Pranýř červenec 2019 – vína, která na stůl nepatří

pranýř podzim – vína, která na stůl nepatří

Pranýř červenec 2019 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.

Pranýř červenec 2019

Dornfelder, 2015, polosuché, č. š. 5/2015, alk. 12,5% obj., MZV

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
IGOR HERZÁN, Nákladní 438/17, 746 01 Opava

Chuť a vůně vína byly oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

Merlot víno červené polosladké, vyrobeno ve Španělsku, alk. 12 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
JEDNOTA, spotřební družstvo v Pardubicích, Vavřinecká 279, 533 45 Opatovice nad Labem

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza a nežádoucí biologické procesy (sekundární fermentace). Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Sekundární fermentace (druhotné kvašení) je nežádoucí kvašení zbytkového cukru ve víně, projevuje se štiplavou chutí a vůní po oxidu uhličitém, případně i vznikem zákalu.

Modrý Portugal, červené víno suché, alkohol obj.: 11,5%, č.š. N-033/19, provenience Maďarsko

Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
Top Vinotéky s.r.o., Budějovická 18/274, 39701 Písek

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

PINOT GRIS bílé víno, suché, č.š. 16116G.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
V + V Ltm s.r.o., 8.května 23/14, 41002 Lovosice

Víno bylo zakalené s plovoucími nečistotami. V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

Ryzlink rýnský víno bílé suché, MZV, z.p. ČR

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
LIVING 2005 s.r.o., třída SNP 584/11, 500 03 Hradec Králové

Chuť a vůně vína byly po plísni.

SAUVIGNON víno bílé polosladké, MZV, z.p. ČR, alk. 12 %

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
LIVING 2005 s.r.o., třída SNP 584/11, 500 03 Hradec Králové

Chuť a vůně vína byly po nežádoucích biologických procesech (byla patrná sekundární fermentace). Víno mělo netypickou barvu neodpovídající označení. Sekundární fermentace (druhotné kvašení) je nežádoucí kvašení zbytkového cukru ve víně, projevuje se štiplavou chutí a vůní po oxidu uhličitém, případně i vznikem zákalu.

CHARDONNAY, bílé víno suché, alk. 11,8% obj., země původu Maďarsko, víno s CHZO

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
DIMICO TECHNOLOGY s.r.o., Brněnská 6/7, 692 01 Mikulov

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

CANTI PINOT GRIGIO, IGT, rosé, 12% vol.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Nam Dang Van, Náměstí 38, 33151 Kaznějov

Chuť i vůně vína byly silně oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

FRANKOVKA, Moravské zemské víno, suché, č.š. 19-16/Z, alk. 12% obj., Země původu: Česká republika

Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
JIŘINA KAPRASOVÁ, Dolení 291, 514 01 Jilemnice

Chuť a vůně vína byly oxidativní a po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

Svatovavřinecké, víno rosé, polosladké, země původu Slovensko, 11,5% obj., č. šarže 212217

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
JOSEF VOSÁTKA, Masarykovo náměstí 60, 251 64 Mnichovice

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Víno mělo opalizující vzhled. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

VILLASECA DEL MAR, bílé suché víno, země původu: Španělsko, Alk:. 11% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
Astur & Qanto s.r.o., Bratří Čapků 61, 53401 Holice

V chuti a vůni vína byla patrná sirka a nežádoucí biologické procesy (živočišné tóny). Vadu vína po živočišných tónech způsobují kvasinky rodu Brettanomyces, které uvolňují do vína senzoricky aktivní těkavé fenolické látky. Víno má nasládle ostrou vůni připomínající dehet nebo koňský pot a nakyslou, živočišnou až špekovou chuť. Sirka je vada vína, kdy ve víně vzniká sirovodík, případně další sirné sloučeniny. Projevuje se zejména ve vůni jako zápach po kapustě, cibuli až zkažených vejcích.

 

zdroj: potravinynapranyri.cz

Ověřeno MonsterInsights