Rakouská červená vína podle Wine Spectator a Jamese Sucklinga

Rakouská červená vína podle Wine Spectator a Jamese Sucklinga

Poté, co po celém světě zazněla chvála rakouských bílých vín ročníku 2019, ozývají se další nadšené hlasy na adresu vín našich jižních sousedů. Tentokrát zazářila rakouská červená vína.

V Rakousku se určitě něco děje. Ačkoli je malá země produkující víno v srdci Evropy stále považována za oblast bílého vína (dvě třetiny plochy vinic jsou osázeny bílými odrůdami; hodnocení bílých vín 2019 zde), v posledních letech výrazná červená vína upevňují svou pozici stále jasněji. Jsou to především původní rakouské odrůdy, které na mezinárodní scéně přitahují nebývalou pozornost. Díky nim je celá země a její regiony unikátní a nabízí tak jedinečnou příležitost nových zážitků pro spotřebitele.

Rakouská červená vína ve Wine Spectator

Blaufränkisch (Frankovka) v současné době mezi mezinárodními odborníky vytváří největší senzaci. Hlavní hodnotitel respektovaného časopisu Wine Spectator pro Rakousko, Aleks Zecevic, se na tuto odrůdu zaměřil ve svém aktuálním článku. Udělil dokonce 94 bodů pro Blaufränkisch 2017 z vinařské oblasti Carnuntum. Což je historicky nejvyšší hodnocení, jakého kdy rakouské červené víno ve Wine Spectator dosáhlo.

Ačkoli je Frankovka vysázena také v jižním Německu (jako Lemberger) a v Maďarsku (jako Kékfrankos), kvalita a charakter rakouského Blaufränkisch z ní činí zlatý standard. Často je srovnávána s dalšími odrůdami, nejčastěji s Pinot Noir, Nebbiolo a Syrah, píše Zecevic. Vůně květin a tmavých bobulí ve spojení s jedinečným minerálním výrazem činí z druhou nejrozšířenější modrou odrůdu Rakouska naprosto typickou a unikátní.

Blaufrankisch (Frankovka)
Blaufrankisch (Frankovka)

Kromě historického přehledu vývoje Blaufränkisch načrtává Zecevic také kontrastní stylistické aspekty odrůdy v různých vinařských oblastech Rakouska. Mittelburgenland, v roce 2005 první oblastí DAC v Burgenlandu „vyhrazená“ výhradně této odrůdě, produkuje vína s vysokou koncentrací a plyšovými taniny. Leithaberg a Eisenberg přinášejí Blaufränkisch s výraznějšími minerálními a kořeněnými tóny, zatímco vinice (ried) Spitzerberg v Carnuntum nabízí obzvláště elegantní výrazy odrůdy.

Aleks Zecevic
Aleks Zecevic

„Pokud jste ještě neprozkoumali výrazná červená vína Rakouska, nyní je čas začít,“ uzavírá Zecevic své nadšené hodnocení.

 

 

 

Toto je to, čeho si svět žádá

Renomovaný vinařský kritik Stuart Pigott z týmu Jamese Sucklinga ve své zprávě o ročníku 2019 také chválí Blaufränkisch. Pro něj je to odrůda, se kterou se Rakousko v současné době nejsilněji předvádí v kategorii červených vín; aromatická, vykazující jedinečnou svěžest, která vychází ze souhry tříslovin a svěží kyselinky. Pigott dokonce uděluje po 98 bodech dvěma nejlépe hodnoceným Blaufränkisch: z Mittelburgenlandu (2017) a Eisenbergu (2015)!

Stuart Pigott
Stuart Pigott

„Obě vína ukazují osobnost a citlivost burgundských grand cru vín s jedinečností Rakouska. To je to, čeho si svět žádá,“ uzavírá pan Pigott.

 

 

Kromě toho tým Jamese Sucklinga také ochutnal vína vinifikovaná z nejrozšířenější červené rakouské odrůdy Zweigelt (Rotburger, Zweigeltrebe). Díky hojnosti ovocného šarmu a harmonické struktuře si tento klíčový rakouský hráč získává stále větší mezinárodní fanouškovskou základnu. Hodnocení 89–92 bodů od Sucklinga potvrzuje obecně vysoký standard, kterého rakouský Zweigelt dosáhl, a nabízí hvězdný poměr kvality a ceny.

USA a Čína mezi nejlepšími exportními trhy

Dvě třetiny bílého, jedna třetina červeného vína – tento podíl se také téměř shoduje s údaji o vývozu. V roce 2019 tvořila červená vína 32 % z celkové hodnoty vývozu 58,6 milionu eur. Nejvýznamnějšími exportními trhy byly Německo (29,6 mil. eur), Švýcarsko (9,4 mil. eur), USA (4,6 mil. eur), Čína (1,9 mil. eur) a Nizozemsko (1,6 mil. eur).

Chris York
Chris York

„Celý svět ví, že Rakousko vyrábí špičková bílá vína. Nyní jsou to naše skvělá červená vína, která plní titulní stránky mezinárodních médií. A není divu; od roku 2015 máme řadu špičkových ročníků pro Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent atd. Pokud stále potřebujete přesvědčit, zkuste tato vína se sezónními pokrmy: ať k menu ke Dni díkůvzdání nebo vánočnímu krocanovi!“ nemůže se ubránit nadšení Chris Yorke, generální ředitel Rakouského marketingového výboru pro víno (AWMB).

 

zdroj: Austrian Wine Marketing Board
foto: ÖWM/Armin Faber/Anna Stöcher/Peter Oberleithner, winespectator.com, StuartPigott.de