Degustace vín Vinařství Volařík s Eliškou Beckovou

Degustace vín Vinařství Volařík s Eliškou Beckovou

Degustace vín Vinařství Volařík byla letos již třetí klubovou akcí brněnského TA-archivu. Ochutnávka nabídla celkem 8 bílých vín, z toho tři Ryzlinky vlašské a po jednom Ryzlinku rýnském, Sauvignonu, Veltlínském zeleném, Tramínu a cuvée v podobě sektu.

Jak je dobrým zvykem, s pěti vzorky převládala vína suchá/brut; navíc bylo v setu po jednom víně polosuchém, polosladkém i sladkém. Ročníkově dominoval 2017 se čtyřmi vzorky, pak 2018 se třemi víny a jedenkrát byl zastoupen rok 2013.

V hlavních rolích sklep, víno a Eliška Becková

Degustace byla svolána na 7. březen. Místa byla zcela zaplněna 35 milovníky vín, kteří se chvíli po osmnácté hodině přesunuli do hlavního sálu TA-archivu, do cihlového klenutého vinného sklepa. Obrovské prostory rekonstruovaného sklepa (cca 350 m2) s teplotou celoročně mezi 10 a 11 °C, poskytly důstojnou kulisu pro zahájení ochutnávky. A také víno tomu odpovídalo. Sekt Volařík vyrobený tradiční metodou druhotným kvašením v lahvi a následným ležením na jemných kalech po dobu 26 měsíců.

Celou akcí provedla osoba nejpovolanější, enoložka vinařství Ing. Eliška Becková. Nelze nezmínit nedávné ocenění, které jí bylo uděleno v rámci soutěže Vinařství roku 2018: „Korunní – Enolog roku 2018“, tedy cena mladému vinaři, enologovi do 40 let. Její zasvěcený lidský projev opřený o množství zkušeností si získal snad každého z hostí. Spontánní velký potlesk na konci akce byl jen malou odměnou za poutavý výklad.

„Je mi s vama dobře,“ ohodnotila Eliška Becková březnové setkání nad víny Vinařství Volařík v brněnském TA-archivu.

[jaw_cta button_text=“Rozhovor zde“ link=“https://www.vinarstvivolarik.cz/cs/aktuality/5423-eliska-beckova-nova-enolozka-vinarstvi-volarik“ target=“_blank“ cta_button_possition=“right“ color=“#434343″ text_color=“#ffffff“ cta_button_bg_color=“#009de0″ cta_button_font_color=“#ffffff“ cta_button_size=“btn-lg“ ]

Eliška Becková – nová enoložka Vinařství Volařík

[/jaw_cta][jaw_clear]

 

Vinařství Volařík

Představovat krále pálavských vlašáků asi nemá příliš smysl, přesto nahlédněme do současnosti, ale i historie vinařství. Ta sahá ke konci druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice, Leopold Volařík, naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Rozvoj přerušila násilná kolektivizace a návrat k vinařství byl možný až po revoluci v roce 1989, kdy v restitucích byly postupně vraceny vinice původním majitelům.

Zakladatelem Vinařství Volařík, které vstoupilo na trh pod tímto označením v roce 2007, je Ing. Miroslav Volařík. Vinařství nyní obhospodařuje v integrované produkci 80 ha vlastních vinic v Mikulovské vinařské podoblasti, z toho 4,2 ha v režimu ekologického zemědělství. Vyrábí přívlastková, zejména bílá, vína. Produkci doplňují vína rosé a od roku 2011 i sekty. Aktuálně se něco šušká také o červených vínech…

Signifikantním pro vinařství je řada vín s označením Terroir. Na etiketách není dominantní odrůda, ale název viniční tratě. Znalci jistě zbystří u jmen, jako jsou Kotelná, Železná, Ořechová hora, Věstonsko, Purmice, U Venuše, Levá klentnická či Zimní vrch. Kolekce nabízí 5 odrůd, prim hraje – jak jinak na Pálavě – Ryzlink vlašský.

Další řady nabízejí základní či rosé vína. Kolekce Organic zahrnuje interspecifické odrůdy – Hibernal, Johanniter, Saphira a Solaris. Jsou pěstovány v režimu ekologického zemědělství.

[jaw_gallery gallery=“8259,8260,8263,8261,8262,8264,“ lightbox=“1″ ] [jaw_clear]

 

Degustace vín Vinařství Volařík

Samotná ochutnávka proběhla jako vždy v přátelském a kultivovaném duchu. Klubové prostředí a divadelní uspořádání židlí v degustační místnosti, kam se všichni přesunuli po ochutnávce sektu ve sklepě, je předpoklad pro takto laděnou akci. Set byl sestaven logicky, víno mělo správnou teplotu a vyhovovaly i použité sklenice. K dispozici bylo i neutralizační sousto a voda. Nedílnou součástí je i výborný studený raut před i po degustaci, tentokráte rozšířen například o klasiku v podobě pečené červené řepy s čerstvým kozím sýrem.

