Falšování sudového vína nepovolenými syntetickými látkami
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v minulých měsících namátkovou kontrolu sudových vín prodávaných převážně ve vinotékách. Zaměřila se na analýzu obsahu nepovolených syntetických aromatických látek ve víně, na falšování sudového vína.
Inspektoři při odběru preferovali aromatické odrůdy, například Tramín, Pálava, Rulandské šedé, Moravský muškát, případně Muškát Ottonel nebo Sauvignon. Z 20 odebraných vzorků sudových vín byla ve 4 případech zjištěna přítomnost nepovolených syntetických aromatických látek. Laboratorní analýzy byly prováděny novou akreditovanou metodou pro stanovení tzv. gama-laktonů, která slouží k odhalování tohoto způsobu falšování. Tedy přidávání umělých syntetických aromat do vín, jejichž přítomnost je zde zakázána. Více o zavedení a využívání této laboratorní metody jsme informovali zde.
Falšování sudového vína
Výsledky kontroly bohužel potvrdily podezření z používání nepovoleného enologického postupu. V cílených kontrolách zaměřených na nepovolené syntetické aromatické látky bude inspekce pokračovat i v budoucnu. S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.
zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce