Večer s Lady víno – vína z rukou žen v Brně
I když organizátoři letního festivalu Víno z blízka tvrdí, že žen je ve vinařství jako šafránu, za úspěšným vinařstvím stojí prakticky vždy žena. Jsou ale i vinné domy, které jsou ženskou energií přímo nabity. Víno z rukou žen má pak osobitý charakter. Stejně, jako na večeru s Lady víno.
Setkání s nimi je delikátní, vzácné a výjimečné. A pokud se jich sejde na jednom místě hned šest, jde o jedinečnou příležitost ochutnat neobyčejná vína. Taková degustace proběhla v polovině července v brněnské Otevřené zahradě.
Představujeme Lady víno
Andrea patří k průkopníkům naturálních vín u nás; o zajímavosti na jejím stánku není nikdy nouze. Dominika je hlavou skvělého spolku Mladí vinaři. Její úsměv a neustále dobrá nálada jsou až nakažlivé – krom toho skvěle prezentuje svá vína. Libuše je doktorandkou vinařství, Sommeliérkou roku i Mistryní v sekání sektů… zkrátka profík každým coulem. A pokud se k ní přidá sestra Radmila, pak je ochutnávka jejich vín neodolatelná.
Nikola zvládá kromě vinařství i péči o farmu. Peče domácí chléb, vyrábí mléčné výrobky, pečuje o malé stádo ovcí, dvě dojné krávy, kuřata, slepice, prasata, včely a o dva psy. Zuzanu a její víno doporučil head sommelier Jakub Vlček z proslulé olomoucké Entrée Restaurant ve Forbes magazínu. Je i členkou neformálního a tak trochu tajného vinařského spolku Svéhlaví. A Karla zastupuje hned dvě vinařství. Rozhodně se nebojí blendování vín, z jejich rukou vzešla velmi pěkná a netradiční cuvée.
Víno z blízka: Lady víno
Svá vína prezentovalo v Otevřené zahradě šest vinařek. Vlastně sedm. A ze sedmi vinařství 🙂
- Libuše Vrbová a Radmila Vrbová – Vinařství U Vrbů
- Karla Zborovská – Vinařství Syfany a Monology
- Nikola Nováková – Vinařství VoNi
- Dominika Černohorská – Vinařství Plenér
- Andrea Nejedlíková – Dobrá vinice
- Zuzana Bukovská – Vinařství Tři čtvrtě
Vinařství U Vrbů
Základy rodinného vinařství v dnešní podobě položili v roce 1997 Ing. Jan Vrba s manželkou Radkou. Na začátku vlastnili jeden vinný sklep, do kterého hosté dodnes jezdí na degustace, za zábavou i za poznáním. Postupem času se podnikání rozrostlo a od roku 2009 provozují další vinný sklep a penzion. Produkce vína se zvýšila a byly vybudovány větší prostory pro vinařství.
Do rodinného podniku se postupně zapojily i tři dcery. Nejstarší Libuše je absolventkou oboru vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity a v roce 2016 převzala technologickou část výroby vína. Mladší dcera Radmila svojí vášní ke sportu rodinný podnik obohacuje sportovními aktivitami, výlety a animačními programy a nejmladší Marie pomáhá v kuchyni a s obsluhou návštěvníků.
Rodinné vinařství hospodaří ekologickými postupy na 4,5 hektaru vinohradů ve viničních tratích Růženy, Stará hora, Štarvicary. K hlavním odrůdám patří Chardonnay, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Hibernal, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Sauvignon, Pálava, Rulandské modré, Svatovavřinecké a Frankovka. Roční produkce se pohybuje kolem 20 000 lahví vín v bio kvalitě. Pro náročné konzumenty Vrbovi nabízejí spontánně kvašená vína, která zrají několik měsíců na jemných kvasničních kalech v dřevěných sudech bez použití oxidu siřičitého a dalších aditiv. Součástí vinařství je komfortní klimatizovaný penzion a dva degustační sklepy. Nedávno vinařství dosadilo jeden hektar vinohradů a do produkce zařadilo vlastní klasický sekt z Ryzlinku rýnského.
