Vinařské oblasti Německa – podrobná analýza ročníku 2016

Vinařské oblasti Německa

Po parádním zakončení náročné a turbulentní sezóny byli němečtí vinaři s kvalitou suroviny spokojení. Díky dokonalému pozdnímu létu mohly být v celé zemi sklizeny zralé a zdravé hrozny. Milovníci vína se mohou těšit na velmi aromatická, elegantní bílá vína s harmonickou souhrou ovoce a kyselinek a intenzivně zbarvená sametová červená vína. Některé vinařské oblasti Německa měly sezónu korunovanou sběrem hroznů na ledová vína.

Objem sklizně 9 milionů hektolitrů je také uspokojivý a odpovídá přesně průměru za posledních deset let. O 2 procenta překonal ročník minulý. Přesto sklizeň vykázala rozdíly v rámci jednotlivých oblastí i vinařství, a to v závislosti na povětrnostních podmínkách.

Západní vinařské oblasti Německa

Ahr: výjimečná kvalita

Příliš vlhký začátek léta v kombinaci s chladným jarem zpozdily vegetační cyklus révy. Ale horké léto a ideální podzim vše dohnaly a umožnily sklizeň zdravých hroznů odrůd Frühburgunder (Pinot Precoce Noir, Jakubské) a Spätburgunder (Pinot Noir, Rulandské modré). Vína jsou hluboce zbarvená s vysokým obsahem extraktu, zralá, s dobře integrovanými taniny. To jsou vlastnosti, které charakterizují vynikající ročník.

Mosel: průměrné výnosy, nevyzpytatelné počasí

Od mrazu k úpalu, od prudkého deště k suchu, loňské počasí nabídlo všechny své podoby. Ale i přes extrémy dopadlo vinobraní mnohem lépe, než se očekávalo: v kvalitě i kvantitě. Objem sklizně byl jen o jedno procento nižší, než v předchozím roce. Stejně, jako jinde, byl dopad počasí na úrodu různý region od regionu. Kvetení započalo pozdě, až v polovině června. Teprve s příchodem dobrého podzimního počasí bylo hroznům dovoleno v klidu zrát a pěstitelé sklidili kvalitní surovinu. Mladá vína mají mírnou kyselinku a intenzivní aroma.

Nahe: žárlivý podzim

Po vlhkém jaře a následném obrovském tlaku plísní se vinaři v Nahe obávali nejhoršího. Naštěstí došlo k dlouho očekávané změně počasí, která vinaře odměnila vynikajícím ročníkem. Teplé léto a perfektní podzim nechaly hrozny dobře vyzrát. Odrůdy, jako Dornfelder, Scheurebe, Müller-Thurgau nebo Pinoty, daly mimořádně zdravé ovoce. Zejména Rieslingy těžily z mírných podzimních teplot a chladných nocí: vůni rozvinuly k dokonalosti. Sklizeň byla mírně nižší než v předchozím roce, ale nevybočovala z desetiletého průměru. Nicméně výnosy i kvalita byly kolísavé, vinaři hovoří v takovém případě o „žárlivém podzimu“. Přesto jsou si jisti, že ročník 2016 dá mimořádná přívlastková vína.

Pfalz: překvapení!

Věci často dopadají jinak, než si člověk představuje. To platí i o překvapivě dobré sklizni ve Pfalzu. Vlhké jaro však navrhovalo úplně jiný scénář. A ani zkušení vinaři nezažili nikdy tolik deště, kolik ho přišlo v květnu a červnu. Nástup plísní byl obrovský, místy decimovaly celé parcely. Některá vinařství, často z kategorie organicky hospodařících, byla nucena dramaticky snížit výnosy. Poté však přišel teplý červenec a slunečný suchý srpen, přecházející v optimální babí léto.

Hlavní sklizeň začala ve třetím zářijovém týdnu a postupovala pokojným tempem až do listopadu. Přinesla výjimečně zdravé a dokonale zralé plody. Zejména aromatické odrůdy, jako je například Sauvignon Blanc, Scheurebe a Muskateller, daly intenzivně voňavá a dobře vyvážená mladá vína. Ale také odrůdy Pinot a Riesling těžily z příznivého počasí a poskytly velmi klasický falcký ročník: řízné ovoce, elegance, svěžest s mírným alkoholem. 2016 je také rokem ušlechtilých sladkých specialit a ledových vín. Celkový objem sklizně byla mírně pod dlouhodobým průměrem.

