Junior certifikát sommeliera – novinka v nabídce vzdělávání

Junior certifikát sommeliera je nový vzdělávací program určený studentům středních odborných škol, středních odborných učilišť a vyšších odborných škol. Výuka začne ve školním roce 2020/2021 a připravila ji Asociace sommelierů ČR.
Obsahem kurzu je hlavně bližší definice poslání a náplně práce sommeliera. Zaměřuje se na historický vývoj českého a moravského vinohradnictví a vinařství, pěstování révy vinné a technologie výroby vína. Nedílnou součástí jsou lekce seznamující s odrůdami révy vinné, vinařskými oblastmi České republiky a rozdělením kvality vína podle našeho vinařského zákona. Další kapitoly jsou věnovány vínu a gastronomii, nákupu vína, skladování vína, vinnému lístku, servisu a degustaci vína. Délka kurzu jsou 2 dny po 7 vyučovacích hodinách.
„Asociace sommelierů ČR tímto vzdělávacím programem rozšiřuje nabídku v oblasti vzdělávání mladých sommelierů. Náš spolek tím naplňuje svůj účel, kterým je vzdělávání, studium, výuka a popularizace sommelierské činnosti v ČR i v zahraničí s cílem zvyšovat úroveň tohoto oboru v rámci ČR i na mezinárodní úrovni. Navíc již 17 let úspěšně realizujeme Certifikát Sommeliera pro profesionály. Nyní jsme rozšířili nabídku o kurz pro juniory,“ říká Ivo Dvořák, viceprezident AS ČR, který patří mezi lektory kurzu.
Junior certifikát sommeliera
Pro získání „Junior certifikát sommeliera AS ČR“ je nutné absolvování praktické a písemné zkoušky (servis vína, test). Podmínkou pro získání certifikátu o absolvování je minimálně 75% úspěšnost splnění praktické a teoretické části zkoušky. Cena kurzu je 2 500 Kč na účastníka. Minimální počet účastníků je 12, maximální pak 15. Bližší informace o obsahu vzdělávacího programu, podmínkách kurzu a přihláška na www.sommeliermoravy.cz/csos/.
„Je to již 6 let co byla založena soutěž Junior Sommelier Moravy, která má za cíl vzbudit v účastnících zájem o naše kvalitní, tuzemská vína a představit odrůdovou různorodost ČR a možnosti snoubení našich vín s různými pokrmy. Projekt Sommelier Moravy nyní posouváme dál, a to právě vzdělávacím kurzem Junior certifikát sommeliera. Účastnící kurzu tak dostanou jedinečnou možnost získat sjednocující základní znalosti, které jsou standardem Asociace sommelierů ČR a tyto zúročit jak v praxi, tak třeba právě účastí na soutěži,“ vysvětluje František Koudela, ředitel pro vzdělávání AS ČR, který je jedním z lektorů kurzu.
foto: Asociace sommelierů ČR