Pranýř jaro 2024 – vína, která na stůl nepatří
Pranýř jaro 2024 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se hlavně na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.
Pranýř jaro 2024
Medvěd bílý, bílé bulharské víno, vyrobeno v Bulharsku, alk. 11 % obj.
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá
Albert Česká republika, s.r.o., Hradec Králové (Víta Nejedlého 1063/10, 500 03 Hradec Králové)
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem vody. Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup. Ve víně bylo dále zjištěno nadlimitní zvýšení množství přirozeného alkoholu. Legislativa připouští přídavek cukru do hroznového moštu, ke zvýšení obsahu etanolu ve víně, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru.
Modrý Portugal, moravské zemské víno, červené suché, č.š. 18155-1, alk. 11,5 % obj.
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Miroslava Balounová, Nádražní 1170/4, 691 06 Velké Pavlovice
Víno bylo falšováno přídavkem 14 % vody. Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup.
Modrý Portugal, moravské zemské víno, polosuché, č.š. 18188, alk. 11,5 % obj.
Falšované potraviny
Víno / Vína nebalená
Miroslava Balounová, Nádražní 1170/4, 691 06 Velké Pavlovice
Víno bylo falšováno přídavkem 22 % vody. Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup.
Modrý Portugal, moravské zemské víno, červené suché, č.š. 18155, alk. 11,5 % obj.
Falšované potraviny
Víno / Vína nebalená
Miroslava Balounová, Vinařská 1370/15, 693 01 Hustopeče
Víno bylo falšováno přídavkem 29 % vody. Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup.
Nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny
Nejakostní potraviny
Nejsou v souladu s požadavky právních předpisů na jakost nebo neodpovídají jakosti deklarované výrobcem, nicméně zjištěné vady charakter potravin výrazně nemění. Na webu Potravinynapranyri.cz chápou jakost jako dodržování předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny.
Falšované potraviny
Jako falšované jsou označeny ty potraviny, u kterých se zjištěná vada týká samé podstaty, charakteru nebo původu potraviny, včetně zásadních porušení požadavků právních předpisů na jakost potravin. O falšování potravin autoři projektu hovoří mimo jiné i tehdy, pokud je zákazník při nákupu potraviny uváděn v omyl. Například tím, že jsou mu zamlčeny nebo zkresleny důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.
Nebezpečné potraviny
Potraviny, u kterých bylo zjištěno porušení povinnosti dodržet požadavky na bezpečnost potravin stanovené právním předpisem např. překročení hygienického limitu pro cizorodé látky, použití nedovoleného množství aditivních látek (tzv. „E“ – „éček“), nedodržení mikrobiologických požadavků. Bezpečnost potravin může být také ohrožena přítomností cizorodých předmětů v potravinách, jakými jsou např. písek, skořápky, střípky skla atd.
zdroj: potravinynapranyri.cz
minulý díl: Pranýř zima 2024