vína k degustaci
- Ryzlink rýnský extra brut 2019 jakostní šumivé víno
- Veltlínské zelené 2021 VOC Hustopečsko, suché – tip – 88/100 (220 Kč)
- Ryzlink rýnský 2022 VOC Hustopečsko, suché
- Sauvignon 2022 moravské zemské víno, suché
- Ryzlink rýnský 2021 moravské zemské víno, polosuché
- Chardonnay 2019 pozdní sběr, suché
- Růženka 2019 pozdní sběr, suché
- Pinot noir 2021 moravské zemské víno, suché
- #vinopotreniku cuveé Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Pálava 2021 moravské zemské víno, suché
Vinařství Syfany a Monology
Život strávený na vlnách révy, opravdových vín a malé mikrofarmy. To je život Karly Zborovské. „Když jsem se začala hrabat v půdě, věděla jsem, že to chci jinak. V momentě, kdy jsem udělala své první víno, mé nároky, dostat víc než jen základní šťávu z bobule, začaly stoupat. Z keře na řádek. Z řádku na plochu. A z plochy k terroir – ale pro mě terroir není jen souhrn vlivů klima a půdy. Je to genius loci, tvorba krajiny a života a především to jakým způsobem se na daném místě chováme.“
Minimalizace techniky a maximalizace přirozených postupů – to je její cesta s révou. Udržitelnost, biodiversita, živá půda a silvopastoralní systém. Uzavřený kruh. Karla teď spojuje a reprezentuje dvě vinařství. Syfany, které vede společně s manželem Jakubem, a Monology, které je jejím soukromým projektem.
vína k degustaci
- Panic 21′ (Syfany)
- Freedom 21′ (Syfany)
- Nu rosé 20′ (Syfany)
- Secondary Sauvignon 19/22 (Syfany)
- Krefty – B (Monology)
- Krefty – C Pinot noir, Pinot gris, Dornfelder 2021 (Monology) – tip – 88/100 (–)
Vinařství VoNi
Vojta a Nikča. Hospodaří spolu od roku 2015 celkem na 0,5 hektaru vinic v oblasti Slovácka (Lužice, Mikulčice), vyznačující se pískovým a jílovým podložím. Vinice jsou zatravněny a ošetřovány organickými preparáty. Hrozny jsou po sběru pošlapány a macerovány na slupce minimálně 24 hodin, v některých případech i 21 dní. Vína jsou spontánně kvašena bez přídavku aditiv. Zrání probíhá v dubových a akátových sudech, některé limitované edice zrají i ve skleněných demižonech. Vše je ponecháno jak na jemných, tak na hrubých kalech. Naše produkce se vyznačuje živými a lehce pitelnými víny s minimálním obsahem síry.
vína k degustaci
- Hibrr Hibernal + Ryzlink rýnský 2022 moravské zemské víno, suché
- Marika Cuvée (VZ, SG, RR, MT) 2022 moravské zemské víno, suché
- Hibo oranžový Hibernal 2022 moravské zemské víno, suché
- Travel Tramín červený + Veltlínské zelené 2021 moravské zemské víno, suché
- Redcu Cuvée (SV, ZW, FR) 2022 moravské zemské víno, suché
- Bořka cuvée (SV, ZW, FR, …) 2019 moravské zemské víno, suché – tip – 86/100 (350 Kč)
Vinařství Plenér
Vinobraním 2016 začal příběh Vinařství Plenér. Za vinařstvím, které vyrábí vína z vinic pod Pálavou, stojí vinařka Dominika Černohorská a ortodontista Ivo Marek. Dva přátelé, kteří se rozhodli společně si plnit svůj sen.
Nakoupili vinohrady ležící na jižních a jihovýchodních svazích na vápencovém podloží Pálavy. Většina z nich byla vysázena kolem roku 2000. Dostaly se jim do rukou starší keře a začali hospodařit na místě, které vzniklo z myšlenky někoho jiného. Zvolili si cestu respektu k vytvořenému, využití už dříve zapěstovaných kořenů a pomalu začali rostlinám věnovat péči, která je vlastní i jim.
Na odpočaté půdě o rok později začali vysazovat nové vinice a v jejich zakládání stále pokračují. Tratě, na kterých hospodaří, jsou obestřeny kolem obcí Bavory, Klentnice a Pavlov. Hospodaření v “plenéru”, tedy s půdou rozkouskovanou na menší části, je sice pestré, ale pro udržení konceptu obhospodařování o to náročnější. Každým rokem se tak snaží víc a víc přiblížit své představě o ideálním zemědělství s maximálním respektem k přírodě a přirozeným koloběhům v ní.
