Večer s Lady víno – vína z rukou žen v Brně

Lady víno v Otevřené zahradě

I když organizátoři letního festivalu Víno z blízka tvrdí, že žen je ve vinařství jako šafránu, za úspěšným vinařstvím stojí prakticky vždy žena. Jsou ale i vinné domy, které jsou ženskou energií přímo nabity. Víno z rukou žen má pak osobitý charakter. Stejně, jako na večeru s Lady víno.

Setkání s nimi je delikátní, vzácné a výjimečné. A pokud se jich sejde na jednom místě hned šest, jde o jedinečnou příležitost ochutnat neobyčejná vína. Taková degustace proběhla v polovině července v brněnské Otevřené zahradě.

Lady víno v Otevřené zahradě
Lady víno v Otevřené zahradě

Představujeme Lady víno

Andrea patří k průkopníkům naturálních vín u nás; o zajímavosti na jejím stánku není nikdy nouze. Dominika je hlavou skvělého spolku Mladí vinaři. Její úsměv a neustále dobrá nálada jsou až nakažlivé – krom toho skvěle prezentuje svá vína.  Libuše je doktorandkou vinařství, Sommeliérkou roku i Mistryní v sekání sektů… zkrátka profík každým coulem. A pokud se k ní přidá sestra Radmila, pak je ochutnávka jejich vín neodolatelná.

Nikola zvládá kromě vinařství i péči o farmu. Peče domácí chléb, vyrábí mléčné výrobky, pečuje o malé stádo ovcí, dvě dojné krávy, kuřata, slepice, prasata, včely a o dva psy. Zuzanu a její víno doporučil head sommelier Jakub Vlček z proslulé olomoucké Entrée Restaurant ve Forbes magazínu. Je i členkou neformálního a tak trochu tajného vinařského spolku Svéhlaví. A Karla zastupuje hned dvě vinařství. Rozhodně se nebojí blendování vín, z jejich rukou vzešla velmi pěkná a netradiční cuvée.

Letní Víno z blízka 2023 – Lady víno
Letní Víno z blízka 2023 – Lady víno

Víno z blízka: Lady víno

Svá vína prezentovalo v Otevřené zahradě šest vinařek. Vlastně sedm. A ze sedmi vinařství 🙂

  • Libuše Vrbová a Radmila Vrbová – Vinařství U Vrbů
  • Karla Zborovská – Vinařství Syfany a Monology
  • Nikola Nováková – Vinařství VoNi
  • Dominika Černohorská – Vinařství Plenér
  • Andrea Nejedlíková – Dobrá vinice
  • Zuzana Bukovská – Vinařství Tři čtvrtě

 

Vinařství U Vrbů

Základy rodinného vinařství v dnešní podobě položili v roce 1997 Ing. Jan Vrba s manželkou Radkou. Na začátku vlastnili jeden vinný sklep, do kterého hosté dodnes jezdí na degustace, za zábavou i za poznáním. Postupem času se podnikání rozrostlo a od roku 2009 provozují další vinný sklep a penzion. Produkce vína se zvýšila a byly vybudovány větší prostory pro vinařství.

Do rodinného podniku se postupně zapojily i tři dcery. Nejstarší Libuše je absolventkou oboru vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity a v roce 2016 převzala technologickou část výroby vína. Mladší dcera Radmila svojí vášní ke sportu rodinný podnik obohacuje sportovními aktivitami, výlety a animačními programy a nejmladší Marie pomáhá v kuchyni a s obsluhou návštěvníků.

Rodinné vinařství hospodaří ekologickými postupy na 4,5 hektaru vinohradů ve viničních tratích Růženy, Stará hora, Štarvicary. K hlavním odrůdám patří Chardonnay, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Hibernal, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Sauvignon, Pálava, Rulandské modré, Svatovavřinecké a Frankovka. Roční produkce se pohybuje kolem 20 000 lahví vín v bio kvalitě. Pro náročné konzumenty Vrbovi nabízejí spontánně kvašená vína, která zrají několik měsíců na jemných kvasničních kalech v dřevěných sudech bez použití oxidu siřičitého a dalších aditiv. Součástí vinařství je komfortní klimatizovaný penzion a dva degustační sklepy. Nedávno vinařství dosadilo jeden hektar vinohradů a do produkce zařadilo vlastní klasický sekt z Ryzlinku rýnského.

vína k degustaci
U Vrbů, Lady víno
Vinařství U Vrbů

Vinařství Syfany a Monology

Život strávený na vlnách révy, opravdových vín a malé mikrofarmy. To je život Karly Zborovské. „Když jsem se začala hrabat v půdě, věděla jsem, že to chci jinak. V momentě, kdy jsem udělala své první víno, mé nároky, dostat víc než jen základní šťávu z bobule, začaly stoupat. Z keře na řádek. Z řádku na plochu. A z plochy k terroir – ale pro mě terroir není jen souhrn vlivů klima a půdy. Je to genius loci, tvorba krajiny a života a především to jakým způsobem se na daném místě chováme.“

Minimalizace techniky a maximalizace přirozených postupů – to je její cesta s révou. Udržitelnost, biodiversita, živá půda a silvopastoralní systém. Uzavřený kruh. Karla teď spojuje a reprezentuje dvě vinařství. Syfany, které vede společně s manželem Jakubem, a Monology, které je jejím soukromým projektem.

vína k degustaci
  • Panic 21′ (Syfany)
  • Freedom 21′ (Syfany)
  • Nu rosé 20′ (Syfany)
  • Secondary Sauvignon 19/22 (Syfany)
  • Krefty – B (Monology)
  • Krefty – C Pinot noir, Pinot gris, Dornfelder 2021 (Monology) – tip – 88/100 (–)
Syfany a Monology
Syfany a Monology

