Vinobraní začne v polovině září, hlásí vinaři Velkopavlovicka a Slovácka. Končící léto mělo méně tropických dnů, hrozny vinné révy proto potřebují k dozrání ještě čas. A hlavně teplo a sucho.
Sklizeň hroznů na jihu Moravy začne okolo 15. září. Ročník 2020 by měl být kvalitní, na své si přijdou hlavně příznivci bílého vína. Zkazit úrodu ale ještě mohou kroupy a nenechaví špačci. Ve Velkopavlovické vinařské podoblasti očekávají sklizeň raných odrůd, jako je Muškát moravský nebo Irsai Oliver, přibližně 10. září.
Vinobraní začne v polovině září
Josef Svoboda
„Za poslední roky jsme si zvykli, že vinobraní začíná už v srpnu, ale to rozhodně není běžný termín. Hlavní část sklizně, kdy sbíráme například Müller Thurgau nebo Modrý Portugal zahájíme pravděpodobně 15. září; čímž se po několika letech přibližujeme k termínu, na který jsme byli zvyklí,“ komentuje Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy.
To vinaři na Slovácku si na hrozny počkají ještě o několik dní déle.
Libor Výleta
„Naší nejranější pěstovanou odrůdou je Moravský muškát a s jeho sklizní počítáme okolo 20. září. Následně proběhne sklizeň dalších odrůd. Vše ale bude záležet na průběhu počasí,“ uvádí ředitel vinařství Chateau Bzenec Libor Výleta, které obhospodařuje vinice na Bzenecku.
Prozatím ideální vývoj letošního roku by mohly ještě překazit extrémní deště, které mohou zapříčinit plesnivění bobulí, nebo také krupobití. To přibližně před dvěma týdny zničilo úrodu i ve vyhlášené vinařské oblasti Wachau v Rakousku.
Vinaři táhnou do boje proti špačkům
Dozrávající hrozny lákají také špačky. Početnější tisícihlavé hejno dokáže spořádat až polovinu úrody během pár minut. Vinaři proto využívají různé metody, jak svoji úrodu před nenechavými ptáky ochránit.
„Proti špačkům používáme plynová děla, která vydávají zvuk, který špačky vyplaší. Vystřelí zhruba každou minutu a ochrání až 5 hektarů vinic,“ popisuje Josef Svoboda.
Vinohrady ochrání i sokol
Spolehlivě je zaženou také dravci a jejich křik. To vědí ve vinařství Chateau Bzenec, kde stráží vinice pár sokolů.
„Sokol je pro špačka přirozeným nepřítelem. Když dravce spatří, raději sám odletí. Je to šetrná metoda, která nikoho neruší,“ vysvětluje Libor Výleta.
Na vinicích Vinařství Pavlov zase umisťují akustické soupravy, ze kterých se v pravidelných intervalech ozývá křik dravců.
foto: Bohemia Sekt
Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.