Pranýř září 2019 – vína, která na stůl nepatří
Pranýř září 2019 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.
Pranýř září 2019
Zámecký veltlín, víno bílé, suché, víno z Maďarska OFJ 142., Alk.: 11,0 % obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Kubík a.s., Kostnická 495, 53006 Pardubice
Chuť i vůně vína byly silně oxidativní, víno mělo nahnědlý odstín, bylo zakalené s plovoucími nečistotami.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Neuburg, MZV, suché, č.š. 02/18, alk. 12,5% obj
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Ing. Danuše Kudelová, Českobratrská 1888/14, 70200 Ostrava
V chuti vína byla patrná myšina. Myšina – víno bývá zakalené, oxidativní škrabavé chuti připomínající myší výkaly. Chuť se mění v ústech na nepřijatelnou až po několika vteřinách.
Modrý Portugal rosé 2011, moravské zemské víno, suché, alk. 11,5 % obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu, U Zastávky 378, 68801 Uherský Brod
Chuť i vůně vína byly oxidativní, ve víně byly patrné plovoucí nečistoty. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
zdroj: potravinynapranyri.cz