Naši vinaři vyrobili rekordních 6 600 000 litrů růžového vína

Naši vinaři vyrobili rekordních 6 600 000 litrů růžového vína

Prognózy mnoha odborníků se začínají naplňovat. Česká republika má potenciál pro vznik rosé světových parametrů. Potvrzují to medaile z nejprestižnějších soutěží. Zvýšenému zájmu se těší jak spotřeba, tak produkce. Loňský rok se tak stal rekordním, vyrobilo se 6,6 milionu litrů růžového vína.

Do roku 2008 se přitom na naše růžová vína dalo narazit jen zřídka. Spíš jako doplněk běžné výroby, která se tak zcela dominantně zaměřovala na bílá a červená vína. Celková produkce růžového vína se proto u nás do té doby ani neevidovala. V roce 2009 začal s propagací růžových vín Vinařský fond a i jeho zásluhou se rosé v České republice nyní těší velké oblibě

Zdaleka tomu tak ale nebylo vždy. Ještě před deseti lety byla na jeho výrobu použita pouhá 2 % moravských a českých hroznů. V loňském roce už to bylo 10,9 %, což představovalo 6,6 milionu litrů růžového vína. Nikdy v historii naši vinaři nepoužili na rosé takový podíl hroznů, ani nevyrobili tolik růžového vína.

Vývoj produkce růžového vína u nás

 

Produkce růžového vína v České republice 2008-2017

RočníkCelková produkceProdukce růžovéhoPodíl růžových hroznů
201760 500 000 l6 600 000 l10,91 %
201656 500 000 l3 800 000 l6,73 %
201570 500 000 l5 200 000 l7,38 %
201450 000 000 l3 500 000 l7,00 %
201363 500 000 l5 100 000 l8,03 %
201249 000 000 l4 400 000 l8,98 %
201167 000 000 l4 700 000 l7,01 %
201039 000 000 l2 600 000 l6,67 %
200957 000 000 l2 600 000 l4,56 %
200884 000 000 l1 700 000 l2,02 %

 

„Potenciál růžových vín u nás byl veliký, ale lidé o těchto svěžích, ovocitých vínech prakticky nevěděli. Bylo tak potřeba je s růžovými seznámit a ukázat jim jejich přednosti. Teplé měsíce v roce se k tomu přímo nabízely a ze sezónní záležitosti se poměrně brzy stalo víno vhodné pro celoroční konzumaci,“ komentuje počátek marketingové podpory moravských a českých růžových vín Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu. A dodává: „Nyní jsou růžová vína již samozřejmou součástí nabídky vín. K popularitě rosé přispěl i fenomén Svatomartinských vín, u nichž podíl růžových vín a klaretů dosahuje každoročně téměř jedné třetiny.“

Z průzkumu, který si nechal vypracovat Vinařský fond, vyplývá, že růžová vína pijí téměř tři čtvrtiny dospělých (73 %), o něco častěji jsou to však mladší ženy. Přes dvě třetiny konzumentů růžových vín nezáleží na ročním období, zbylá třetina pak preferuje růžové zejména v letních měsících.

Růžové víno se vyrábí z hroznů modrých odrůd, které se pomelou a nechají krátce naležet i se slupkami, z kterých se tak uvolní jen část červeného barviva. Mezi naše nejoblíbenější modré odrůdy patří tradičně Frankovka, Svatovavřinecké, Rulandské modré a Zweigeltrebe. Velmi dobře lze rosé párovat s lehčími úpravami pokrmů, jakými jsou saláty, těstoviny a jiné. Výraznější aromatická vína pak skvěle ladí s grilovanými masy, a to nejen bílými a rybami. Obecně platí, že čím lehčí pokrm, tím lehčí víno a naopak.

zdroj: Vinařský fond
foto: Shutterstock

Ověřeno MonsterInsights