Jedinou výtkou může být chybějící analytika jednotlivých vín v degustačním listu. Informace během večera zaznívaly, ale u faktických dat je přínosnější jejich písemné uvedení; nehledě na nepohodlnost a chybovost přepisu mluveného slova. U pokročilého auditoria, jakým disponuje TA-archiv, mohou být údaje důležitým faktorem jak pro osobní hodnocení vína, tak pro případný nákup. Přesná analytika degustovaných vín je naštěstí přehledně uvedena na webu vinařství.

[jaw_panel_box panel_title=“Degustace vín Vinařství Volařík“ message_style=“success“ ]kdy: 7. 3. 2019, 18.00
kde: TA-archiv, Brno
cena: 400 Kč
degustace: 8 vín
[/jaw_panel_box][jaw_clear]

 

Degustační list – Vinařství Volařík (7. 3. 2019 TA-archiv, Brno)

VínoPopisBody
cena
Sekt cuvée brut Rulandské bílé, Chardonnay, Sauvignon 2013Barva tmavší, slámová. Vůně krásná, silná, opojná, toust. Chuť ovocná, kratší až středně dlouhá, jemná, se středně jemným perlením, zakončená výraznou hořčinkou. Krásně vysušené víno s dominantní ovocnou aromatikou, vhodné k okamžitému vypití.
cukr 2,2 g/l, kys. 6,8 g/l, alk. 12,5 %
84

335 Kč

Veltlínské zelené 2018 kabinetní víno, Věstonsko, suchéBarva jiskrná, slámová. Ve vůni zelené bonbony, mineralita, sůl. Chuť pikantní, šťavnatá, s citronovou kyselinkou, lehce minerální. Delší ovocné víno s krásnou a pevnou kyselinkou. Vhodné do gastronomie, ke kratší archivaci.
cukr 4,5 g/l, kys. 8,3 g/l, alk. 13,0 %
85

220 Kč

Ryzlink vlašský 2018 pozdní sběr, Zimní vrch, suchéBarva zlatavá, čistá. Ve vůni čaj, květiny, mišpule, jeřabiny. Komplexní plná chuť, sladěná a odrůdová, s jemnou slaností, stopami čaje. Plné, v chuti odrůdové, delší alkoholové víno. Ke krátkodobé archivaci.
cukr 2,4 g/l, kys. 7,1 g/l, alk. 14,0 %
86

220 Kč

Sauvignon 2018 pozdní sběr, Levá klentnická, suchéZářivá barva světlé slámy. Hebká vůně broskvového zeleného čaje a kiwi. Chuť jemná, uhlazená, s pěknou kyselinkou, se stopou citronu a angreštu. Středně dlouhé, ovocné, neafektované a přímé. Velmi pitelná verze moravského Sauvignonu, vhodné i k archivaci.
cukr 4,3 g/l, kys. 7,5 g/l, alk. 13,5 %
86

270 Kč

Ryzlink vlašský 2017 výběr z hroznů, Purmice, polosuchéBarva zlatá. Vůně nasládlá, plná, botrytická, stopy medu a mišpulí, lehce minerální. Chuť medová, kandovaná, plná a uzrálá, tóny hrozinek a alkoholu. Středně dlouhé až dlouhé, pevné botrytické víno s úžasnou aromatikou. Ke kratší archivaci.
cukr 17,8 g/l, kys. 7,9 g/l, alk. 14,0 %
88

270 Kč

Ryzlink rýnský 2017 výběr z hroznů, Věstonsko, polosladkéZlatavá jiskřivá barva. Vůně medová, čajová, sladký pomeranč, stopy papíru a minerality. Plná komplexní vyvážená a strukturovaná chuť; nejdříve ovoce, sušené meruňky a med, pak mineralita, hořčinka a alkohol. Plné, rafinované, složité (trochu na efekt), delší a minerální, tělnaté, ke kratší archivaci, méně kyselin.
cukr 22,1 g/l, kys. 8,1 g/l, alk. 14,5 %
87

270 Kč

Gewurztraminer 2017 výběr z bobulí, Pod Slunným vrchem, sladkéPlná barva červeného zlata. Vůně jemná, exotická, kořeněná, muškátová, ibišek a růže. Chuť sladká, med a lehce pomerančová kyselinka, mineralita. Celkem vyvážené, dlouhé, voňavé, medové, připomínající slámová vína, lehce kořeněné.
cukr 68,1 g/l, kys. 8,9 g/l, alk. 13,5 %
87

270 Kč

Ryzlink vlašský 2017 výběr z hroznů, Terroir Ořechová hora, suchéSvětlounce slámová jiskrná barva. Vůně kouřová, slibující, slaná, pomerančová, stopa papíru. Chuť plná a přitom jemná a vrstevnatá. Patrný alkohol, odrůdová ořechovost, síla. Delší komplexní víno, vyvážené, k archivaci. Kategorie "Smaragd" mezi vlašáky.
cukr 8,0 g/l, kys. 7,4 g/l, alk. 15,0 %
88

250 Kč

zdroj/foto: autor, www.vinarstvivolarik.cz

Ověřeno MonsterInsights