Pranýř jaro 2022 – vína, která na stůl nepatří

Pranýř jaro 2022 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se hlavně na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.
Pranýř jaro 2022
Pálava, Víno sladké, alk. 11,00% obj.
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Autoskla BENONE s.r.o., Karlov 1398/54, 594 01 Velké Meziříčí
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem vody. Ve víně bylo dále zjištěno nadlimitní množství etanolu z přidaného cukru. Legislativa připouští přídavek cukru do hroznového moštu ke zvýšení obsahu etanolu ve víně, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru.
RYZLINK RÝNSKÝ, bílé, moravské zemské víno, suché
Nejakostní potraviny
Víno / Vína nebalená
ANTONÍN STRAKA, Staronádražní 311, 696 71 Blatnice pod sv. Antonínkem
Chuť i vůně vína byly oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
KONTAKT PÁLAVA Víno bílé – sladké
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá
KONTAKT – služby motoristům, spol. s r.o., Průmyslová 3002, 511 01 Turnov
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem vody. Ve víně bylo dále zjištěno nadlimitní množství etanolu z přidaného cukru. Legislativa připouští přídavek cukru do hroznového moštu ke zvýšení obsahu etanolu ve víně, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru.
GinTonic 2018, moravské zemské víno, suché, Alc 12 % Vol, Víno z České republiky
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
MILAN NESTAREC s.r.o., Žižkovská 1374, 691 02 Velké Bílovice
Víno mělo opalizující vzhled, chuť a vůně byly oxidativní a po nežádoucích těkavých látkách. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Medvědí krev, červené bulharské víno, alk. 11% obj., vyrobeno v Bulharsku, č. šarže L 1953-120221
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá
Tesco Stores ČR a.s., 28. října 985/14, 692 01 Mikulov
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem sacharózy (cukru) do vína.
Frankovka, moravské zemské víno, červené, 2019, alk. 13,0 % obj.
Falšované potraviny
Víno / Vína nebalená
JOSEF HLAVINKA, Pod Dubňanskú horú 4710/2, 696 11 Mutěnice
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem 35 % vody. Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup.
Pálava 2020, moravské zemské víno, polosladké, alk. 11,5 % obj.,
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
JAN MATOUŠEK, U Venuše č.ev.388, 691 81 Horní Věstonice
Víno bylo vyrobené z hroznů révy vinné, které nebyly sklizeny na Moravě.
Tramín červený 2020, jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, víno z České republiky
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
JAN MATOUŠEK, U Venuše č.ev.388, 691 81 Horní Věstonice
Víno bylo vyrobeno z hroznů révy vinné, které nebyly sklizeny na území České republiky.
Nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny
Nejakostní potraviny
Nejsou v souladu s požadavky právních předpisů na jakost nebo neodpovídají jakosti deklarované výrobcem, nicméně zjištěné vady charakter potravin výrazně nemění. Na webu Potravinynapranyri.cz chápou jakost jako dodržování předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny.
Falšované potraviny
Jako falšované jsou označeny ty potraviny, u kterých se zjištěná vada týká samé podstaty, charakteru nebo původu potraviny, včetně zásadních porušení požadavků právních předpisů na jakost potravin. O falšování potravin autoři projektu hovoří mimo jiné i tehdy, pokud je zákazník při nákupu potraviny uváděn v omyl. Například tím, že jsou mu zamlčeny nebo zkresleny důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.
Nebezpečné potraviny
Potraviny, u kterých bylo zjištěno porušení povinnosti dodržet požadavky na bezpečnost potravin stanovené právním předpisem např. překročení hygienického limitu pro cizorodé látky, použití nedovoleného množství aditivních látek (tzv. „E“ – „éček“), nedodržení mikrobiologických požadavků. Bezpečnost potravin může být také ohrožena přítomností cizorodých předmětů v potravinách, jakými jsou např. písek, skořápky, střípky skla atd.
zdroj: potravinynapranyri.cz
minulý díl: Pranýř zima 2022