Úvod do degustace 2020 Brno. Kurz, ve kterém účastníci získají širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína, naučí se rozeznávat základní chutě a vůně vína včetně nejběžnějších chorob a vad vína. Je určen milovníkům vína, ale také lidem, kteří s vínem denně pracují.
Dvoudenní kurz:
- 1. den – teoretická + praktická výuka v areálu Mendelovy univerzity v Brně (Zemědělská 5); 7 vyučovacích hodin
- 2. den – návštěva Národního salonu vín ve Valticích (společný odjezd autobusem od areálu Mendelu); program A1 – volná degustace
Komu je kurz určen
Kurz je určen milovníkům vína, ale také lidem, kteří s vínem denně pracují. Účastníci kurzu získají širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína, naučí se rozeznávat základní chutě a vůně vína včetně nejběžnějších chorob a vad vína.
Obsah kurzu
Část teoretická
- Senzorické hodnocení vín
- Choroby a vady vín
Část praktická
- Seznámení se základními chutěmi – 7 vzorků
- Srovnávací zkouška schopnosti rozlišovat základní chutě – 8 vzorků
- Test rozlišovací schopnosti intenzity chuti pořadovou zkouškou – 2 série pěti vzorků révových vín
- Test rozlišovací schopnosti organoleptických vlastností trojúhelníkovou zkouškou 4 série tří vzorků révových vín
- Zkouška na určení vzrůstající intenzity barvy – 2 × 10 vzorků
- Zkouška schopnosti popisu pachů 15–20 vzorků modelových vůní a přípachů
- Deklarační zkouška – zatřiďování révových vín podle předložené deklarace, popis a srovnání jejich charakteristických vlastností a nedostatků.
- Kurz bude probíhat v menší skupince do 20 účastníků.
V kurzu poznáte sami sebe z pohledu senzorických vlastností, které máte. Prakticky si otestujete svůj zrak, čich i chuť. Tento kurz může sloužit jako příprava na Výcvik a výběr vybraných posuzovatelů pro senzorickou analýzu podle ČSN ISO 8586-1 (tzv. základní senzorická zkouška nebo zkouška prvního stupně) a také na Výcvik a výběr specializovaných expertů posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN ISO 8586-2 - tzv. zkouška druhého stupně.
Druhý den návštěva Národního salonu vín ve Valticích: program A1 - volná degustace http://www.salonvin.cz/salon-vin/oteviraci-doba-programy/.
Po odborné stránce je tento kurz navazujícím kurzem na Základy vinařství a na tento kurz navazují Základy sommelierství (každý kurz lze absolvovat zvlášť).
Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí a stud.materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Informace o lektorovi
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů, vítěz (1.místo) Sommelier České republiky 2017 a 2019, vítěz (1.místo) Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019.
Cena kurzu
3 700,- Kč (kurz je akreditovaný, osvobozen od DPH)
Cena kurzu zahrnuje náklady na lektora, stud. materiál, víno, občerstvení, doprava Brno-Valtice a zpět a vstupné do Salonu Vín ve Valticích.
Více informací a přihlášky na webových stránkách kurzu http://icv.mendelu.cz/28277n-uvod-do-degustace