Těšínská karafa 2020 – juniorská sommelierská soutěž. XIV. ročník regionální juniorské sommelierské soutěže pořádané Albrechtovou střední školou, Český Těšín. Soutěž je určená pro žáky a pedagogy škol s gastronomickým zaměřením, pro smluvní partnery školy a také pro širokou odbornou i laickou veřejnost. Začátek v 8.00 hod.
Albrechtova střední škola, Český Těšín, p. o., pořádá XIV. ročník regionální, juniorské sommelierské soutěže Těšínská karafa 2020 v prostorách školy. Soutěž se koná 28. 1. 2020 od 8. 00 hod. Soutěž je určena pro studenty, sommeliery, odborných škol, kteří v době konání nepřekročí věkovou hranici 21 let. Soutěžící během soutěže prezentují své odborné dovednosti a znalosti z oblasti sommelierství, vinařství a vinohradnicví. Předvádí servis vín a doporučují vína k pokrmům.
Soutěž se koná za podpory Vinařského fondu ČR, města Český Těšín, AHR ČR, s odbornou garancí Libora Nazarčuka, vicepresidenta ASS ČR. Hlavními partnery soutěže jsou Vinařství REISTEN, VINO HORT, ŠPALEK.
Těšínská karafa 2020 – juniorská sommelierská soutěž – 14. ročník
Sommelierské pomůcky: zajistí pořadatel, soutěžící používá vlastní číšnický nůž
Oblečení: profesní, možný školní pracovní oděv
Stravování: stravování během soutěže je pro soutěžící a jeden doprovod zajištěno
Startovné: činí pro každého soutěžícího 300,- Kč (bude hrazeno hotově při prezentaci)
Časový harmonogram:
8:00 - 8:15 Prezentace
8:15 - 8:30 Uvítání soutěžících, organizační záležitosti
8.30 - 9:15 Písemný test
9:30 -10:00 Vložená soutěž „O nejlepšího degustátora“
10:15-10:45 Slavnostní představení soutěžících a komisařů
11:00-14:00 Servis červeného vína
14:30-15:30 Finálové vystoupení
*16:00 Slavnostní zakončení soutěže, vyhlášení výsledků, předání ocenění
Soutěžní část:
Odborný písemný test.
Test píše každý účastník samostatně, na regulérnost dohlíží hodnotící komise.
Degustace anonymních vzorků – vložená soutěž
Předložena budou tichá vína bílá a červená. Úkolem soutěžících bude vína do protokolu senzoricky popsat a pokusit se určit jejich odrůdu, ročník a případně přívlastek. Vzorky jsou přinášeny v degustačních skleničkách anonymně. Hodnotící komise provede vyhodnocení a bude udělen titul „Nejlepší degustátor soutěže“.
Praktická část
Soutěžící předvedou servis červeného vína. Předmětem hodnocení je
- příprava pracoviště
- správnost a způsob provedení servisu
- chování sommeliera, komunikace s hostem
Časový limit na provedení servisu je 5 minut + 2 minuty na přípravu. Uplynutím doby končí soutěžní vystoupení, soutěžící odkládá inventář a na výzvu předsedy opouští pracoviště. Soutěžícím mohou být kladeny dotazy.
Finále soutěže
vyhlášení 3 postupujících, losování pořadí, předvedení finálového vystoupení v disciplínách:
* doporučení nápojů tuzemské provenience k připravenému menu - studený předkrm, polévka, hlavní jídlo, sýry nebo dezert - limit 5 minut
* odhalení chyb v nápojovém lístku - limit 5 minut.
V těchto dvou disciplínách budou soutěžící číst zadání z desek, které obdrží, publikum bude mít možnost sledovat text na projekční ploše.
* praktický servis sektu - limit 6 minut - hodnotí se nejen samotný servis a příprava pracoviště, ale i verbální projev soutěžících.
Hodnotící komise:
Komise je jmenována pořadatelem, je složená z předsedy a jednotlivých členů. Hodnocení provádí celá komise nebo její pověření členové. Složení komise nemusí být stejné pro všechny disciplíny.
Ocenění:
1. místo – pohár, diplom, záznam na pamětní karafě, věcná cena
2. – 3. místo – pohár, diplom, věcná cena
Všichni soutěžící, kteří se umístí na dalších místech, obdrží diplom za účast v soutěži a dárek od organizátorů soutěže.
Pohár a cena pro nejlepšího degustátora soutěže.