Vinařské oblasti na Rýně

Střední Porýní: velmi smíšený obrázek

Až do poloviny roku vzhlíželi místní vinaři ustaraně k nebi. Příliš mnoho deště a teploty průměrné. Důležitou otázkou tak byla ochrana révy. Kdo ji zvládnul, ten poté profitoval z příznivých letních podmínek, i když i zde přišlo v některých lokalitách červnové krupobití. Díky slunečnému pozdnímu létu hrozny vyzrály rovnoměrně a zůstaly zdravé až do sklizně. Výnosy však značně kolísaly, od 10 do 110 hl/ha. Celkový objem sklizně je ale o 17 % vyšší, než je dlouhodobý průměr. Mladá vína nabízejí čerstvou kyselinku, bohaté aroma a výraznou ovocnou charakteristiku.

Rheingau: otázka nervů

Déšť je ve své podstatě dobrý. Na to mysleli producenti v Rheingau v lednu a únoru po předchozím velmi horkém a suchém ročníku. Ovšem co nastane, když v červnu naprší tolik, co jindy za tři měsíce? Pro vinaře začátek únavného a nervy drásajícího boje proti zamoření plísněmi. Ne vždy bylo možno zajet do vinohradu s technikou, zem byla příliš nasáklá vodou. Přesto se hrozny vyvíjely víceméně normálně. Počátek zrání pro Riesling nastal 20. srpna, což přesně odpovídá třicetiletému průměru. Hrozny byly sklizeny většinou mezi začátkem a polovinou října. Díky mimořádnému pozdnímu létu a podzimnímu počasí hrozny dosáhly optimální zralosti. Kyseliny a cukernatost byly v rovnováze a slibovaly ovocné a vyvážené ryzlinky s elegantní strukturou. Objem sklizně byl na úrovni předchozího roku, ale deset procent pod dlouhodobým průměrem.

Rýnské Hesensko: vše, co potřebujete, je štěstí

„Léto v září“ zůstane dlouho v paměti rheinhessenských vinařů. Podzimní měsíce s krásným slunečným počasím a teplotami o 3,8 °C nad průměrem vynahradily ale jen část z deficitu vzniklého díky nepříznivým klimatickým podmínkám v první polovině roku. V květnu pršelo třikrát více, než je obvyklé, navíc po již tak velmi chladném jaře. Nástup vegetačního období se o dva týdny zpozdil a díky vlhku réva čelila velkému tlaku chorob. V některých případech promočené půdy znemožnily používání techniky ve vinicích.

Změna přišla v červenci. Většinou suché a teplé počasí pokračovalo až do září. Sklizeň odstartovala spolu s dozráváním odrůd na začátku září; hlavní sklizeň následovala od poloviny září. S výjimkou těch míst, kde nákaza na jaře způsobila těžké ztráty až do výše 100 % úrody, většinou sklidili velmi zdravé, plně zralé hrozny. Výnosy byly obvyklé. Celkově se očekává ovocné, šťavnaté víno s mírně nižším množstvím alkoholu než v předchozím roce. Ryzlinky těžily z ideálního podzimu a dosáhly vynikající aromatické zralosti.

Bádensko: konec dobrý, všechno dobré

Kvalita vína i objem sklizně byly vysoko nad průměrem. Nádherné slunečné a suché počasí babího léta pokračovalo až do října a s podporou chladných nocí umožnilo hroznům plně vyzrát. Ovocné a šťavnaté víno vysoké kvality je charakteristickým znakem loňského ročníku v Badenu. Na jaře se ale toto nedalo vůbec očekávat. Po opožděném rašení přišlo deštivé počasí hrozící plísněmi, což trvalo až do června. V některých částech oblasti byly zaznamenány těžké ztráty. Teplé léto a dostatek vláhy ale pomohly vše dohnat. Pracný rok se šťastným koncem.

