Odrůdy révy vinné
Víno je nápoj ze zkvašeného moštu révy vinné (Vitis vinifera). Samovolným křížením i cílevědomým šlechtěním vzniklo mnoho kultivarů. Odrůdy révy vinné se počítají na stovky a tisíce. Vyrábět a prodávat víno je u nás dovoleno pouze z několika z nich.
Z těch, které jsou zapsány jako odrůdy révy vinné v Státní odrůdové knize u nás či v některé členské zemi EU nebo jsou zákonem povoleny pro výrobu zemských vín, je možno vyrábět víno. V prodeji je samozřejmě ale i nepřeberná škála dovezených vín z mezinárodních i autochtonních odrůd.
Přehled odrůd pěstovaných u nás a nejčastějších odrůd vhodných pro výrobu vína v zahraničí je zde:
Odrůdy révy vinné
Další odrůdy vyjmenovává například Wikipedie. Mezi nejstarší vůbec patří Auxerrois, Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Sylvánské zelené, Tramín červený, Veltlínské červené rané, Veltlínské zelené, Cabernet Sauvignon, Frankovka, Merlot, Modrý Portugal, Rulandské modré či Svatovavřinecké.
Odrůdy se podle použití dělí do tří skupin:
- moštové odrůdy – pro výrobu moštu a vína;
- stolní odrůdy – k přímé konzumaci;
- podnožové odrůdy – odolné podnože pro sazenice běžných odrůd.
Réva jako taková je označení jednoho z mnoha rodů rostlin z čeledi révovité (Vitaceae). Žasli bychom, kolik různých rostlin je příbuzných. Vystačíme si ale s jediným rodem: réva (Vitis). Ta je rozšířena hlavně v mírném pásmu severní polokoule; tu a tam roste i v subtropech (Indové nebo Brazilci o tom ví své). Společným znakem všech rév je, že jsou to dřevnaté liány s jednoduchými střídavými listy a drobnými květy, které jsou opylovány hmyzem. Plodem je bobule.
Nejvíce druhů nejdeme v Číně a pak i na východě Severní Ameriky. U nás se velmi vzácně vyskytuje jediný původní druh – réva vinná lesní (Vitis vinifera subsp. sylvestris). A to na jihu Moravy v lužních lesích soutoku Moravy a Dyje. Ostatní druhy, včetně révy vinné pravé (Vitis vinifera subsp. vinifera), k nám byly dovezeny.