Vinařství VoNi

Vojta a Nikča. Hospodaří spolu od roku 2015 celkem na 0,5 hektaru vinic v oblasti Slovácka (Lužice, Mikulčice), vyznačující se pískovým a jílovým podložím. Vinice jsou zatravněny a ošetřovány organickými preparáty. Hrozny jsou po sběru pošlapány a macerovány na slupce minimálně 24 hodin, v některých případech i 21 dní. Vína jsou spontánně kvašena bez přídavku aditiv. Zrání probíhá v dubových a akátových sudech, některé limitované edice zrají i ve skleněných demižonech. Vše je ponecháno jak na jemných, tak na hrubých kalech. Naše produkce se vyznačuje živými a lehce pitelnými víny s minimálním obsahem síry.

vína k degustaci
Vinařství VoNi
Vinařství VoNi

Vinařství Plenér

Vinobraním 2016 začal příběh Vinařství Plenér. Za vinařstvím, které vyrábí vína z vinic pod Pálavou, stojí vinařka Dominika Černohorská a ortodontista Ivo Marek. Dva přátelé, kteří se rozhodli společně si plnit svůj sen.

Nakoupili vinohrady ležící na jižních a jihovýchodních svazích na vápencovém podloží Pálavy. Většina z nich byla vysázena kolem roku 2000. Dostaly se jim do rukou starší keře a začali hospodařit na místě, které vzniklo z myšlenky někoho jiného. Zvolili si cestu respektu k vytvořenému, využití už dříve zapěstovaných kořenů a pomalu začali rostlinám věnovat péči, která je vlastní i jim.

Na odpočaté půdě o rok později začali vysazovat nové vinice a v jejich zakládání stále pokračují. Tratě, na kterých hospodaří, jsou obestřeny kolem obcí Bavory, Klentnice a Pavlov. Hospodaření v “plenéru”, tedy s půdou rozkouskovanou na menší části, je sice pestré, ale pro udržení konceptu obhospodařování o to náročnější. Každým rokem se tak snaží víc a víc přiblížit své představě o ideálním zemědělství s maximálním respektem k přírodě a přirozeným koloběhům v ní.

vína k degustaci
Vinařství Plenér
Vinařství Plenér

Dobrá Vinice

Chcete-li ochutnat „úplně jiná vína“, přijeďte do Dobré Vinice. Vinařství se specializuje na výrobu vín pro náročné spotřebitele zejména v prestižních gastronomických provozech. Obhospodařuje 25 ha vinic v okolí Znojma. Vinařská filozofie navazuje sice na moravskou tradici, ale vstřebává poznatky, technologie a zkušenosti nejlepších vinařů z celého světa. Díky tomu vyrábí vína, která se výrazně vymykají průměru tuzemské produkce.

Základem odlišného charakteru není jen způsob pěstování hroznů v biodynamickém režimu, přísná reduktivní sklizeň, technologická vyspělost sklepního zázemí a promyšlené používání dubových sudů. Odlišná je také práce vinařky Andrey Nejedlíkové, která pracuje s vínem jako s živým organismem s duší reagujícím na vnější podněty stejně jako vše ostatní živé. Vinařství nepoužívá šlechtěné kvasinky ani žádná jiná aditiva a se sírou pracuje jen v omezeném množství. Vína jsou ponechávána dlouhodobě na kvasnicích, zrají roky v dubových sudech, nefiltrují se (kromě hrubé filtrace u základních vín). Ikonický je také způsob výroby vín v Qvevri – 8 000 let stará metoda původem z Gruzie, kdy víno zraje v hliněných nádobách zakopaných v zemi. Výsledkem jsou vína obdivuhodně stabilní a dlouhověká, bez nutnosti filtrace a konzervantů. Zajímavostí je také pet-naty – přírodně perlivá vína, která jsou uzavřena v lahvi korunkovým uzávěrem a u kterých primární dokvašení probíhá až v lahvi.

vína k degustaci
Dobrá Vinice
Dobrá Vinice

Vinařství Tři čtvrtě

Vinařství Tři čtvrtě je malé až butikové vinařství z Bořetic. Jejich hlavním pokladem je viniční trať Čtvrtě. Vinohrad vysázený z velké části v 70. letech s romantickým výhledem na Pálavu. Sprašové černozemě a jihozápadní orientace svahu jsou ideální pro pěstování modrých odrůd. Ne náhodou se tak jejich vlajkovou lodí stala Frankovka a Svatovavřinecké, v těsném závěsu stojí Tramín červený a Neuburg.

Jsou zastánci šetrného přístupu k přírodě! Tak jako z přírody bereme, je třeba jí něco i vracet. Vínům dávají prostor a nechávají je dospět po svém – spontánní kvašení, delší ležení na jemných kalech, nefiltrují a číří, jen když je třeba. Vína zrají ve starých dubových sudech. Bílá vína pouští do světa nejdříve za rok a červená zrají alespoň dva roky než putují do lahve.

vína k degustaci
Vinařství Tři čtvrtě
Vinařství Tři čtvrtě

 

Večer s Lady víno – vína z rukou žen v Brně

kdy:13. 7. 2023
kde: Otevřená zahrada, Brno
cena: 590 Kč / 540 Kč předprodej
degustace: cca 43 vín

Více o festivalu Víno z blízka zde.

Více o dalších akcích v Kalendáři vinařských akcí.

Ceny vín jsou uvedeny vždy za lahev a včetně DPH. Jsou platné v den konání akce Lady víno v Brně; můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

foto: autor, Partnerství

Ověřeno MonsterInsights