Kurz Základy vinařství 2020 Brno. Dvoudenní kurz Vám umožní získat základní znalosti o víně a přehled o jeho výrobě při použití různých technologií a enologických postupů.
Teoretická výuka prvního dne (v Brně) je vhodně spojená s praktickými ukázkami přímo ve vinařských provozech. A to v Lednici, společný odjezd a návrat autobusem z/do Brna během druhého výukového dne. Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařů a pracovníků ve vinařském oboru. Termín kurzu: 5. a 6. 2. 2020. Cena kurzu 3 900 Kč. Více informací a přihlášky na webových stránkách kurzu.
Obsah kurzu
V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:
- Složení a zrání hroznů
- Vybavení vinařského provozu
- Doprava a zpracování hroznů
- Předfermentační úpravy
- Biochemie alkoholové fermentace
- Malolaktická fermentace
- Oxid siřičitý
- Školení, zrání a finalizace vín
- Výroba bílého a růžového vína
- Metody výroby červených vín
- Technologie speciálních vín (šumivá a fortifikovaná vína)
- Výuka prvního dne zahrnuje také ochutnávku vín typických pro dané technologie.
Druhý den v rámci exkurze navštívíme tři vinařské provozy včetně provozu na Ústavu vinohradnictví a vinařství MENDELU. Zde si prakticky ukážeme výrobu vína od zpracování hroznů, školení vína až po finalizaci – tedy lahvování vín. V každém vinařství také ochutnáme 6–8 vzorků vín. Jedno z vinařství bude typickým zástupcem větších vinařských podniků s produkcí nad 200 000 lahví ročně a druhé z vinařství bude typ malého rodinného vinařství s produkcí do 20 000 lahví ročně.
Kurz Základy vinařství 2020 Brno
Informace o lektorech

Kamil Prokeš
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů, vítěz (1.místo) Sommelier České republik. (zdroj: https://breclavsky.denik.cz/podnikani/ceskym-sommelierem-roku-je-kamil-prokes-20171027.htmly 2017 a 2019, vítěz (1.místo) Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019).

Mojmír Baroň
Vyučující doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph. D. působí jako vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství, je odborný garant a vyučující předmětů Základy vinařství, Enologie, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II, Mezinárodní vinohradnictví a vinařství a také mezinárodně uznávaný degustátor a enolog.