Soutěž Sommelier Moravy 2019 s rekordní účastí zná vítěze
Soutěž Sommelier Moravy 2019 měla rekordních 35 soutěžících. Vítězové obou kategorií jsou již známi. Soutěžilo se nejen v tradiční kategorii Junior, která je do 21 let, ale podruhé i v kategorii Profesionál.
Soutěž pořádala již posedmé Asociace sommelierů ČR v Louckém klášteře ve Znojmě. V sommelierském klání, které je zaměřeno na dovednosti a znalosti o vínech z Moravy a Čech, se mezi juniory blýskla Nikola Štěpánková ze SŠ Brno Charbulova a mezi profesionály Libuše Vrbová z Vinařství U Vrbů.
Kategorie Junior (do 21 let) je určena studentům a absolventům škol se zaměřením na gastronomii, hotelnictví a turismus z celé České republiky. Dále je určena pracujícím v gastronomii, vinařství a obchodu s vínem ve věku do 21 let. Kategorie Profesionál (od 21 let) je určena sommelierům, kteří tuto profesi vykonávají aktivně.
„Soutěž ukázala, jak významnou úlohu má Asociace sommelierů ČR. Právě tato soutěže naplňuje jeden z cílů asociace, a to studium, výuku sommelierství a popularizaci sommelierské činnosti v ČR i v zahraničí. Dává tak možnost zvyšovat úroveň sommelierů a prestiž tohoto oboru,“ říká k soutěži Sommelier Moravy její ředitel František Koudela.
Kategorie Junior
V kategorii Junior mezi sebou bojovalo 27 soutěžících ze 13 škol. Kromě degustace anonymních vzorků nebo servisu červeného vína museli junioři v písemném testu odpovídat na různorodé otázky. Mezi nimi třeba na tu, z čeho je vyšlechtěna odrůda Cabernet Dorsa (Frankovka × Dornfelder). A jak kategorie Junior dopadla? Vítězem se stala Nikola Štěpánková ze SŠ Brno Charbulova, druhé místo obsadila Anna Holčapková z HŠ a VOŠ Poděbrady a na třetím místě se umístila Veronika Veselská ze Střední vinařské školy Valtice.
„Soutěž Sommelier Moravy pomáhá prohlubovat a rozvíjet znalosti o našich vínech, vinařských oblastech a podoblastech, o typických odrůdách a o celkové vinařské kultuře v České republice. Byl jsem nesmírně mile potěšen hloubkou znalostí soutěžících v kategorii Profesionál, u kterých lze tyto znalosti očekávat, ale mnohem více mne překvapily výkony Juniorů, kteří byli na mimořádně vysoké úrovni. Jsem rád, že vyrůstá další mladá generace, která bude zvyšovat úroveň gastronomie a přinášet zážitky všem milovníkům vína,“ doplňuje k soutěži viceprezident Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořák
Kategorie Profesionál
Ve druhém ročníku kategorie Profesionál mezi sebou soutěžilo 8 sommelierů z různých restaurací, vinařství, vinoték či dovozců vína. Soutěžící tu museli plnit podobné úkoly jako jejich mladší kolegové; v písemném testu museli například správně určit, co způsobuje Erysiphe Necator (Oidium). V této kategorii si nejlépe vedla Libuše Vrbová z vinařství U Vrbů. Druhé místo obsadil Kamil Prokeš z vinařství Kamil Prokeš a třetí příčka patří Matouši Formanovi z Californian Wines.
Soutěž Sommelier Moravy 2019: porota
Že to soutěžící neměli lehké, ukazuje složení poroty, ve které vedle sebe zasedly opravdové špičky oboru: Martin Pastyřík, prezident Asociace sommelierů ČR; Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR; František Koudela, ředitel pro vzdělávání a soutěže Asociace sommelierů ČR; Martina Šoltová, degustátorka a členka Asociace sommelierů ČR; Martin Marian, ředitel a majitel hotelu Galant; David Král, hlavní sommelier společnosti Bohemia sekt a trojnásobný vítěz mistrovství sommelierů ČR; Libor Nazarčuk, člen představenstva Asociace sommelierů ČR.
Poděkování za podporu, bez které by se soutěž Sommelier Moravy nekonala, patří Vinařskému fondu, městu Znojmo a ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi, pod jehož záštitou se soutěž koná. Garantem soutěže a hlavním organizátorem je Asociace sommelierů ČR, spoluorganizátorem je spolek VOC Znojmo.
foto: Sommelier Moravy