Svatomartinská zábava & Francouzský den. Svátek svatého Martina každý rok ohlašuje příchod zimy a s ní první sníh. Milovníci dobrého jídla a pití však vědí, že tento den je také spojen s koštováním prvního vína z letošní úrody, tzv. svatomartinského. Ale Česko není jediné, kdo v tuto dobu ochutnává mladé víno.
Ve Francii zase otevírají lahve Beaujolais Nouveau. A protože se jedná o podobně laděnou událost, rozhodli jsme se k uvítání mladého vína uspořádat společnou společenskou akci.
Gastronomický zážitek
Tradiční svatomartinskou ochutnávku vína zajistí vinařství Vladimír Tetur. To se stará celkem o 12 bílých a 11 červených odrůd révy vinné v mnoha kvalitativních skupinách v katastru Velkých Bílovic. Tuzemské mladé víno nabídne také vinařství Bukovský, které zpracovává hrozny z vlastních vinic z osvědčených tratí v okolí obce Kobylí na Moravě. Elegantní a ovocné francouzské Beaujolais Nouveau s přídomkem village (ten zaručuje tu nejvyšší kvalitu a mohou si ho přidat jen vinaři z 38 vesniček jižního Burgundska), Beaujolais Blanc nebo Beaujolais Cru od Luciena Grandjeana a jeho chotě Lydie přinese firma Languedoc.cz, která francouzská vína toho rodinného vinařství prodává.
Jako vždy bude možné kromě vína ochutnávat i dobré jídlo, které je se slavnostmi svatého Martina spojeno. Tradičně vám tak nabídneme pořádnou svatomartinskou husu, která k této slávě neodmyslitelně patří; a speciálně pro tuto příležitost ji pro nás s křupavými bramboráčky a se zelím připraví vyhlášená kuchyně společnosti Fort Roxy. Těšit se také můžete na pravou husí paštičku a tradiční pečivo. Jak jsme již uvedli v úvodu, letos jsme svatomartinské oslavy pojali trochu světově, a tak kromě tradiční české kuchyně okusíte i nějakou tu gastronomickou lahůdku podávanou na svatého Martina právě ve Francii. K dispozici budou slané cibulové koláče neboli quiche, které se těší velké oblibě nejen v zemi galského kohouta, ale zdomácněly už i u nás, anebo výborný vývar z kohouta.
Tóny z Moravy i Francie
V rámci naší kultury vystoupí a svým osobitým hudebně-interpretačním pojetím se představí brněnský Prespoľan. Ten se stal společným působištěm pro „přespolní“ muzikanty – zástupce odlišných národopisných regionů Moravy. To, že každý z muzikantů vyrostl v jiné, naprosto odlišné „cimbálovce“, v jiném folklórním prostředí svého regionu, anebo se i jinak hudebně utvářel, způsobuje právě tu stylově zajímavou konfrontaci, kterou se od ostatních cimbálových muzik odlišuje. Primášem tohoto hudebního uskupení je etnograf a vinař Antonín Bukovský z Kobylí na Moravě. U něj zároveň můžete ochutnat mladá vína letošního roku.
Francouzskou část zastane Ester Kočičková a Moody Cat Band ve složení Petr Zatloukal, Petr Kamiš a Přemysl Matějovic. Ester je proslulá svou obsesí otextovávat, přetextovávat a následně interpretovat kdeco. Tentokrát si vzala na paškál ty nejznámější, nejkrásnější i nejotravnější jazzové písně. A tak se můžete těšit na jakousi „voničku jazzových standardů s místy až šansonovou interpretací a hlubokými pointami“, ale také na pár žánrových odskoků úplně jinam. Jak sami vidíte, o zábavu nebude rozhodně nouze. Přijďte si s námi připít na svatého Martina, posedět s přáteli nad sklenkou dobrého mladého vína. A poslechnout si pěkné melodie moravské cimbálové muziky i francouzských šansonů.
Začínáme v 16 hodin. Vstup je zdarma. Těšíme se na vás!
Svatomartinská zábava & Francouzský den