Vítězem Bohemia Sekt Trophée 2017 je Kamil Prokeš

BOHEMIA SEKT – Trophée Sommelier ČR 2017

Vítězem jubilejního 20. ročníku Bohemia Sekt Trophée se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. V soutěži, jejíž slavnostní finále se uskutečnilo v pražském Rudolfinu, se mu mezi dvacítkou kolegů dařilo nejlépe jak ve znalostních, tak praktických dovednostech. Ty zahrnovaly například obsluhu hostů imaginární restaurace v podání herečky Ani Geislerové a režiséra Jana Hřebejka. Na stříbrné příčce se umístil David Král z Bohemia Sektu a třetí místo patří Libuši Vrbové z vinařství U Vrbů.

„Na Bohemia Sekt Trophée jsem soutěžil potřetí, v minulých letech jsem vždy skončil v semifinále. Na soutěž jsem se připravoval celý rok a dostat se do finále pro mne byl dosavadní vrchol, taková meta,“ říká nejlepší český sommelier Kamil Prokeš. S tímto náročným povoláním má bohaté zkušenosti. Již během studia působil jako sommelier v Národním salonu vín ve Valticích; později ve známých moravských vinařstvích Réva Rakvice a Vinselekt Michlovský. V roce 2007 s bratrem založili vinařství Proqin a před dvěma lety založil své vlastní rodinné vinařství.

Druhé místo patří Davidu Královi z Bohemia Sektu, který získal titul Sommelier ČR v letech 2015 a 2016. Do finále soutěže se po dlouhé době dostala žena, Libuše Vrbová z vinařství U Vrbů v Hustopečích. Umístila se na třetím místě. „Byla jsem hodně nervózní, ale snažila jsem si to užít, protože je to krásná soutěž. Zúčastnila jsem se teprve podruhé, vůbec jsem s tím nepočítala. Jsem převážně vinařka, takže znalosti o zahraničních vínech získávám studiem a v rámci cestování,“ komentuje svou účast po vyhlášení vítězů.

Finále Bohemia Sekt Trophée

Sommelieři museli v průběhu soutěže zvládnout znalostní kvíz, slepou degustaci, verbální identifikaci vzorku a servis sektu či vína včetně doporučení pokrmu. Tři soutěžící, kteří postoupili do večerního finále v Rudolfinu, museli navíc předvést i komunikaci s hosty a také náročnou disciplínu snoubení vín s pokrmy dané oblasti.

„Jubilejní 20. ročník soutěže potvrdil stoupající úroveň znalostí sommelierů, velmi potěšující zprávou je, že se do finále opět probojovala sommelierka. Všichni soutěžící, včetně finalistů předvedli úžasný výkon v honosných prostorách Dvořákovy síně Rudolfina,“ hodnotí letošní finále Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR.

Galavečer

Galavečer moderovala Jolana Voldánová. V mezinárodní porotě zasedl také velký propagátor sommelierství v Asii a prezident Asociace sommelierů v Singapuru Tommy Lam či viceprezident Mezinárodní asociace sommelierů a prezident Asociace sommelierů Belgie William Pato Wouters. Právě v Belgii se bude v roce 2019 konat Mistrovství světa v sommelierství.

„Vyrobit víno je nádherná, ale náročná práce. Trvá i několik let, než se víno od hroznů na vinici dostane až na stůl k zákazníkovi. A potom výsledek může zkazit třeba jen špatně vybraná sklenice nebo přehlédnutá vada korku. Už dvacet let soutěží o nejlepšího sommeliera Česka podporujeme rozvoj této profese. Je pro nás hodně důležité, aby bylo víno hostům servírováno co nejlépe; jsem proto rád, že během této doby získala soutěž své renomé a čeští sommelieři jsou srovnatelní s evropskou špičkou,“ okomentoval základní myšlenku soutěže Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia Sekt, která je hlavním partnerem soutěže.

Vítěz získal putovní pohár vyrobený sklárnou Moser, finanční odměnu 20 000 Kč a dary od partnerů, včetně pozvánky na mezinárodní sommelierský šampionát do Číny v říjnu roku 2018.

Soutěž BOHEMIA SEKT – Trophée Sommelier ČR pořádá Asociace sommelierů ČR. Jejím cílem je rozvoj profese sommeliera a vzdělávání sommelierů. Hlavním partnerem je společnost Bohemia Sekt. Akce se koná za podpory Vinařského fondu ČR. Dalšími partnery jsou Makro, Pulltex a Asociace hotelů a restaurací ČR. Mediálním partnerem je časopis Wine and Degustation.

zdroj/foto: www.trophee.cz

Ověřeno MonsterInsights