Soutěži Sommelier Moravy 2018 kralovali muži

Soutěži Sommelier Moravy 2018 kralovali muži

Soutěž sommelierů – Sommelier Moravy 2018 zná své vítěze. Již pošesté ji pořádala Asociace sommelierů ČR, pobočka Morava, v Louckém klášteře ve Znojmě. V sommelierském klání, které je zaměřeno na dovednosti a znalosti o vínech z Moravy a Čech, se mezi juniory blýskl David Hetteš z Trnavy. Mezi profesionály dominoval Kamil Prokeš z vinařství Kamil Prokeš.

Letos se poprvé soutěžilo nejen v tradiční kategorii Junior, ale nově i v kategorii Profesionál. Kategorie Junior (do 21 let) je určena studentům a absolventům škol se zaměřením na gastronomii, hotelnictví a turismus. Dále je pro pracující v gastronomii, vinařství a obchodu s vínem. Kategorie Profesionál (od 21 let) patří sommelierům, kteří tuto profesi vykonávají aktivně.

„Novinka v podobě kategorii Profesionál se ukázala jak významné rozšíření soutěže. Kromě patriotismu, tedy zaměření na vína z Moravy a vína z Čech, má zavedení soutěží kategorie Profesionál ještě další pozitivní aspekt. A to kontinuitu mezi juniory a profesionály; junioři vidí, že pokud budou mít vůli a chuť, mohou navázat na profesionální dráhu sommelierů. Z koníčku se může stát povolání. V neposlední řadě je skvělé to, že se na soutěži junioři i profesionálové potkávají s opravdovými špičkami v oboru,“ zhodnocuje aktuální ročník soutěže Sommelier Moravy 2018 její ředitel František Koudela.

Soutěž Sommelier Moravy 2018

Vítězové soutěže Sommelier Moravy 2018

V kategorii Junior mezi sebou bojovalo 16 soutěžících z 11 škol. Kromě degustace anonymních vzorků nebo servisu červeného vína museli junioři v písemném testu odpovídat na různorodé otázky. Mezi nimi třeba na tu, co je to kvevri (keramická nádoba na výrobu vína). A jak kategorie Junior dopadla? Vítězem se stal David Hetteš z SOŠ Gos-Sk Trnava; druhé místo obsadila Barbora Nixová z SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s. r. o. a třetí skončila Nikola Štěpánková ze Střední školy Brno Charbulova.

V prvním ročníku kategorie Profesionál mezi sebou soutěžilo 9 sommelierů z různých restaurací, vinařství a vinoték. Soutěžící tu museli plnit podobné úkoly jako jejích mladší kolegové. V písemném testu například určovali odrůdu, pro kterou je typická aromatická látka geranylgeraniol (Veltlínské zelené). V této kategorii si nejlépe vedl Kamil Prokeš z vinařství Kamil Prokeš, druhé místo obsadil Pavol Velič z Vinného baru s kavárnou Má úcta a třetí skončila Libuše Vrbová z Vinařství U Vrbů.

Vítězové soutěže Sommelier Moravy 2018
Vítězové soutěže Sommelier Moravy 2018

Porota & partneři

Že to soutěžící neměli lehké, ukazuje složení poroty, ve které vedle sebe zasedly opravdové špičky oboru: Martin Pastyřík, prezident Asociace sommelierů ČR, Ivo Dvořák, viceprezident AS ČR, Zlatko Míčka, Merlot d’Or s.r.o. a viceprezident Asociace sommelierů ČR, Tomáš Odermatt ze společnosti BACCHUS Vins & Champagnes a.s., Michal Šetka, šéfredaktor Wine & Degustation, Libor Nazarčuk, člen představenstva Asociace sommelierů ČR a František Koudela, ředitel soutěže.

Poděkování za podporu, bez které by se soutěž nekonala, patří následujícím subjektům: Vinařský fond, Jihomoravský kraj, město Znojmo a ministr zemědělství. Garantem soutěže a hlavním organizátorem je Asociace sommelierů České republiky, spoluorganizátorem je spolek VOC Znojmo. Mediálními partnery jsou časopis Sommelier a časopis Wine & Degustation. Partnery soutěže jsou Svaz vinařů ČR, VOC Valtice, Národní vinařské centrum, Salon vín České republiky, Hotel Galant Mikulov, Hotel Regina Praha, Merlot d´Or, VOC Kraví hora, BACCHUS Vins & Champagnes, Penzion Krásný sklep Nový Šaldorf a Pulltex.

Další ročník soutěže se koná 20. a 21. listopadu 2019. Soutěž Sommelier Moravy se koná pod záštitou ministra zemědělství.

[jaw_cta button_text=“Více zde“ link=“http://www.sommeliermoravy.cz“ target=“_blank“ cta_button_possition=“right“ color=“#434343″ text_color=“#ffffff“ cta_button_bg_color=“#009de0″ cta_button_font_color=“#ffffff“ cta_button_size=“btn-lg“ ]

Kompletní fotogalerie včetně výsledků soutěže:

Sommelier Moravy 2018

[/jaw_cta][jaw_clear]

 

zdroj/foto: Sommelier Moravy

Ověřeno MonsterInsights