98 bodů od Decanter pro víno z Moravy? Proč ne!

98 bodů od Decanter pro Ryzlink vlašský Hermes 2015 pozdní sběr z vinařství Jaromíra Galy

Ve stínu ostatních ocenění tak trochu zapadla zpráva o moravském víně, které na Decanter World Wine Awards – jedné z nejuznávanějších světových soutěžích v květnu obdrželo závratných 98 bodů! Pro srovnání: takové ohodnocení se dostává například vínům „velké pětky“ z Bordeaux v nejlepších ročnících. Potvrdilo se to, o čem se již mezi odborníky nějakou dobu šeptá: Ryzlink vlašský má na to stát se naší signifikantní odrůdou a bodovat i v nejprestižnějších kláních ve světě.

Nikdo asi nezpochybní postavení soutěže Decanter World Wine Awards. Byla založena v roce 2004 věhlasným britským magazínem o víně a lihovinách a právě slaví čtrnáct let své existence. Letos se soutěže zúčastnilo rekordních 17 200 vín, která hodnotilo 219 světových sommeliéru, z nichž 65 se pyšní titulem Masters of Wine.

Oním vínem, které dostalo snad nejvíce bodů v historii našeho vinařství na světové soutěži (rozhodně nejvíce v historii DWWA), je Ryzlink vlašský Hermes 2015 pozdní sběr z vinařství Jaromíra Galy. Víno je suché, má 2,0 g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu.

„Elegantní aroma grapefruitové kůry, akácií, kukuřičné mouky a sladkého koření z dobře opracovaného dubu. Skutečně koncentrované, vyvážené, citrusové a svěží. Skvělá alternativa k Chardonnay. Lahodné!“

oficiální hodnocení komise DWWA

Oceněné víno z Moravy na Decanter

Zajímavostí je i původ vína. Jde vlastně o enologické cuvée, směs vín z několika vinic. Konkrétně jde o tratě Levá bavorská (kdysi Hermesdorfen, odkud i název vína) a Purmice z Perné a vinohrad Pod Pálavou z Bavor. Jejich stáří se pohybuje od 9 do 40 let a leží na vápenité jílovité spraši s kamenitým vápencovým podložím. Vinice jsou v integrovaném způsobu pěstování s ozeleněným meziřadím, řez je proveden na jeden tažeň, proběhla redukce hroznů a ruční zelené práce i samotná sklizeň. Ta proběhla v termínu 8. až 21. října 2015, mošt měl 21–23 °ČNM. Ve sklepě byly hrozny zpracovány co nejrychleji, bez nakvašování, s chlazením při kvašení. Zrání probíhalo v nerezu, s tříměsíčním mícháním na kvasničních kalech. Lahvování bylo 29. března 2016.

Jaromír Gala a jeho manželka Alžběta byli překvapeni, ale i uspokojeni touto cenou. Říkají: „Doufáme, že toto ocenění přinese dlouhotrvající mezinárodní uznání vínům z Pálavy. Vždycky jsme věřili v kvalitu vín z tohoto regionu a jsme tak šťastní, když to vidíme nezávisle ověřeno na tak prestižní soutěži, jako je Decanter World Wine Awards. Navíc jsme velmi šťastní, že jsme získali toto ocenění právě Ryzlinkem vlašským, protože to je typická odrůda pro tuto oblast.“

zdroj/foto: Vinařství Gala