Lisování kvevri vín ve Vinných sklepech Kutná Hora 2020. Vinné sklepy se opět otevřou široké veřejnosti, a to v sobotu 6. června od 14 do 19 hodin. Návštěvníci si budou moci prohlédnout prostory sklepů v klášteře sv. Voršily, ve kterých jsou umístěny první české kvevri – obrovské hliněné nádoby na výrobu vína tzv. kachetinskou metodou a asistovat při jejich otevírání a lisování rmutu.
Od 16:00 pak pro zájemce proběhne prohlídka sklepního hospodářství + výrobu bylinkových extraktů ve výrobních prostorách Vinných sklepů – na statku Apak v Seifertových sadech.
Během celého odpoledne bude probíhat neřízená degustace místních oranžových vín a vybraných gruzínských kvevri vín, které zájemcům představí Salome Khardzeishvili, rodilá Gruzínka s osobitým šarmem, jež byla vůbec první propagátorkou naturálních gruzínských vín v České republice. Salome je bezesporu největší tuzemskou znalkyní vín vyráběných v kvevri, pravidelně navštěvuje nejzajímavější gruzínská vinařství a neustále objevuje nová.
Program dne:
14:00 začátek akce
14:30 otevírání kvevri a lisování rmutu
16:00 prohlídka sklepního hospodářství – statek Apak
17:00 Salome Khardzeishvili: přednáška o kvevri vínech, během odpoledne neřízená degustace místních nejen oranžových a gruzínských kvevri vín
Vstup na akci a přednášku je zdarma. Degustace bude probíhat na základě zakoupených kupónků, není třeba se předem registrovat.
Neomezená konzumace vína 550,-. Předprodej 470,-.
Lisování kvevri vín ve Vinných sklepech Kutná Hora 2020
Naše vína jsou plná života, energie a zdraví prospěšných látek. Vynikají svou jemností a mineralitou, která pramení z podloží bohatého na minerální látky.
Naše rodinné vinařství založil v roce 2002 pan Stanislav Rudolfský, v roce 2005 převzal řízení společnosti jeho syn Lukáš. Společnými silami se pustili do obnovování zašlé slávy pěstování révy vinné na Kutnohorsku. Ta sahá až do středověku a je spojena s působením cisterciáckého kláštera v Sedlci.
Nyní pečujeme o 54 ha vinic na tratích U Všech svatých, Pod Barborou, Nad Kapličkou, U Borku a Na Příčce. Hospodaříme biodynamicky. Nepoužíváme chemii na vinici ani ve sklepě a víno vyrábíme pouze z našich hroznů. Jsme pyšnými držiteli značky BIO a jako jediné vinařství v České a Slovenské republice, také prestižní certifikace biodynamického hospodářství Demeter.