Titul Sommelier roku 2019 získal po roční pauze opět Kamil Prokeš
Soutěž Bohemia Sekt Trophée, která se letos konala již po dvaadvacáté, zná svého vítěze. Titul Sommelier roku 2019 si odnáší Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. Porotu přesvědčil díky svým znalostem a dovednostem. Celodenní klání vyvrcholilo slavnostním finále na Nové scéně Národního divadla v Praze.
Kamil Prokeš vystřídal dosavadního držitele titulu Davida Krále, kterému po loňském zisku „hattricku“ již pravidla nedovolovala další start v soutěži. Proto zasedl v odborné porotě. Druhé místo obsadila Libuše Vrbová z Vinařství U Vrbů z Hustopečí, která rovněž získala diváckou cenu sympatie. Pomyslný bronz si odnesl Matouš Forman z Californian Wines. Vítěz soutěže získal putovní pohár ze sklárny Moser a symbol sommelierů tastevin od šperkařky Lady Vosejpkové, finanční odměnu a věcné dary od partnerů akce.
„Bohemia Sekt Trophée jsem vyhrál podruhé, poprvé před dvěma lety, kdy jsem se zúčastnil i mezinárodního mistrovství sommelierů v Číně. Na letošní soutěž jsem se znovu intenzivně připravoval. I když znalosti a dovednosti, které musíme před odbornou porotou prokázat, už jako sommelieři většinou máme, je potřeba si je připomenout a osvěžit. Například ve znalostním testu je mnoho otázek z celého světa, které se netýkají jenom vína, ale i nealkoholických a alkoholických nápojů, kávy, čaje, čokolády, doutníků či kakaa,“ říká po skončení soutěže Kamil Prokeš.
Bohemia Sekt Trophée
Soutěže se zúčastnilo celkem 17 profesionálů, kteří museli zvládnout znalostní kvíz, slepou degustaci, verbální identifikaci vzorku a servis sektu či vína včetně doporučení pokrmu. Tři soutěžící, kteří postoupili do večerního slavnostního finále, museli navíc předvést i prezentaci vína před hosty. Modelovým párem, který sommelieři během finále před publikem obsluhovali, se pro letošní rok stali známá herečka a komička Iva Pazderková a herec Vladimír Polívka.
„Na nejlepší účastníky čekalo ve finále několik soutěžních disciplín, jako je znalostní kvíz, slepá degustace, servis sektu či vína, komunikace s hostem a snoubení vín s pokrmy. Čestným hostem mezi porotci, kteří rozhodli o vítězi letošního ročníku, byl poprvé i prezident Mezinárodní asociace sommelierů Andrés Rosberg,“ hodnotí letošní finále Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR a odborný garant soutěže.
Titul Sommelier roku 2019 otvírá cestu na mezinárodním mistrovství
„Národní soutěže sommelierů nejsou přínosné jen v tom, že z nich vzejde vítěz, který se proslaví v daném státu, bude moci užívat titul Sommelier roku 2019 a bude také reprezentovat zemi na mezinárodním mistrovství. Soutěží se zúčastňuje mnoho dalších profesionálů, kteří se na ni dlouho učili, degustovali a trénovali a kteří tím zvyšují svoji odbornost. Právě v tom je velký přínos sommelierských klání, která prostřednictvím účastníků zvyšují úroveň tohoto odvětví v celé zemi,“ uvedl Andrés Rosberg, prezident mezinárodní asociace sommelierů.
„Letos jsme měli možnost sledovat už dvaadvacátý ročník klání nejlepších českých sommelierů. S potěšením mohu říct, že kvalita účastníků byla opět velmi vysoká. To je dobrá zpráva jak pro majitele restaurací, tak i pro vinaře. Sommelier je totiž tím, kdo zastupuje vinaře před hostem restaurace. A svou prací může násobně zvýšit zážitek z vína, anebo také právě naopak. Mám radost, že jsme mohli vidět mnoho profesionálů, kteří se k vínu chovají s láskou a k naší práci vinařů s respektem,“ nastiňuje důvod podpory soutěže Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia Sekt.
Kategorie Talent
Kategorie Talent se mohou zúčastnit studenti připravující se na svoje budoucí povolání sommeliera. Soutěžit ale mohou i ti, kteří vykonávají profesi sommeliera maximálně po dobu jednoho roku. Jistě pak nepřekvapí, že soutěžící do 18 let jsou povinni při degustaci víno a jiné alkoholické nápoje nepolykat. Letošní vítězkou soutěže Bohemia Sekt Trophée v kategorii Talent se stala Anna Rieckelová z Hotelové školy Plzeň. Mladá generace nadějných sommeliérů dorůstá také v Brně. Stříbro obhájila Nikola Štěpánková ze Střední školy Brno, Charbulova a bronz obsadila její spolužačka Kateřina Albrechtová. Také soutěž mladých talentů se konala již po dvaadvacáté.
„Vítězka Anna Rieckelová nás zaujala dobrým servisem i milým přístupem k zákazníkovi. Navíc od loňska se ještě zlepšila a mohli jsme tak sledovat její pokrok. Je evidentní, že nácvik sommeliérských dovedností je součástí výuky na odborných školách; a díky tomu zde dorůstá nová generace kvalitních sommeliérů,“ chválí porotce David Král, hlavní sommelier společnosti Bohemia Sekt a trojnásobný mistr České republiky v sommelierství.
Soutěž BOHEMIA SEKT – Trophée Sommelier ČR pořádá Asociace sommelierů ČR. Jejím cílem je rozvoj profese sommeliera a vzdělávání sommelierů. Stejně tak podpora vzdělání na hotelových a odborných gastronomických školách a také hlubší rozvoj této profese v Česku. Hlavním partnerem je společnost BOHEMIA SEKT. Akce se koná za podpory Vinařského fondu. Dalšími partnery jsou BS Vinařské potřeby, Karlovarská Korunní, Asociace hotelů a restaurací ČR, Makro a Národní divadlo.
zdroj: BOHEMIA SEKT, Facebook