Centrální vinařské oblasti Německa

Franky: grand finále po roce kousání nehtů

Vydatné deště v květnu a červnu umožnily rozvoj peronospory (padlí). Ta postihla nejenom ekologicky hospodařící vinařství; a mnohdy se ztrátami úrody až 100 procent. Aby to bylo ještě horší, k mrazům z konce dubna se přidalo také krupobití na konci května. Léto bylo horké a suché, následoval dokonalý podzim. Müller-Thurgau a Bacchus dozrály na konci září, Pinoty a Silvaner v říjnu. Hrozny byly ve výborném stavu. Podíl predikátních vín je více než 65 procent. Vína jsou vyvážená a ovocná, s harmonickou strukturou, svěží kyselinkou a nízkým obsahem alkoholu.

Hessische Bergstrasse: obtížná situace vyřešena

Na začátku roku byli pěstitelé spokojeni s dostatkem vláhy, která vynahradila předchozí sucho. V květnu a červnu však trvalé deště vyvolaly tlak plísňových chorob. Navíc na konci dubna přišly díky mrazům ztráty, mnohdy až ve výši 50 procent. Srpnová vlna veder přinesla další zkázu v podobě úpalu. Sklizeň započala v polovině září a pokračovala v pohodovém tempu až do konce října. Hrozny dosáhly optimální zralosti a daly jemně ovocná elegantní bílá vína a silná, intenzivně zbarvená červená vína. Objem sklizně je o něco nižší, než v minulých letech, ale v souladu s dlouhodobým průměrem.

Württembersko: zvládnutí výzev

Stejně, jako jinde na jihozápadě Německa, bylo jaro extrémně mokré a nutilo k vyšší ochraně révy. Následující horké a suché léto plně vybarvilo hrozny odrůd Acolon a Dornfelder už v polovině srpna. Také další odrůdy, jako je Ryzlink rýnský, Müller-Thurgau, Kerner, Trollinger či Schwarzriesling (Pinot Meunier, Mlynářka), dosáhly vynikající fyziologické zralosti. Sklizeň započala 24. září a poklidně plynula až do konce října. Odborníci slibují velmi dobrou kvalitu vína, srovnatelnou s ročníkem 2015. Objem sklizně je o něco vyšší, než je dlouhodobý průměr i než udávají hodnoty předchozího ročníku. Mladá vína jsou ovocná s výrazným odrůdovým charakterem.

Východní vinařské oblasti Německa

Sasko: flexibilita navzdory dešti

Sklizeň vyžadovala od místních vinařů hodně flexibility. Za vše mohlo počasí. Jaro bylo poměrně suché, avšak červen velmi vlhký, což způsobilo škody (například na Tramínu) a napadení plísněmi. Srpen a září poskytly příznivější teploty pro růst, avšak extrémní horko na konci srpna opět znamenalo pro hrozny zátěž. Vyzrávání započalo 10. září, ovšem v některých lokalitách problém vyvolaly octomilky (Drosophila suzukii). Naštěstí nižší teploty v chladném a vlhkém říjnu zabránily vážnějším škodám. Díky vytrvalé práci ve vinici pěstitelé sklidili velmi zdravé ovoce. Objem sklizně byl v souladu s odhady. K dispozici budou jak speciality, tak i vína ušlechtilých sladkých kategorií.

Saale-Unstrut: od všeho kousek

V nejsevernější vinařské oblasti Německa započalo rašení za jasně modrého nebe v květnu a poté od poloviny června následovalo stejně neproblematické kvetení. S nástupem léta se teploty vyšplhaly na 30 °C. Červenec byl horký a suchý, lokálně přišlo i krupobití. Teplo a vlhkost způsobily určitý tlak onemocnění, se kterým se ale vinaři vypořádali. Srpen přinesl také vysoké teploty a v některých případech i bouřky spolu se škodami způsobenými krupobitím. Sklizeň započala v poklidném a suchém podzimním počasí 20. září. V říjnu sice přišel déšť a pokles teplot, ale hrozny zůstaly ve velmi dobrém stavu. To utvořilo základ pro velmi ovocná, plná vína s průměrnou kyselostí. Objem sklizně je stejný, jako v předchozím roce, nicméně kvalita je vyšší.

Zdroj/foto: Deutsches Weininstitut GmbH

Ověřeno MonsterInsights