Premiéra rakouských sektů g.U. Klassik a g.U. Reserve
Čekání skončilo! 22. října, na Den rakouského sektu, byla poprvé na trh uvedena šumivá vína kategorie Sekt g.U. Klassik a Sekt g.U. Reserve. „g.U. = Geschützter Ursprung, geprüfte Qualität“ – chráněné označení původu, ověřená jakost – je oficiální značkou kvality, která označuje to nejlepší mezi rakouskými sekty. Lze je rozpoznat rozlišujícím symbolem na kapsli.
V obou kategoriích, Klassik i Reserve, musí být hrozny sklizeny v jediném rakouském federálním státě. Lišit se mohou způsobem výroby, časem zrání na kalech, obsahem alkoholu nebo zbytkového cukru (dozáž), či chutí. Pro každou příležitost, pro každý druh osobního vkusu či kulinářské příležitost je nyní v Rakousku k dispozici vhodný sekt g.U.
Chráněné označení původu, certifikovaná jakost
Rozdělení trhu rakouských g.U. sektů lze vyjádřit jako pyramidou o třech kvalitativních úrovních: Klassik, Reserve a Grosse Reserve (Grande Reserve). Zákon stanoví, že název produktu bude sestávat z kategorie (jakostní šumivé víno nebo sekt), názvu chráněného označení původu (rakouský federální stát a v případě Grosse Reserve také obec), spolu s termínem „geschützte Ursprungsbezeichnung“ (chráněné označení původu). Kromě toho sekt g.U. může být uveden na trh pouze po provedení senzorické zkoušky a certifikace Federálním vinařským úřadem. Spektrum povolených odrůd se pohybuje od Grüner Veltliner, Welschriesling a dalších domorodých druhů až po mezinárodní, jako je Sauvignon Blanc či Riesling a zahrnuje i klasické odrůdy rodiny Pinot.
Sekt g.U. Klassik – aperitiv a mnohem víc
Neexistuje zde žádná předepsaná metoda výroby, ale víno musí strávit minimálně devět měsíců na kalech a uvést maximální povolený obsah alkoholu na etiketě 12,5 %. V této kategorii najdeme světlejší a živější primárně ovocné druhy sektů, které jsou ideální pro roli aperitivu s kanapkami nebo poskytují doprovod pro lehčí a jemnější úpravu ryb. Atraktivní aromatické možnosti zahrnují sekty vyrobené z Gewürztraminer, Muskateller nebo Schilcher (Blauer Wildbacher). Hrozny musí být sklizeny v jediném federálním státě, který je uveden i jako označení původu; jakákoli bližší indikace než označení státu je zakázána. Příklad značení: Burgenland Sekt g.U. Klassik.
Sekt g.U. Reserve – nadčasový, elegantní a asertivní
Uznávajíc velkou tradici francouzských Champagne, sekt g.U. v kategorii Reserve lze vyrábět pouze prostřednictvím méthode traditionelle, což je také jediná povolená metoda výroba pro šampaňské. Hrozny musí být sklizeny ručně; to musí být provedeno v jediném federálním státě, stejně jako i celý proces lisování. Míra výtěžnosti nesmí být více než šedesát procent. Po uplynutí minimální doby zrání 18 měsíců na kalech sekty již vyjadřují komplexní vůně a jemné tóny briošky, ukazují pevnou, elegantní strukturu a zobrazují své kouzlo prostřednictvím integrované, jemně zbarvené pěny.
Tato kategorie je vyráběna velkými komerčními domy, stejně jako vinaři, kteří provádějí svouj vlastní tiráž, a tím realizují individuální interpretaci nadčasové elegance. Sekt musí být „brut“, což znamená maximálně dvanáct gramů na litr zbytkového cukru. Jako doprovod k dobrému jídlu se sekt v této kategorii stává dokonalým partnerem pro bílé maso a pikantní pokrmy, stejně jako čerstvé měkkýše z raw baru.
Na nejvyšší úroveň pyramidy – Sekt g.U. Grosse Reserve – se můžeme těšit až v roce 2018, opět na Den rakouského sektu.
zdroj: Austrian Wine Marketing Board
foto: Christine Miess, Österreich Werbung