Úvod do degustace vína 2020 Valtice. Školení určené milovníkům vína, kteří chtějí získat širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína. Absolventům umožní získat větší jistotu v náhledu na víno, naučí je nejen vybrat správné víno, ale i poznat a odmítnout víno vadné. Školení je přínosné i profesionály – číšníky a prodejce vína.
Kurz umožní absolventům získat větší jistotu v náhledu na víno, kterou zúročí v restauracích a při společenských akcích, kde budou moci nejen vybrat správné víno, ale i poznat a odmítnout víno vadné. Školení je ale velmi přínosné i profesionály – číšníky a prodejce vína, kteří s tímto oborem začínají a potřebují získat základní znalosti o víně, jeho degustaci a hodnocení.
Školení je maximálně zaměřeno na praktickou část poznávání vína. Je tedy vhodné, aby účastníci měli alespoň naprosté základy nastudovány z doporučené literatury. Toto školení může být vhodným předstupněm pro další profesionální kurzy, např. Výcvik a výběr specializovaných expertů posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN ISO 8586, které pořádá Národní vinařské centrum.
Kurz je realizován s podporou Vinařského fondu.
Úvod do degustace vína 2020 Valtice
Program:
Dopolední program (8:30–13:00)
Část teoretická
• Metodické přístupy senzorického hodnocení révových vín
• Aktuální požadavky na senzorickou jakost révových vín
Část praktická
• Seznámení se základními chutěmi – 6 vzorků (základní chutě)
• Srovnávací zkouška schopnosti rozlišovat základní chuti – 8 modelových vzorků
• Test rozlišovací schopnosti intenzity chuti pořadovou zkouškou – 2 série čtyř vzorků révových vín
• Test rozlišovací schopnosti organoleptických vlastností trojúhelníkovou zkouškou – 3 série tří vzorků révových vín
• Zkouška schopnosti popisu pachů – 15–20 vzorků modelových vůní a přípachů
Odpolední program (14:00-16:30)
• Individuální zatřiďování révových vín podle předložené deklarace, popis a srovnání jejich charakteristických vlastností a nedostatků.
15–20 vzorků révových vín, příklady odrůdových a vadných vín
Lektor:
doc. Ing. Josef Balík, Ph.D. – vysokoškolský pedagog se specializací na víno, vedoucí ústavu posklizňové technologie ZF MENDELU v Lednici
Cena základní vč. DPH: 990 Kč
Kapacita: 30