Finalisté soutěže Vinařství roku – kategorie malá vinařství
Soutěž Vinařství roku jde do finále. Podzimní nominace i hodnocení jsou za námi. Završením celého hodnotitelského procesu bude 18. ledna slavnostní galavečer v Rotundě brněnského výstaviště. Na něm budou udělena ocenění výhercům ve třech soutěžních kategoriích: malá vinařství, střední vinařství a velká vinařství. Vyhlášen bude i nový držitel titulu Absolutní vítěz Vinařství roku 2017.
Soutěž Vinařství roku je tak trochu jiná. Kromě vína, které je i zde pochopitelně tím nejdůležitějším, posuzuje a oceňuje vinařství v celém jeho záběru. Tedy včetně toho, jak buduje dobré jméno vinařství jako oboru na tuzemských i zahraničních soutěžích, jak je vinařství inovativní v technologiích a výrobních postupech nebo jak se prezentuje navenek. O průběhu soutěže jsme informovali například v tomto článku.
V krátkém seriálu si představme finalisty letošního ročníku ve všech třech soutěžních kategoriích.
Finalisté soutěže Vinařství roku 2017 – kategorie malá vinařství
Víno J. Stávek
Víno J. Stávek je rodinným vinařstvím z vinařské obce Němčičky. Sídlí v prostorách rustikálního Vinařského dvora, statku postaveného v roce 1898 pradědem Ing. Jana Stávka, Ph.D. Ten dnes udává směr a styl vinařství a zároveň působí jako lektor na Vinařské akademii ve Valticích, v Národním vinařském centru a také na České zemědělské univerzitě v Praze. Je i autorem několika knih o víně a soudním znalcem. Zároveň je držitelem senzorických zkoušek a zasedá tedy na mezinárodních soutěžích za Českou republiku. Technologická hala vinařství se nachází v nově zbudovaných moderních prostorách, které vyhovují přísným hygienickým normám.
Pracovníci vinařství se v Němčičkách starají o tři viniční tratě. Jsou to Bočky, která je nejlepší viniční tratí v Němčičkách, a Novosady a Růžený. Ochutnat lze rodinná cuvée nebo rozličná rosé vína, za které vinařství sklízí četné úspěchy na tuzemských i mezinárodních soutěžích. Skutečnou specialitou jsou pak fortifikovaná vína. Jedná se o likérová vína vyráběná technologií portských vín. Během výroby se do kvasícího hroznového moštu přidává vinný destilát. Víno J. Stávek je současné úřadující nejlepší malé vinařství České republiky.
Jakub ŠAMŠULA – vinařství
Jakub Šamšula je moderní a dynamický vinař z Čejkovic. Specializuje se na výrobu limitovaných partií přívlastkových vín, převážně z bílých odrůd, pocházejících z redukovaných sklizní hroznů. Celou svou produkci vinařství lahvuje. Charakteristikou rodinného vinařství je, že vyrábí úzký sortiment vín, což se trochu vymyká moravským zvyklostem. Šest bílých odrůd, dvě červené, pár lahví sektu. Hlavní důraz je zde kladen na přípravu suchých vín, jež vynikají jemností a čistotou chutě.
Jakub Šamšula s manželkou, tedy nejdůležitější lidé vinařství, vnímají vinařský obor jako poslání, ale také jako každodenní výzvu, věnují se mu tak s plným nasazením a jen ty nejlepší hrozny, které příroda dovolí sklidit, přetvářejí ve víno. Věří, že s ním se zákazníkům dostává do rukou ztělesněná práce ve vinici a sklepě. Majitel vinařství Jakub Šamšula se věnuje vínu od prahu dospělosti, kdy převzal rodinný sklep. Je absolventem vinařské školy a mnoha odborných kurzů, čerpal zkušenosti při zahraničních cestách a je členem několika profesních institucí.
VICAN rodinné vinařství s.r.o.
