví, enologie, vinařství. Dále i zajišťovat osvětu pro vinařskou a vinohradnickou veřejnost a podporovat spolupráci s ostatními vinařskými organizacemi. Byla založena v roce 2014 zakládající pěticí členů: Milošem Michlovským, Františkem Mádlem, Petrem Ptáčkem, Markem Petrjánošem a Mojmírem Baroňem, který je předsedou spolku. K dnešnímu dni má 42 členů. Organizuje soutěž Suchá vína online, jejímž posláním je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými víny Evropy a celého světa.
Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.