Nová lisovna v Mikulově zpracuje dvě tuny hroznů za minutu

Nová lisovna v Mikulově zpracuje dvě tuny hroznů za minutu

Nová lisovna uskupení Bohemia Sekt jede naplno. Čtrnáct pracovníků každou minutu zpracuje 2 tuny hroznů. Denně tak zvládnout vylisovat až 240 tun suroviny. Hala vyrostla v areálu Víno Mikulov.

Největší zpracovatel moravských hroznů, společnost Bohemia Sekt, rozšířil kapacity svého moderního střediska na zpracování hroznů. V této oblasti se tak stal plně soběstačný. Nová lisovna během letošní sklizně plánuje zpracovat 5 milionů kilogramů hroznů.

Nová lisovna v Mikulově

Provoz moderní lisovny, která se nachází v areálu vinařství Víno Mikulov, byl zahájen v roce 2021. Stavba byla zahájena už v lednu 2018, díky pandemii však došlo k přerušení výstavby. Hned v prvním roce zpracovalo středisko v rámci startovacího provozu 4 000 tun hroznů. Po loňském úspěšném startu společnost letos zrealizovala další plánovanou investici ve výši 40 milionů korun, jíž rozšířila stávající zpracovatelskou kapacitu lisovny na 5 000 tun hroznů. Navýšen byl počet nádob na příjem hroznů, do provozu přibyly i další lisy pro rychlejší zpracování suroviny. Doplněna byla také technologie pro zpracování modrých hroznů, kterých očekávají letos na 750 tun. V současnosti se tak výrobce může pochlubit již 100% soběstačností ve zpracování hroznů. Před vybudováním lisovny až třetinu hroznů zpracovával u jiných výrobců.

Ondřej Beránek
Ondřej Beránek

„V letošním roce samozřejmě plánujeme využít celou aktuální kapacitu lisovny, to znamená zpracovat v ní 5 milionů kg hroznů. Odhadujeme, že celkově letos zpracujeme okolo 9 milionů kg hroznů. O zbylé se postarají naše další střediska ve Vinařství Pavlov a v Habánských sklepích,“ uvádí Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia Sekt.

 

 

Nová lisovna disponuje špičkovými technologiemi

Lisovna disponuje vinařskými stroji a zařízeními od špičkových evropských dodavatelů, zejména z Německa a z Itálie. Použité technologie automatizují celý proces od příjmu hroznů až po získání základního vína, a umožňují zpracovávat rychle, šetrně a efektivně velké objemy hroznů. V hlavní sezoně, kdy lisovnu obsluhuje 14 pracovníků, v ní za 1 minutu zpracují 2 tuny hroznů, denně pak 240 tun.

„Přínos lisovny je především kvalitativní. Díky užitým technologiím je celý proces zpracování hroznů mnohem šetrnější, a to je významně poznat na kvalitě výsledného vína. Vína, která zde vznikají, používáme zejména pro značku Víno Mikulov a pak také pro naše sekty,“ uvádí Ondřej Beránek.

Nová lisovna uskupení Bohemia Sekt
Lisy v nové lisovně jednou naplno

Nový provoz je rovněž šetrnější k životnímu prostředí. Ze vzniklého odpadu z lisování je vyráběn kvalitní kompost bohatý na živiny. Ten společnost využívá pro vylepšení struktury půdy a zvýšení podílu organické hmoty na svých vinicích.

Obří fermentační tanky, ve kterých se mění mošt na víno
Obří fermentační tanky, ve kterých se mění mošt na víno

Lisovna představuje s velkým odstupem nejvýznamnější investici v historii společnosti Bohemia Sekt. Po jejím úplném dokončení v roce 2023 bude celková výše investice činit téměř 300 milionů korun. V nejbližších letech plánuje producent rovněž modernizovat stávající linku na výrobu sektů ve Starém Plzenci, dovybavit své provozy udržitelnými technologiemi a dál rozšiřovat rozlohy svých vinic, které aktuálně činí téměř 600 hektarů.

foto: autor, Bohemia Sekt

Ověřeno MonsterInsights