VICAN rodinné vinařství je mladé a moderní vinařství, které se nachází v Mušlově u Mikulova. Je dceřinou společností Farmy Pálava, sýrárny na Pálavě. Ostatně s Pálavou je vinařství úzce spjato a hrdě se k ní hlásí. Vinařství si také zakládá na krásné vinařské symbolice. Na etiketě se nachází hrozen se 6 symboly – mušle, která odkazuje na Mušlov a že se v těchto místech dříve rozlévalo moře, dále pak starý římský vinařský nůž, kostelík na Svatém kopečku v Mikulově, dlaň ruky, která značí poctivou práci ve vinohradě a sklepě, vinný sud, kterým většina vín prochází a slunce, blahodárné, kterého je na Pálavě dostatek. Moderní přístup vinařství podtrhuje šroubovací uzávěr, který má na vrcholu umístěnou plastickou mušličku. U vyšších přívlastků a vín červených korek, také s emblémem mušličky.
Vinařství obhospodařuje 5 viničních tratí, které se nacházejí kolem Mikulova. Jsou to tratě Pod Mušlovem, Ořechová hora, Valtická, kterou nechali přejmenovat na Kienberg, Kotel a Za cihelnou. Vinařský dvůr je moderní stavbou, kde se nejenom vyrábějí vína, ale nachází se zde i restaurace, degustovna, prodejna ručně vyráběných kravských a kozích sýrů a pro děti pak koutek se zvířátky. Výroba probíhá přes kopec v rekonstruovaných sklepech v Bulharech, kde s nadhledem propojili 4 staré sklepy a v pátém – Kvevrihouse – je výjimečná výroba v patnácti velkých hliněných amforách. Kromě nejmodernější a nejšetrnější vinařské technologie je každý kout či ulička vyplněna novými sudy z především akátu, dubu, ale i kaštanu. Vinařství je známé díky filmům Bobule a seriálu Vinaři, které produkoval majitel Tomáš Vican (dále např. Lidice, Bajkeři,…). Kmotrem je známý český herec Václav Postránecký. Jako první v České republice má vinařství webové stránky s příponou .wine.
Vinařství Škrobák
Rodina Škrobákových je již po generace pevně spojena s obcí Čejkovice a s pěstováním révy vinné. Nikoho tedy nepřekvapí, že si zde zřídila i vlastní vinařství, ve kterém se angažují rodiče, syn Martin s manželkou Ladislavou a syn Stanislav. V roce 2013 společně vybudovali nové moderní prezentační prostory ve vinařství a pokračují v záměru dokončit vinařský komplex, který uspokojí každého návštěvníka. V současné době je vinařství vyhledávanou lokalitou pro zážitkové degustace, rodinné oslavy, svatby a firemní meetingy. Disponuje vyhlášenou vlastní kuchyní, zaměřenou na domácí a regionální gastronomii.
Vinařství rodiny Škrobákových kombinuje tradiční i moderní postupy. Již od počátku vsadili na vlastní vinice, což považují za základ pro dokonalé víno. Dnes tedy obhospodařují 11 hektarů vinic a neustále se snaží vinice rozšiřovat. Zároveň si uvědomují důležitost ochrany životního prostředí, a proto se vše snaží dělat ekologicky. Hlavní myšlenkou vinařství je, že zážitek z vína je dokonalý, pokud se vnímá v širším kontextu. Víno chutná nejlépe tam, kde se zrodilo a toto prostředí musí zážitek ještě zesílit. Proto dnes vinařství velmi dbá na moderní architekturu a snoubení vína s jídlem. Předností vinařství jsou především bílá vína, ale vyrábějí i červená a to zejména Pinot Noir. Všechna tato vína odrážejí čejkovický terroir. Specializují se také na vína slámová a ledová a podílí se na výrobě sektu tří čejkovických vinařství 3-SEKT.
Finalisté soutěže Vinařství roku – kategorie střední vinařství
Finalisté soutěže Vinařství roku – kategorie velká vinařství
Více na www.vinarstviroku.cz