Prohlídka kláštera svaté Voršily s ochutnávkou vín 2019. Zájemci si mohou užít každý pátek od 12. července do 30. srpna v Kutné Hoře. Prohlídka trvá přibližně 2 hodiny a exkluzivně zde mohou hosté nahlédnout do části kláštera, která není veřejnosti běžně přístupná, klášterního kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Během komentované prohlídky účastníci ochutnají vybraná vína. Dozví se, jak úzce je víno spojeno s proslulou dobou těžby stříbra na Kutnohorsku. Vstupné s degustací vína je 200 Kč na osobu; snížené vstupné, bez degustace vína je 70 Kč.
Prohlédnete si část kláštera, která není běžně přístupná veřejnosti, a to klášterní kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Dozvíte se něco o tom, jak úzce je víno spojeno s proslulou dobou těžby stříbra na Kutnohorsku.
Přijďte ochutnat víno z kutnohorských vinic a poslechnout si něco o historii řádu sv. Voršily. Prohlédnete si část kláštera, která není běžně přístupná veřejnosti, a to klášterní kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Dozvíte se něco o tom, jak úzce je víno spojeno s proslulou dobou těžby stříbra na Kutnohorsku. Přijďte zažít netradiční prohlídku kláštera sv. Voršily spojenou s ochutnávkou vín.
Doba trvání: cca 2 hod.
Prohlídka kláštera svaté Voršily s ochutnávkou vín 2019
Vinné sklepy Kutná Hora
Rodinné vinařství založil v roce 2002 pan Stanislav Rudolfský. V roce 2005 převzal řízení společnosti jeho syn Lukáš, který ji řídí dodnes. Společnými silami se pustili do obnovování zašlé slávy pěstování révy vinné na Kutnohorsku, jehož tradice sahá do 12. století.
Legenda o nálezu stříbra v Kutné Hoře hovoří o mnichu Dominikovi, který zakopl o stříbrný prut při práci ve vinici.
Nejvýznamnější odrůdou této oblasti je Rulandské modré, které zde rozšířil císař Karel IV. a kterému se zde i po staletích stále dobře daří.
Momentálně hospodaří na více než 80 hektarech půdy, z nichž vinice tvoří 54 hektarů. Jsou druhým největším vinařstvím v Čechách. Vinice se nacházejí na tratích U Všech svatých, Pod Barborou, Nad Kapličkou, U Borku a Na Příčce.
Zbylou půdu tvoří pastviny pro ovce, sady a pole. Cílem je tvořit soběstačný statek s ekologickými produkty v nejvyšší kvalitě.