Pranýř jaro 2021 – vína, která na stůl nepatří

Pranýř jaro 2021 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se hlavně na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.
Pranýř jaro 2021
Modrý Portugal, suché, č.š. 8/2017, alk. 12,5% obj., MZV
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Igor Herzán, Těšínská 332, 739 34 Šenov
Chuť i vůně vína byly oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Tramín červený, polosuché, č.š. 7/2017, alk. 12% obj., MZV
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Igor Herzán, Těšínská 332, 739 34 Šenov
Chuť i vůně vína byly oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
QALATH Grecanico Sicilia, Indicazone Geografica Tipica, víno bílé, 2007
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Jednota, spotřební družstvo v Mikulově, Masarykova 1194, 691 51 Lanžhot
Ve víně byly zjištěny plovoucí nečistoty a silná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Sauvignon Blanc, 2019, Bílé víno polosladké, alkohol: 13% obj., Země původu: Bulharsko
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
IRENA BROUWEROVÁ, Mostní 81, 757 01 Valašské Meziříčí
Ve víně byl zjištěn nepovolený přídavek syntetického glycerolu. Přídavek syntetického glycerolu do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup.
Riesling de Rhin suché bílé víno, č.š. NM – L 10
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Danuše Teplá, V Jirchářích 60/6, 40001 Ústí nad Labem
Chuť i vůně vína byly oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
SAUVIGNON, víno bílé polosuché, víno ze Španělska, alk.11%obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
Jednota, spotřební družstvo ve Vimperku, Husinecká (prod. č. 100) 1190, 383 01 Prachatice
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Veltlinské zelené, bílé víno, suché, alk. 11,5 % obj., č.š. L:35518#18N003
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu, Obchodní 830, 686 04 Kunovice
Víno mělo nahnědlý odstín. V chuti a vůni byla patrná silná oxidáza a nežádoucí těkavé látky. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Chardonnay, BiB 3l
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
Extanza Pro s.r.o., Žitná 565/16, 120 00 Praha
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Silvánské zelené, 2018, bez CHZO, bílé, suché
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
ALEXANDRA ŽELEZNÁ, 664 06 Viničné Šumice 344
Ve víně byl prokázán nepovolený přídavek 30 % vody.
Merlot, víno červené, polosladké, 2019, alk. 13,5 % obj., země původu Bulharsko
Falšované potraviny
Víno / Vína nebalená
PLAMEN STOYANOV PETKOV, Křenová 89/19, 602 00 Brno
Ve víně byl zjištěn nepovolený přídavek syntetického glycerolu.
VASSA ZERO GIN, 0% 70cl, šarže: EXP 09/2022
Falšované potraviny
Lihovarnické výrobky / Specifické lihoviny
Kaufland Česká republika v.o.s., Voctářova 2401/8, 18000 Praha 8 – Libeň
Na obale bylo uvedeno, že výrobek obsahuje 0 % alkoholu, avšak ve výrobku byla zjištěna přítomnost etanolu v množství 3,5 % obj. Výrobek byl označen jako GIN s 0 % alkoholu. Výraz „gin“ je vyhrazen pouze pro jalovcovou lihovinu vyrobenou aromatizací organolepticky vhodného lihu zemědělského původu jalovcovými bobulemi, která obsahuje min. 37,5 % obj. etanolu a splňuje další legislativní požadavky.
zdroj: potravinynapranyri.cz
minulý díl: Pranýř leden 2021