vína k degustaci
- Cuvée Leonard 2021/2022 suché
- Růžový Leonard 2022 suché
- Ryzlink vlašský 2021 suché – tip – 87/100 (305 Kč)
- Sylván 2021 suché
- Cuvée Tři 2020 suché
- Cuvée Tři no filter 2020 suché
- Frankovka 2021 suché
Dobrá Vinice
Chcete-li ochutnat „úplně jiná vína“, přijeďte do Dobré Vinice. Vinařství se specializuje na výrobu vín pro náročné spotřebitele zejména v prestižních gastronomických provozech. Obhospodařuje 25 ha vinic v okolí Znojma. Vinařská filozofie navazuje sice na moravskou tradici, ale vstřebává poznatky, technologie a zkušenosti nejlepších vinařů z celého světa. Díky tomu vyrábí vína, která se výrazně vymykají průměru tuzemské produkce.
Základem odlišného charakteru není jen způsob pěstování hroznů v biodynamickém režimu, přísná reduktivní sklizeň, technologická vyspělost sklepního zázemí a promyšlené používání dubových sudů. Odlišná je také práce vinařky Andrey Nejedlíkové, která pracuje s vínem jako s živým organismem s duší reagujícím na vnější podněty stejně jako vše ostatní živé. Vinařství nepoužívá šlechtěné kvasinky ani žádná jiná aditiva a se sírou pracuje jen v omezeném množství. Vína jsou ponechávána dlouhodobě na kvasnicích, zrají roky v dubových sudech, nefiltrují se (kromě hrubé filtrace u základních vín). Ikonický je také způsob výroby vín v Qvevri – 8 000 let stará metoda původem z Gruzie, kdy víno zraje v hliněných nádobách zakopaných v zemi. Výsledkem jsou vína obdivuhodně stabilní a dlouhověká, bez nutnosti filtrace a konzervantů. Zajímavostí je také pet-naty – přírodně perlivá vína, která jsou uzavřena v lahvi korunkovým uzávěrem a u kterých primární dokvašení probíhá až v lahvi.
vína k degustaci
- Sauvignon blanc Premium 2016 moravské zemské víno
- Ryzlink rýnský Premium 2016 moravské zemské víno
- Kambrium cuvée Natura 2021 moravské zemské víno
- Andrea cuvée Natura 2019 moravské zemské víno
- Cuvée Národní park Natura 2020 moravské zemské víno
- Creme de Parc National pet-nat 2020 moravské zemské víno
- Pinot Sv. Martina rosé pet-nat 2022 moravské zemské víno – tip – 87/100 (250 Kč)
- Rouge de Pinot Noir qvevri 2016 moravské zemské víno
- Chardonnay oranžové qvevri 2013 moravské zemské víno
Vinařství Tři čtvrtě
Vinařství Tři čtvrtě je malé až butikové vinařství z Bořetic. Jejich hlavním pokladem je viniční trať Čtvrtě. Vinohrad vysázený z velké části v 70. letech s romantickým výhledem na Pálavu. Sprašové černozemě a jihozápadní orientace svahu jsou ideální pro pěstování modrých odrůd. Ne náhodou se tak jejich vlajkovou lodí stala Frankovka a Svatovavřinecké, v těsném závěsu stojí Tramín červený a Neuburg.
Jsou zastánci šetrného přístupu k přírodě! Tak jako z přírody bereme, je třeba jí něco i vracet. Vínům dávají prostor a nechávají je dospět po svém – spontánní kvašení, delší ležení na jemných kalech, nefiltrují a číří, jen když je třeba. Vína zrají ve starých dubových sudech. Bílá vína pouští do světa nejdříve za rok a červená zrají alespoň dva roky než putují do lahve.
vína k degustaci
- Qiller cuvée rosé 2022 suché
- Neuburg 2022 suché
- Ryzlink vlašský, oranžové 2021 suché
- CME cuveé Cabernet Moravia + Merlot 2022 suché
- FRSV cuvée Frankovka + Svatovavřinecké 2021 suché – tip – 85/100 (280 Kč)
- Merlot 2020 suché
Večer s Lady víno – vína z rukou žen v Brně
kdy:13. 7. 2023
kde: Otevřená zahrada, Brno
cena: 590 Kč / 540 Kč předprodej
degustace: cca 43 vín
Více o festivalu Víno z blízka zde.
Více o dalších akcích v Kalendáři vinařských akcí.
Ceny vín jsou uvedeny vždy za lahev a včetně DPH. Jsou platné v den konání akce Lady víno v Brně; můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
foto: autor, Partnerství